Pazartesi, Şubat 25, 2019

Nostalji: Borç parayla oynatılan amatör lig maçı


Pek bilinmese de Bölgesel Amatör Lig, 90’ların başında 4 sezon (90-91’den 93-94’ün sonuna kadar) denenmiş ancak özellikle maddi sıkıntılar nedeniyle kapatılmıştı. O dönem Deplasmanlı Amatör Lig (DAL) adıyla oynanan organizasyon şimdiki BAL’la benzer statüye sahipti. İstanbul’dan İSKİ, Sefaköyspor, Filizspor, Köy Hizmetleri, Şehzadebaşıspor, Haznedar Güvenspor gibi birçok kulüp de burada mücadele etmişti. (90-91’de İSKİ-şimdiki Medipol Başakşehir, 91-92’de Dikilitaşspor, 92-93’te Özel İdare İhtisasspor, 93-94’te Pendikspor ve Nişantaşı DAL’dan 3. Lig’e çıkan İstanbul takımları olmuştu)

Bu ligde, 91-92 sezonunda çok ilginç bir olay yaşanırken bu olay o dönemki Türk futbolunun durumuna da işaret ediyordu.

"O maç oynanmayacak ki!"
1991-92 sezonunda DAL’da ilk yarı tamamlanmış ancak TFF’deki ödenek yokluğundan dolayı şubat ayı sonu itibarıyla ikinci yarı başlatılamamıştı. O dönem DAL maçlarından bazılarını Spor Loto kuponlarına dahil eden Spor Toto Teşkilatı’na liglerin tehir edildiği bilgisi verilmeyince kurum da Sinop Çeltikspor-Zonguldak Filyos Ateşspor maçını Spor Loto’da 24. hafta kuponuna dahil etti. Kuponda bir DAL maçının olması, teşkilatı haber vermeyi unutan Futbol Federasyonu’na soğuk bir duş etkisi yaptı. Aynı şekilde “DAL maçları oynanmıyor ki” telefonu alan loto teşkilatı da büyük şok yaratırken, karşılaşmanın iptal edilmemesi için hemen harekete geçildi.


Spor Toto Teşkilat yöneticileri Sinop Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden borç para alarak hakem, gözlemci, stat ve kulüp masraflarını ödedi. Karşılaşma borç-harç oynandı, loto kuponu kurtuldu. Spor Toto Teşkilatı da sonra bu parayı İl Müdürlüğü’ne geri ödedi. DAL da o sezon zor da olsa tamamlandı.

Araştırma: Efkan Bucak

Değerli katkılarından dolayı Benan Diker'e çok teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.