Cuma, Eylül 22, 2017

AMATÖR TAKIMIN KUPADA FİNAL ŞANSI

Ziraat Türkiye Kupasında 3.tur maçları oynandı. 4.tura çıkan ekipler belli oldu.
4.tura çıkan ekipler arasında iki tane de Bölgesel Amatör Lig ekibi bulunuyor. 3.turda rakiplerini eleyen Edirnespor ve Kars 36 spor amatör ligin temsilcileri olarak yollarına devam ediyorlar.


TFF bir kaç yıldır Türkiye kupasını "Türkiye kupası Türkiye'yi kucaklıyor" sloganıyla oynatıyor.
Kupaya ilk turda profesyonel liglerde takımı olmayan 29 ilin amator takımları ile geçtiğimiz sezon play off oynamasına rağmen TFF 3.lige çıkmayı başaramayan amatör takımlar katılıyor.


İlk turda takımların genellikle bölgesel eşleşme şeklinde eşleştiği kupada 2.turdan itibaren TFF 3.lig takımları kupaya dahil oluyor. Bu turda da birbirine yakın illerin takımlarının eşleştiği kupada maçı kazanan ekip bir üst tura çıkıyor.
Sonraki turda devreye TFF 2.lig,TFF 1.lig ve Süper ligden bazı ekiplerde giriyor.
Eğer o tura kadar yükselen bir amatör takım varsa en iyi ihtimalle TFF 2.lig takımıyla eşleşiyor. Tek maçlı eleme usulü kazanan yine üst tura çıkıyor. Bir sonraki turda bu defa kupaya 8 Süper lig ekibi daha katılıyor.
Eğer 4.tura çıkmayı başarabilen bir amatör takım varsa o turda seri başı yöntemiyle yine en az TFF 1.lig ekiplerinden biriyle eşleşiyor. Yine kazanan turu geçiyor.


Hadi bu turu da geçtiğini düşünelim.


Amatör takım için gerçek macera bundan sonra başlıyor. Mucizevi bir şekilde 5.tura kalan bir amatör lig takımı varsa bu turda büyük ihtimalle Süper lig ekiplerinden birisiyle eşleşiyor. Ve işte dananın kuyruğu bir nevi orada kopuyor. Çünkü bu turda maçlar çift maç olarak oynanıyor. Diyelim ki ilk maçı evinizde iyi oynadınız ve kaybetmediniz. Bir de bunun rövanşını rakip sahada oynuyorsunuz. İşte burada şansınız neredeyse imkansız hale geliyor.
Bundan sonrada tüm turlar bu şekilde çift maç eleme usulü oynanıyor.


Yani görüldüğü gibi bir amatör takımın kupayı kazanma ihtimali milyonda bir ihtimal bile değil.


İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde de kupaya amatör lig takımları katılıyor. Orada sistem final dahil tek maç oynanıyor kupa maçları. Yani bir amatör takım iyi oynadığı bir maçın sonunda tur atlayarak yavaş yavaş finale yükselebiliyor. Ve bu ülkelerde bizde Süper lig seviyesinde bulunan takımlar kupaya 1.turdan katılıyorlar. Büyük takımlar bu nedenle turlar devam ettikçe eleniyorlar. 6.tura kadar gelebilen en fazla 7-8 üst lig takımı kalıyor. Bu yüzden amatör kulüpler biraz şanslı kuralarla yarı finale hatta finale kadar yükselebiliyor. Bunun bir örneği var. Fransa'da 4.lig bizdeki karşılığı amatör olan Calais takımı finale yükselmeyi başarabiliyor. Düşünün bir amatör lig takımı Fransa kupasında finale çıkabiliyor.
Bizde ise en fazla 5.turda çift maç oynandığı için kupaya veda ediyor.


Ama sistem İngiltere yada Fransa'daki gibi olsa belki bir amatör takım tek maç usulü şeklinde finale çıkabilir, hatta kupaya bile uzanabilir.


Eğer Türkiye kupasının daha renkli ve ilginç olması isteniyorsa Süper lig kulüplerinin tamamı kupaya 1.turdan itibaren katılmalı ve kupa final maçı dahil tek maçlı eleme usulü oynanmalıdır.
Bu yolla bir amatör ekibin Fransa'daki gibi çok düşük bir ihtimalde olsa finale çıkma ihtimali vardır. Çift maçlı eleme usulü şeklinde ve Süper lig kulüplerinin 4.turdan itibaren katıldığı sistemde bir amatör kulübün bırakın finale yükselmesi son 16 takım arasına kalması bile mümkün değildir.
Bu yüzden kupa formatı acilen tek maçlı eleme sistemine dönmelidir. Ve kupa gerçekten tüm Türkiye'yi kucaklamalıdır.


YAZI: ÜMİT YILMAZ

Hiç yorum yok:

U17'deki Beykoz derbisinde puanlar paylaşıldı

İstanbul Amatör Ligleri U17 Yaş A Kategorisi 17.Grubunda ilk yarının son hafta karşılaşmalarından birinin adresi de Çavuşbaşı M.Hanefi Dilma...