Cumartesi, Mart 23, 2019

KARAKUTU


Dünyanın en büyük derbisinde 'Türkler' artık saflarını belirledi. İşçilerin takımı Boca Juniors sezon başında Katarlı bir hava yolu şirketiyle 15 milyon dolarlık gelir sağlayacak 3 yıllık forma göğüs sponsorluğu anlaşması yapınca, ezeli rakibi 'milyonerlerin' imdadına ise THY yetişti. River Plate ile 3 yıl boyunca forma göğüs ve stat sponsorluğu yapacak olan THY'nin, Arjantin temsilcisine senelik 5.5 milyon Dolar (Yaklaşık 30 milyon TL) ödeyeceği konuşuluyor.



 

Dünya devlerine sponsor



Dünyanın elit şirketleri arasında yer alan THY, marka bilinirliği ve pazar payını yükseltmek, belirlemiş olduğu hedeflere ulaşmak için spor sponsorluğunun en etkin yol olduğu kanısında.Ülkemiz ve dünya spor camiasının ana destekçilerinden biri duruma gelmiştir. Tanıtım bütçelerinin yüzde 12'sini sponsorluklara ayırmaktadır.

 



Barcelona, Manchester United,Borussia Dortmund ve FK Shakhtar Donetsk gibi devlerin yanında Bosna Hersek'in FK Sarajevo takımının da 2015-2016 sezonunda forma sponsoru olan THY, Türkiye'nin futbol ile basketbol Milli Takımları'na ve Bursaspor'a ana sponsorluk,Galatasaray ile Trabzonspor'a ise ana ulaşım sponsorluğu da yapmıştır. 2018 yılının sonunda Chelsea'ye de sponsor olacağı haberleri çıkmıştı ancak şu ana kadar herhangi bir ses-seda yok.Sponsor kavramını futbol ile sınırlamamış; Finlandiya'nın buz hokeyi takımı IFK Helsinki ile Yunanistan basketbol liginden Maroussi'ye ana sponsorluk yapmıştır. Ayrıca golf, dalış, tenis, atlı sporlar, American Futbolu Super Bowl final maçlarında, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve İstanbul Maratonu'nda da ismi telaffuz edilmiştir. ManU'nun topyekun takım halinde,Kobe Bryant ile Lionel Messi'nin ise bireysel oynadığı reklam filmleri ise cabası. Turkish Airlines Euroleague ise THY'nin en uzun soluklu sponsorluk sevdası olmuştur. Paris'te 2010'da düzenlenen Final Four'un isim sponsoru olan THY'nin adı 2020 yılına kadar bu mecrada anılacaktır.



 

THY Spor Kulübü kuruluyor



Arçelikspor (futbol takımı da vardır,kapanmıştır), Alarkospor, Otomarsan,Çerkezköy Profilospor,Oyak Renault gibi şirketlerin, 1980 önce veya sonrasında, teşvik veya zorunluluktan spor faaliyetlerine katılımına denk gelen THY Spor Kulübü,1979'da Bakırköy'de kurulmuştur. Dört yıl ara verildikten sonra 1984/85 Sezonu'nda tekrar başlayan TFF 3.Ligi'nde aralıksız 8 yıl boy göstermiştir. 1989/90 Sezonu'nda averajla ligde kalan kulübün en iyi derecesi 1985/86 Sezonu'nda yaşadığı dördüncülüktür. Şimdilerin Başakşehir FK'nün 3.Lig'e çıktığı ilk sezon olan 1991/92'de ligde onsekizinci olarak amatör lige düşmüştür.

 

Kule inişe geçiyorum!



Adı dünya devleri ile anılan kurumun futbol takımının kaderi genellikle Genel Müdürler'in ellerinde şekilleniyordu. Kimi Genel Müdür verdiği sözleri yerine getiriyor, arkasından gelenin ise umrunda olmuyordu. 2005/06 Sezonu'nda 'varlık içinde yokluk çeken' futbol emekçileri tüm maddi sıkıntılara göğüs gererek takımı TFF 3.Lig terfi maçlarında ilk tura kadar getirmişti. Bu iki sezonluk arada 1.Amatör'ü görseler de 2008/09'da tekrar Süper'e çıkmışlardır.





 

THY, sponsorlukta altın çağını 2010 yılında yaşamıştır. FIBA Dünya Sampiyonası,Euroleague Final Four isim hakkı,Eurocup, Manchester United ve Barcelona ile yapılan anlaşmalar bu yılda yapılmıştır. O yıl ilginç bir olay daha yaşanmış, zamanın Süper Amatör Ligi'nde kısıtlı imkanlarla mücadele veren Türk Hava Yolları Spor Kulübü'nden bir yetkili yaptığı açıklamayla kulübü üye aidatları ve kantin kirasıyla ayakta tutuklarını açıklamış, zorunlu ihtiyaçlarını ancak karşılayabildiklerini belirtmişti. Halen İstanbul 2.Amatör Küme'de bulunan kulüp son 10 yılda A Takım düzeyinde liglere sadece bir defa katılmıştır. 2017/18 Sezonu'nda 2.Amatör 5.Grup'ta ligi 5. olarak tamamlamıştır.

 



Altyapıya önem veren THY Spor, bu kategorilerde ise adından övgü ile söz ettirmiştir. Başakşehir FK, Esenler Erokspor, F.Karagümrük gibi profesyonel kulüplerin altyapı takımlarına oyuncu gönderen bir özkaynak düzeni oluşmuştur. Kulüp, genç şampiyonlarını sponsor olduğu Barcelona, Arnavutluk ile Bulgaristan'da turnuvalara göndermiştir.

 

'Müşteriye rakip olmak istemiyoruz!'



Kulübün esas amacının -bundan sonra- personel ve personel çocuklarına spor yaptırmak olduğunu belirteren THY yetkilileri ; ''THY dilerse bir futbol kulübü satın alarak üst liglerde de mücadele edebilir ancak o zaman da müşteri kitlemizin rakibi olmuş olacağız!''  diyerek kendi takımlarına 'Vecihi Hürkuş' muamelesi yapmaktadır. Fakat, Türkiye'deki bayan voleybolunda en üst düzey ligi Venüs Sultanlar Ligi'nde Fenerbahçe'nin, Galatasaray'ın, Beşiktaş'ın karşısna çıkan bir THY takımı mevcuttur!

Buraya bir dip not düşelim;futbola olan merakıyla tanınan Havayolları Kabin Memurları Derneği (TASSA) Başkanı Sabit Coşkun,kabin memurlarından oluşan bir amatör kulüp kurmak için çalışma yaptığını geçen yıl açıkladı.Bekleyelim, görelim...



 

Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu olan gururumuz THY'nin öncelikle kendi takımını -nerede oynarsa oynasın- ayağa kaldırmasını, daha sonra da Türk sporuna yaptığı önemli katkılarını arttırarak sürdürmesi temennimizdir! Yine tanıtımını yapsın ama pastanın büyük parçasını Türkler yesin! TFF'ye 9 milyon Euro,Euroleague'e 10 milyon Euro olmasın! Gelecekte önemli bir takımımızın isminin  önünde THY yazdı diye kimse de başka firmaya binmez,bilesiniz! THY öyle bir 'havada'  gelsin ki, vazgeçmek mümkün olmasın!

 

ARİF DOĞAN



 


 

Hiç yorum yok:

İfa'nın gençleri 8'de 8 yaptı

İstanbul U-17 A Ligi 12. Grup 8. hafta karşılaşmasında İfa Spor, deplasmanda Sultangazi Sultançiftliği’ni 2-0 yendi.