Cuma, Şubat 23, 2018

Sivasspor'u şampiyon yapan İstanbullu amatörler

1996 yılında Profesyonelliğe Aday Futbolcular Ligi'nin kısaltılışı olan PAF Ligi adıyla başlayan daha sonra A2 Ligi son olarak da U21 Ligi adını alan,en son yayınlanan statüyle de 01.01.1997 ile 31.12.2001 tarihleri arasında doğmuş amatör ve profesyonel futbolcuların oynadığı ve 31.12.1996 ve daha önce doğmuş en fazla 3 futbolcu ile yaş kriterlerine uygun olmak koşuluyla en fazla 3 yabancı uyruklu amatör veya profesyonel futbolcuların da oynatıldığı bu altyapı liginin amacı;A, Ümit ve Genç Millî Futbol takımlarının altyapısını oluşturmak ve Süper Lig'de yer alan kulüplerin kendi altyapılarını güçlendirerek, tüm futbolcularının resmi müsabaka oynamalarını ve deneyimlerini artırmalarını sağlamaktır.


***


Maçlar tekrar statlarda oynanır mı?


Şimdilerin birçok ünlü futbolcusunun mecburen yolu geçtiği bu ligin diğer bir özelliği de A takımdan dışlanan,kadro dışı bırakılan oyuncularının deyim yerindeyse sürgün yeridir.Eskiden Süper Lig maçlarından önce sahne alan fakat daha sonra kimselerin gelip seyretmeye dahi tenezzül etmediği antrenman sahalarına ya da alakasız statlarda oynanan maçlarla marka değeri giderek düşmeye başlamıştır. Futbol romantiklerinin zaman zaman savunduğu maçların eskiden olduğu gibi as takımın maçından önce aynı statta oynama fikri ise zeminin bozulma riski nedeniyle uygun görülmüyor.Ayrıca bu ligin futbolumuza katkısını irdelemek de gerekir.Öyle ki bu ligi oynayan futbolcularımızın çoğu sonrasında amatör liglerimizde boy göstermekedir.


***


22.Sezonu oynanan ve şampiyonlukta dört büyüklerin hegemomonyasını yıkan altı takımı
var: Bursaspor,Antalyaspor,Osmanlıspor,Gençlerbirliği,şimdilerin amatörü Kartalspor ve Sivasspor...2008-2009 sezonunda Antalyaspor'un şampiyonluğuna ligi aynı puanda bitiren ikinci Fenerbahçe'nin itirazını zamanın TFF'si ret etmişti.Fenerbahçe'nin Antalyaspor'un şubat ayında oynanan Galataray maçında cezalı oyuncu oynattığı gerekçesiyle haziran ayında başvurması liglerin tescil edilmesini engellemedi.


***


Bu yazımızda,üzerinden on yıl geçen,2007-2008 Sezonu şampiyonu Sivasspor U21 (o zamanki adıyla Sivasspor PAF) takımının şampiyonluk hikayesini anlatmaya çalışacağız.Çünkü bu şampiyonluğun altında imzası bulunan birçok futbolcunun İstanbul amatör kulüplerinden Sivas'a giderek, hiç şans verilmeyen bir takımı zirveye taşımasının hikayesidir. Şampiyonuğun yaşandığı yıl hakim olan görüş ise Fenerbahçe'nin kadrosunda düşünmediği futbolcularını Sivasspor PAF takımına gönderdiği ve bu futbolcuların takımı şampiyon yaptıkları yönündeydi. Fenerbahçelilerin de katkısı tabii ki gözardı edilemezdi ama Sivasspor'u şampiyon yapan İstanbul'un gencecik amatör futbolcularıydı! Azad Kömürlüoğlu elindeki kadroyu öyle harmanladı ki ortaya da böyle enfes bir tat çıktı!


 


***


İstanbul amatör liginden 17 futbolcu
2007-2008 Sezonu'nda toplam 37 futbolcusunu ligde kullanan Azad Kömürlüoğlu yönetimindeki Sivasspor'un futbolcu profillerine bakarsak 17 tanesi 2006 ile 2007 yıllarında Kırmızı-Beyazlılara transfer olmuş, daha önce İstanbul'un amatör kulüplerinde top koşturan sporculardan oluşması dikkat çekiyordu.Okuyucularımızın bazılarının ''Vay be bizim takımdan da futbolcu varmış!'' seslerini duyar gibi olacağımız listede; Yamanspor, Hasköyspor, Günyamaçspor, Çakmakspor, Esenlerspor, Çengelköyspor, Bağlarbaşıspor, Fikirtepe Dumlupınarspor, Kanaryaspor, Gürpınarspor, Mahmutbeyspor, Yücespor'dan direkt transfer olan futbolcularımız var.


Bazı İstanbul amatör kulüplerimizden ise ikişer futbolcunun olduğu listede Beşiktaş, Fenerbahçe, Eyüpspor, Gaziosmanpaşaspor, İstanbulspor, Anadolu Üsküdar(Şimdiki A.Bağcılarspor) gibi profesyonel altyapılardan transfer edilen futbolcular ise azınlıkta kalmıştı.Toplam 9 kişiydiler. Bu futbolcuların özgeçmişlerinde ise Zara Ekinlispor, Esenlerspor, Öz Alibeyköyspor, Bağcılarspor, Albayrakspor, Halil Rıfat Paşaspor gibi yine İstanbul amatör takımları bulunuyordu. Sivasspor o sezon kendi altyapısında yetişen sadece iki futbolcusuna yer verirken,Sivas ilinden amatör kümelerde oynayan 4,Sakarya,Siirt,Niğde illerinden ise toplam 3 futbolcuya yer vermişti.Yani takımın omurgasını İstanbul amatör liglerinde top koşturan futbolcular oluşturuyordu. İşin ilginç tarafı ise Fenerbahçe'den transfer edilen, o sezonun 17 golle Gol Kralı Serkan Topkara,Metin Kalafat,Ahmet Aydın ile Cenk Sarıtaş Sivasspor'a profesyonel sözleşme yaparak gelmişlerdi.Ayıca takıma dördü birden değil belirli aralıklarla katılmışlardı.Cenk Sarıtaş lige Fenerbahçe'de başlamış ara transferde Sivas'a gelmişti.


***


Mert Günok,Ertuğrul Taşkıran,Özgür Çek,Necip Uysal ve Oğulcan Engin gibi yıldızların oynadığı 2007-2008 Sezonu'nda Sivasspor'un göze çarpan en önemli futbolcusu ise şu an A Takım kaptanlığı da yapan, Sivaslı Ziya Erdal..Ümraniye Yamanspor'dan o sezon transfer olan Ziya Erdal'ın Sivasspor'da 10.yılı ve futbolu da burada bırakmak istiyor.PAF Ligi şampiyoluğunda büyük katkısı olan Kaptan o sezon 34 maçın 30'unda görev almıştı.


***


Galatasaray'ın serisine son verdi
Lig tarihinin 12.sezonunu 34 maç,22 galibiyet,4 beraberlik ve 8 mağlubiyetle ikinci Galatasaray'ın 3 puan önünde tamamlayan Sivasspor PAF takımı sezonun ilk yarısında lider Manisaspor'un 9 puan gerisinde 4.sırada bitirmişti.Ligin 22.haftasından itibaren liderliğe yükselen Sivasspor sezon sonunda ise Manisaspor'a 8 puan fark atmıştı.İstanbul amatör futbolun PAF Ligi'ndeki temsilcisi Yiğidolar, ayrıca son üç sezonda şampiyonluklara ambargo koyan Galatasaray'a da bu kez şampiyonluk şansı tanımamıştı.Hamza Yerlikaya'nın da seyrettiği maçta Sivasspor ligin 33.haftası'nda en yakın takipçisi Galatasaray ile 0-0 berabere kalarak şampiyonluğunu ilan etmişti.4 Eylül Spor Kompleksi dış sahada oynanan maç, zevkli ve çekişmeli geçmiş ilk yarısı 0-0 eşitlikle sona ermişti.


64. dakikada Galatasaray PAF Takımı penaltı kazanmış,Erhan Şentürk'ün kullandığı penaltı atışını,kaleci Mehmet Yazıcı kurtarmıştı.86. dakikada Sivassporlu Yasin Elmas, rakibine yaptığı faulün ardından kırmızı kartla oyun dışı kalmış,Sivasspor PAF takımı, son 4 dakikada 10 kişi mücadele etmişti.Maç, golsüz eşitlikle sona erince maçtan 1 puanla ayrılan Sivasspor PAF takımı, puanını 70'e yükselterek en yakın takipçisi Galatasaray PAF takımının 6 puan önünde, ligin bitimine 1 hafta kala şampiyonluğunu ilan etmişti.
***
İşte liste!
Şampiyon Sivasspor PAF Takımı'nın 2007-2008 Sezonu'nda şampiyon olan kadrosuna transfer ettiği İstanbullu amatörlerin listesi, ve bu isimlerin en son oynadıkları kulüpler ise şöyle:


Ziya Erdal /Ümraniye Yamanspor (Sivasspor)
Erhan Seymen/Ümraniye Yamanspor (Üsküdar Anadolu)
Eren Yakut/Ümraniye Yamanspor-Çakmakspor (Şile Yıldızspor)
İslam Altunkan/Hasköyspor (HEASK)
Fikret Topaloğlu/Ihlamurderespor-Günyamaçspor(Sakaryaspor)
İzzet Affetmez/Esenlerspor (Kadırgaspor-bıraktı)
Ali Dinç/Çengelköyspor (Üsküdar 1919 Spor-bıraktı)
Doğan Tosun/Bağlarbaşıspor (Ortadağspor)
Yusuf Zeren/Fikirtepe Dumlupınarspor(Üsküdar 1919 Spor-bıraktı)
Çağrı Yıldıran/Fikirtepe Dumlupınarspor(Zeytinburnuspor-bıraktı)
Uğur Bağdemci/Kanaryaspor (Sefaköyspor-bıraktı)
Oktay Ayaz/Kanaryaspor (Kanarya Gençlikspor)
Metin Gürsoy/Gürpınarspor (Göktürkspor)
Emrah Açıl/Esenlerspor (İstanbul Türk Telekomspor)
Hayrettin Hakan/Mahmutbeyspor (Bağcılarspor-bıraktı)
Mesut Onat/Mahmutbeyspor (Mahmutbeyspor-bıraktı)
Ümit Çalışkan/Yücespor (Ateştuğlaspor)
Bekir Sevgi/Esenlerspor-Beşiktaş (Kastamonu1966)
Fatih Sandallı/Zara Ekinlispor-Gaziosmanpaşaspor (Erzin Belediyespor)
Atacan Şahin/Öz Alibeyköyspor-Fenerbahçe-Eyüpspor (HEASK-bıraktı)
Sezgin Bektaş/Bağcılar Güneşlispor-İstanbulspor (Çengelköyspor)
Ferhat Yayla/İstanbulspor-Bakırköyspor (Topçularspor-bıraktı)
Onur Yıldırım/Üsküdar Anadoluspor-A.Bağcılarspor (Heybeliadaspor-bıraktı)
Ahmet Aydın/Halil Rıfatpaşaspor-M.Kemalpaşaspor-F.Bahçe (Küçükköy-bıraktı)
Metin Kalafat/Fenerbahçe (Anadoluhisarı İ.Y.-bıraktı)
Cenk Sarıtaş/Fenerbahçe (Şile Yıldızspor)
Anıl Kibar/Albayrak-Gaziosmanpaşaspor (Ramispor-bıraktı)


Muhabir: ARİF DOĞAN

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 26 Nisan 2024 Cuma Programı

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...