Cumartesi, Ağustos 26, 2017

ESENLER STADI ESENLER KULÜPLERİNİNDİR

Geçtiğimiz mart ayı sonunda resmen açılan İBB Esenler Stadyumu’nda ilk resmi maç 26 Ağustos 2017 Cumartesi günü oynanacak. Esenler ilçesinin hasretle beklediği, ilçenin yegane stadındaki bu stadın ilk resmi maçınıysa bir Beyoğlu takımı yapacak. Geçen sezon sonunda 3. Lig’e çıkan Erokspor, ilk maçında Muğlaspor’u konuk edecek. Üstelik Erokspor öyle 3-5 maçlık bir konuk da değil. Takım şimdilik Esenler’e konuşlanmış durumda.


İnsan merak ediyor tabii, Esenler’de bir Beyoğlu kulübünün ne işi var? 


Esasen, Erokspor'un İstanbul'u gezmesiyle ilgili bir sıkıntım yok, dilerlerse ve kimseyi mağdur etmeyecekse Değirmenköy, Şile, Karacaköy hatta Akfırat'ta bile maçlarını oynayabilirler, Allah yollarını açık etsin. 


Erokspor ilçesinde imkan olmadığı için başka ilçeye giden ne ilk ne de son takım olacak. Geçen sene 3. Lig’de Beylerbeyi, Anadolu Üsküdar, HEASK, hatta Maltepespor saha sıkıntıları nedeniyle başka statlarda oynamak zorunda kaldılar. Ancak bu kulüpleri Erokspor’dan ayıran şöyle bir özellik var: Gittikleri statlar, amatör kulüplerin programını etkilemiyordu. Amatörlerin Maltepe Hasan Doğan veya Sancaktepe Belediye statlarıyla bir işi yok... Belki HEASK’ın gittiği Karagümrük Stadı... Ama Fatih’te bile Namık Sevik ve Mimarsinan alternatifleri mevcut. Oysa Erokspor’un gittiği Esenler’de zaten iki küsur senedir stat yoktu, herkes hevesle yeni stadı beklerken ilçe birden karşısında Erokspor diye bir kulüp buldu. Üstelik Erokspor pekala Kasımpaşaspor’la stadını paylaşabilirdi. Zira geçmişte Büyükçekmece ekibi Tepecikspor bile Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda iç saha maçı yaptı.



Beş ilçede birden


Hadi bu stat olmadı, Eyüp Stadı olabilirdi belki... Zaten Erokspor'un tesisleri Eyüp ilçesi sınırları içinde. Biraz sıkıntılı bir süreç olsa da kendilerine güzel bir tesis kazanmışlardı (Fatih ilçesinde A takımın antrenman yaptığı Langa Tesisleri var. Ha, unutuyordum, Erokspor şirket oldu, şirketin merkezi Zeytinburnu'nda... Kulüp Beyoğlu, şirket merkezi Zeytinburnu, tesis Eyüp, antrenman sahası Fatih, maç stadı Esenler... Vallahi İstanbulspor bile koskoca metropole bu denli yayılmamıştı!) Bizimkisi öneri elbette, bir Erokspor taraftarı olsam bu statlar bana daha cazip seçenekler gelirdi.


Ama nedense Erokspor taraftarına İETT ile iki aktarma yaptıracak bir kararla daha kuzeye, İBB Esenler Stadı’na gitti. Eh, isteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kara demişler... Erokspor bir İstanbul takımı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu kent için yaptırdığı bir stada talip olamaz mı? Olmuş netekim, istemişler, belediye de vermişler. İyi de bu Esenler kulüpleri Tekirdağ’a mı bağlı? İlçedeki 10 küsur takım, ellerindeki tek statta maçlarını nasıl oynayacak? Beyoğlu takımı Erokspor Esenler’e gelince, Esenler takımları Gazi Mahallesi’ne, Karadeniz Mahallesi’ne mi gidecek yine? Bu kabul edilebilir bir durum mu?


Yani bardağın dolu tarafına bakıyorum bakıyorum, bakıyorum ama olmuyor... Erokspor’un Esenler ilçesindeki olmasına bir anlam veremiyorum. Yıllardır bu stadı bekleyen ilçeye bunu yapmaya sayın yöneticilerin ne hakkı var?


Kulüpler odalarını alamadı


Edindiğimiz bilgilere göre İBB, bir mağduriyet olmaması adın stadyumun yanına iki antrenman sahası yaptırıp Esenler kulüplerinin kullanımına sunacak. Ayrıca ilçedeki her kulübe bir oda tahsis edilecek ancak şu tarih itibariyle Erokspor maçlarını yaparken kulüplere oda verilmiş değil. Yetkililerin ligler başlayana kadar kulüplerin bu mağduriyetini gidereceklerine inancımız tam elbette. Zira isimleri bazı kulüplerin bu durumdan çok büyük rahatsızlık duyduğunu biliyorum.


Konuyla ilgili görüştüğüm Esenler Kulüpler Birliği Başkanı Ayhan Çınar ise aynı görüşte değil... Ayhan Hoca bir profesyonel takımın Esenler’de maç yapmasının ilçeye büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirirken yapılacak iki yeni sahanın da önemine dikkat çekti.


Benimse aklım ve vicdanım bu uygulamayı kabul etmiyor. Esenler Stadı, isminde her ne kadar 'İBB' yazsa bile İBB'nin değil, Esenler halkının, Esenler kulüplerinindir. Kullanım hakkı Esenler ilçesinindir. Elbette zor durumdaki kulüplere kucak açılır, nasıl ki Esenler kulüpleri iki senedir başka ilçelere gitti başka ilçeden de takımlar gelebilir ancak bu kadar sıkışık programı olan bir ilçenin stadına uzak bir ilçeden profesyonel kulübü uzun süreli ortak etmek de nedir? Üstelik ortada bunca alternatif varken... O stat Esenler halkının kullanımı için yapılmıştır ve stat, tamamıyla bu doğrultuda kullanılmalıdır.


Yazı: Efkan Bucak

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 3. hafta maç programı

İstanbul Süper Amatör Lig Klasman Grubu'nda 3. hafta maç programı ektedir...