Cuma, Ocak 04, 2019

Bazı amatör kulüpler çocukların geleceğini karartıyor!

Coğrafyamızda altyapıların sorunlu yapılanmasından kaynaklanan yeterli oyuncu yetişmediği gerçeği hepimizin malumu.Altyapılardan yeterli sayıda oyuncu çıkaramıyoruz. Oyuncu çıkaramadığımız gibi iyi oyuncuları keşfetmekte de sıkıntı yaşıyoruz.Türk futbolunun önemli sorunlarından olan oyuncu yetiştirme ve yanlış transferlerde son nokta olarak kulüplerimiz 'scouting'e' bel bağlamış durumda. Futbol literatürüne yakın zamanlarda giren 'scouting' futbolcu keşfetmenin verimli adresi olmaya başladı gibi.Scouting kavramının Türkiye’de yeni yeni gelişmeye başladığını, Avrupa’nın çok gerisinde olsak da birkaç yıldır kulüplerin bu konuda adımlar attığını görüyoruz. Ancak ekip seçimi ve sistemin işlerliği konusunda problemler olduğu için henüz beklenen verimlilik sağlanabilmiş değil.


***
Türkiye'nin en iyi altyapılarından biri olan Boluspor'da scout olarak görev yapan eski futbolcu Ali Kanbur ile scouting üstüne bir söyleyişi yaptık.
***


*Scouting nedir, bir scoutun görevleri nelerdir?
ALİ KANBUR:Scouting doğru oyuncuyu doğru kulüple doğru zamanda doğru şartlarda eşleştirebilme sanatıdır. Ciddi bir futbol/taktik bilgisine, geniş network'e yani ağa, farkındalığa ve hayal gücüne dayanan bir alan scouting...Scouting sözcüğü Türkçe’de izcilik anlamına da geliyor. Scoutları futbolun iz süren elemanları olarak düşünebiliriz. Kulüplerin ihtiyaçları doğrultusunda en doğru oyuncuları belirlemek, en doğru adayları saptamak scoutların en önemli görevidir. Sadece maç izlemek ve futbolu bilmek yeterli değil. Futbol dünyasından haberdar olmak, oyuncuları tanımak, dil bilmek, çeşitli ülkelerde bağlantılara sahip olmak ve bir futbolcuyu bir takımda hayal edebilmek scoutların olmazsa olmazları diyebiliriz


*Takip ettiğiniz futbolcuların kaç maçını izliyorsunuz? 
ALİ KANBUR:Bu noktada belli bir kural yok.Bu durum tamamen oyuncunun bizleri ikna etmesiyle alakalı. Kısacası maç sayısını oyuncunun durumu belirliyor. Takip ettiğimiz bir ismin olumlu veya olumsuz anlamda bizi ikna etmesi kaç maç sürüyorsa o kadar izlemeyi tercih ediyoruz. Ancak dört maçın altında izlenmiş bir oyuncu hakkında olumlu/olumsuz yorum yapmamaktayım.


 


*Ülkemizdeki altyapıların yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 
ALİ KANBUR:Yeterli olmasını bir kenara bırakıyorum bence ülkemizdeki en büyük sorun altyapılar.Keşke altyapılarımız iyi olsa da A Takım scoutingine ihtiyaç kalmadan hepimiz altyapılar için oyuncu gözlemciliği yapsak. Ancak şu anda Avrupa’nın en kötü altyapı ülkelerinden bir tanesiyiz. Takımlarımız kendi altyapılarından yetişmiş oyunculara neredeyse hiç şans vermiyor. Bu noktada Avrupa sonuncusuyuz. Kıbrıs ve Rusya ile birlikte Avrupa’nın en yaşlı ligine sahibiz. Bunlar tamamen altyapılarımızın kötü durumda olmasının bir sonucu. Zaten tüm bunların üstüne bir de A Takım scoutingini ve kadro mühendisliğini iyi yapamadığınızda ortaya kulüplerimizin içinde bulunduğu, büyük bütçelere rağmen uluslararası arenada başarısızlık ve borçlanma durumu çıkıyor.


'Üsturuplu rakamlar istesinler'
Bizim en büyük sıkıntımız amatör kulüplerdir. Belirlediğimiz oyuncuların bonservisini istediğimizde inanılmaz rakamlar ortaya çıkarıyorlar.Tamam kulüplerimize katkı yapalım onları yaşatalım ama onlarda üsturuplu rakamlar istesinler! Örneğin geçen sezonlarda amatör lige düşen bir takımımızdan altyapımız için 2004 doğumlu bir oyuncu istedik.Bizden 75 bin TL istediler! İnanılır gibi değil! Teknik adamlarımızın Türkiye Şampiyonaları'na katılmayı ya da buralarda derece etmeyi büyük olay olarak görmekten vazgeçmeleri lazım.

Çocukları yatırım olarak görmesinler
Benim için başarı takımımdan bir oyuncunun profesyonel bir takıma transferidir.Kulüplerimiz çocuklarımızı ''yatırım'' olarak görmekten vazgeçtiğinde işleyiş ve kazanım daha artacaktır. Mesela belirleyip alamadığımız onbir çocuğumuz daha var. İnanılmaz rakamlar isteniyor! Ben maalesef, amatör kulüplerimizin çocuklarımızın gelişimini düşündüklerini zannetmiyorum! Çocuklarımız geleceğimiz diyorlar çocuklarımızın geleceğini karartıyorlar!


*Scouting ve menajerlik! Birbirini tamamlayan mı yoksa birbirinden uzak oluşumlar mıdır?
ALİ KANBUR:Scout ekiplerine oyuncu tavsiye eden menajerler var.Doğru olan ise scout ekibinin oyuncu bulup kulüplere ve antrenörlere tavsiye etmesidir.Menajerlerimiz işin içine dahil olduğunda kulüpler çok kolay yanılabiliyor.Özellikle ''merdiven altı'' diye tabir edebileceğimiz kişiler,menajerlik kisvesi altında yoğun bir şekilde çalışarak,çocuklarımızın aklını çeliyorlar.Bunun önlemi derhal alınmalıdır.Ayrıca ''futbol okulu'' adı altında kurulan ve amaçları sadece para olan bir çok oluşum var. Altyapılarda 13 yaşındaki çocukların ''sözde'' menajerleri var! Bizler sıfırdan oyuncu tespiti yapıyoruz.Menejerlerimiz ise bu işin pazalama kısmında yer alıyorlar.Scoutların şöyle bi sıkıntısı var.Oyuncuyu belirliyoruz iletişime geçerken; ''Siz menajer misiniz?'' demesi bizleri üzüyor.


*Altınordu'nun scout modeli hakkında ne düşünüyorsunuz? Altınordu tekel olma yolunda mı?
ALİ KANBUR: Bu söylediklerime özellikle vurgu yapılmasını rica ediyorum.Altınordu Kulübü yetiştirici bir kulüp değildir! Geliştirici bir kulüptür! Oyuncuların hemen hemen hepsi ufak yaş gruplarında transfer edilerek,geliştirilmiştir.Bizim şu anda Altınordu ile yarışma şansımız yok! Çok dar kadro ve özverili bir çalışmayla cüzi fıyatlarla oyuncu transfer ediyoruz ama onlar pazarlık bile yapmadan oyuncuyu kadrolarına katıyorlar.Altınordu rakipsiz,büyük yatırımlar yapıyorlar.Biz arada gözden kaçan kaybolanların peşine düşmüş durumdayız.


*Scout ''hep daha iyisi'' felsefesi ile mi yola çıkar?
ALİ KANBUR: Evet. Kendi takımımda oynayan oyuncudan daha iyisini bulursam kesin alırım.Yok benim orta saham iyi,defansım iyi,ihtiyacım yok sözleri klişedir.Daha iyisini bulursam kesin alırım! Scout bir mevkiye odaklanmaz,sabit fikirli olamaz!


*Sayın Kanbur, bizlere ileride milli formamız ile karşımıza çıkacak olan birkaç isim sayabilir misiniz?
ALİ KANBUR: Tabii ki.Sezon başında Kocaeli Güneşspor'dan Boluspor'a kazndırdığım 2003 doğumlu santrafor Ahmet Berke Yağız, göstermiş olduğu performanstan dolayı Boluspor Profesyonel Takım hocamız Sayın Sait Karafırtınalar tarafından antrenmanlara davet edilmiştir.Çok şükür çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık.Özellikle 2005 doğulu merkez ortasaha oyuncusu Seymen Özbaş ie stoper Murat Elmacı da ileride bizleri gururlandıracak oyuncularımızdan.


Oyuncularımızın ''Scout-u hayal'' olmaması dileğiyle...


Arif Doğan


 


 

Hiç yorum yok:

Genç Kartaltepeliler depremzedeleri unutmadı

Genç Kartaltepeliler taraftar grubu, bu bayramda da deprem bölgesini unutmadı.