Cuma, Kasım 09, 2018

Bize her yer İstanbul(Spor)!

2018-19 sezonunda, aynı isimde ancak birbirinden bağımsız iki İstanbulspor var: Biri Spor Toto 1. Lig’deki İstanbulspor Anonim Şirketi, diğeri İstanbul 1. Amatör Lig’deki İstanbulspor Kulübü... Bizim konumuz amatör kümedeki sarı siyahlılar ancak önce arşivlede kısa bir gezinti ile bu ikiliğin nedenini hatırlayalım:


1926 yılında İstanbul Sultanisi (Şimdiki İstanbul Erkek Lisesi) bünyesinde kurulan İstanbulspor, 90’ların başında 3. Lig’de kendi halinde mücadele ederken profesyonel futbol şubesini 1992’de Cem Uzan’a sattı. Bu kulüp daha sonra TMSF tarafından devralındı, ardından da satıldı. Kulüp, İstanbul Erkek Lisesi ile tarihi kökenlerini kabul etse de kağıt üzerinde tamamıyla şahıs şirketi.


Amatörden yeni başlangıç
Biz İstanbulspor’a dönelim... 2000’lerin başına değin profesyonel kulüpleri amatör futbol şubeleri yerel liglerde mücadele ederdi (Halen devam eden kentler var ancak İstanbul ilinde kulüpler bu opsiyonu tercih etmiyor). İstanbul Erkek Lisesi’ne bağlı İstanbulspor Kulübü Derneği’nin kurduğu amatör kulüp de 2. Amatör’den mücadelesine başladı. Bu ekip bir dönem büyük yatırımlarla Bölgesel Amatör Lig’e kadar yükseldi. Hatta o dönem diğer İstanbulspor 3. Lig’e gerilediğinden iki ekip arasındaki makas da daraldı ve “Acaba aynı ligde mücadele ederler mi?” düşüncesi dillendirilmeye başladı.


Zorunlu göçebelik
İstanbulspor Kulübü Derneği Cağaloğlu’nda, dolayısıyla resmi olarak bir Fatih ilçesi kulübü. Ancak bu ilçedeki yoğunluk, daha iyi antrenman imkanı ve maç saatleri isteyen yönetimi dönem dönem arayışlara itmekte. Yoksa baştan beri Fatih’ten ayrılmayabilirlerdi ancak Namık Sevik’te saat 22.00’de çeyrek sahada idman, gözünü 3. Lig’e diken bir takıma -haliyle- çok cazip gelmiyor. Bu da son 9 yıllık periyotta İstanbulspor’u kentin en göçebe kulübü haline getirdi. Sarı siyahlı ekip 9 sezonda iç saha maçları için tam 9 ilçe kullandı. Anadolu yakasına hiç geçmeyen ekip buna karşın Ayazağa’dan Büyükçekmece’ye kadar geniş bir stat portföyüne sahip.

İstanbulspor’un en çok kullandığı ilçe Küçükçekmece... Burada 4 ayrı stat kullandılar. En çok, tesiste bir odasını kiraladıkları ve uzun süre düzenli maç/idman yaptıkları Yeşilova Esnaf Stadı’nı mesken tuttular (Aynı ligdeyken, düşme hattındaki ev sahiplerini 5-0 yenmişlikleri var. Yine de hiçbir tatsızlık çıkmadı neyse ki) Halkalı Etap, İFA ve Metin Oktay statları diğer tercihleri oldu. Bakırköy Belediye Stadı da uzun süre bu ekibe hizmet etti. Lakin bu iki ilçedeki statların -en azından o dönem- BAL maçlarına uygun olmaması nedeniyle sarı siyahlı ekip, BAL günlerinde alışık olmadığı statlar kullanmak durumunda kaldı: Ayazağa Atatürk, Feriköy, Büyükçekmece, Zara Ekinli... Zaman zaman Fatih ilçesinde de yer aldığı elbette. Namık Sevik ve Vefa statlarında rakiplerini ağırlasalar da bunların hiçbiri uzun süreli olmadı. Ancak bu sezon yeniden Namık Sevik’i mesken edindiler ve tabiri caizse köklerine döndüler.


<sp


 


İstanbulspor Kulübü’nün kullandığı statlar:
2010/11: Bakırköy Bld 2 Nolu Saha
2011/12: Ayazağa Atatürk, Zara Ekinli, Bakırköy Belediye 2 Nolu Saha
2012/13: Ayazağa Atatürk, Büyükçekmece, Feriköy, Namık Sevik
2013/14: Yeşilova Esnaf Stadı
2014/15: Namık Sevik, Yeşilova Esnaf
2015/16: Yeşilova Esnaf, İFA
2016/17: Metin Oktay Stadı, Halkalı Etap Stadı, Avcılar Atatürk, Vefa
2017/18: Metin Oktay Stadı, Hadımköy Stadı, Bakırköy Bld 2 Nolu Saha, Gürpınar
2018/19: Namık Sevik


İstanbulspor Kulübü’nün iç saha maçları için kullandığı ilçeler:
1. Arnavutköy
2. Avcılar
3. Bakırköy
4. Beylikdüzü
5. Büyükçekmece
6. Fatih
7. Küçükçekmece
8. Sarıyer
9. Sultangazi
10. Şişli


İstanbulspor AŞ de Esenyurt’u mesken tuttu
Profesyonel ligdeki İstanbulspor AŞ ise daha istikrarlı bir tablo çizdi. Süper Lig döneminde tüm Türkiye’ye Bayrampaşa Çetin Emeç Stadı’nı ezberleten sarı siyahlı ekip, 2016-17 sezonu sonuna kadar da Bahçelievler Özel İdare Stadı’nı kullandı. Sadece 2017-18 sezonunda sıkıntı yaşayan ve Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan, Sarıyer Yusuf Ziya Öniş, Atatürk Olimpiyat ve Esenyurt Necmi Kadıoğlu statlarını gezen İstanbulspor AŞ sonuncusuyla anlaşma sağladı. Kulüp bu sezon başından bu yana Esenyurt’ta ve yeni yerini sevmişe benziyor.


Haber: Efkan Bucak

Hiç yorum yok:

Reha Rakıcı'dan Anadolu Üsküdar'a veda

Anadolu Üsküdar Spor Kulübü'nün başarılı Teknik Direktörü Reha Rakıcı, kulüple karşılıklı anlaşarak ayrıldı. Rakıcı'nın kulüpteki pe...