Perşembe, Temmuz 25, 2019

Ümit Yılmaz yazıyor: Ekol olmadan başarı gelmez


Ülkemizde gerek Süper Lig bazında gerekse milli takım bazında kaos futbolu oynanıyor. 


Her takım oyunun gidişatına göre maç içinde bölüm bölüm uzun top, kısa top, araya top,defans arkasına adam kaçırma gibi çeşitli taktiklerde futbol oynuyor. Bu da doğal olarak rakip takım önlem alınca oynanan futbolu kaosa çeviriyor.
5-10 dakika uzun topla futbol oynamaya çalışan takım 5-10 dakika sonrasında ise kısa topa dönüyor, bunda da çözüm bulamayan antrenör sonrasında defansın arkasına oyuncu kaçırarak gol arıyor. Buna alışkın olmayan birçok forvet oyuncusu bu bölümde defalarca ofsayta düşüyor.

Ermenistan'da bir haftadır UEFA 19 yaşaltı futbol turnuvası finalleri oynanıyor.
Bu turnuvada mücadele eden her takımın bir ekolü var. İspanya, Portekiz, Fransa gibi ülkeler tıpkı A milli takımları gibi kısa toplarla hücum oynarken, İrlanda, Norveç ve Çekya gibi ülkeler ise tıpkı A milli takımları gibi önce savunup sonra uzun toplarla hücuma çıkıyorlar.
Yani tıpkı ülkelerinin liglerinde ve A milli takımlarında oynanan futbol ekolüne sadık futbol oynuyorlar.

Bizdeki gibi panik yapıp 5-10 dakikada bir oyunun şeklini değiştirmiyorlar.
Ülkemizde özellikle altyapı antrenörlerimizin neredeyse tamamı farklı oyun formatında oynamaya çalışıyor. Kimi uzun top, kimi kısa pas,kimi defansın arkasına adam kaçırma futbolu oynuyor. Belli bir ekol yok ülkemizde.
Bunun sonucunda başka bir kulübe transfer olan oyuncu da oynanan formatta doğal olarak çok zorlanıyor.

Futbolda en önemli oyun formatı minik takımdan A takıma kadar bir ekol oluşturarak oynamaktır. 10 yaşındaki minik oyuncu ne oynarsa A takımdaki 30 yaşındaki oyuncu da aynı sistemde oynamalıdır. Yaş grubu arttıkça minik takımdaki oyuncu da bir ekol çerçevesinde A takıma hazırlanmalıdır.

Kaos futbolu tıpkı bizde olduğu gibi başarısızlığı getirirken, ekol futbolu ise tıpkı İspanya'daki, Brezilya'daki gibi kalıcı başarıları ve şampiyonlukları getirir.
Ekol olmadan başarı gelmez.

Kısaca ülke olarak bizim bir futbol ekolümüz olmalıdır. Benim kişisel görüşüm; ülkemizdeki oyuncu profiline baktığımızda ekolümüz tıpkı İspanya,Brezilya ve Portekiz'in oynadığı gibi tekniğe dayalı kısa paslarla,süratle hücuma çıkma ve gol arama ekolü olmalıdır.

Yazı: Ümit YILMAZ

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.