Pazartesi, Temmuz 24, 2017

KROS YAPMAYA MECBUR MUYUZ?

Futbol takımlarının hazırlık dönemleri başladı.Transferler,genç oyuncular ve antrenör değişiklikleri derken sezon planlamaları ve antrenmanlar başladı bile.
A takımlarının antrenmanları hakkında hiçbir bilgisi olmayan birine bile ne yapılır bu dönemde diye sorulsa ? Cevabı kesin kros olacaktır.
Mesleği futbolculuk olan Süper lig, 1. Lig, 2.3.ligde oynayan profesyonel oyuncuları başka bir işte çalışmadıkları için bir yana koyarsak, amatör A takımlarında oynayan hafta içi çalışan bedenen yorulan ve yıpranan futbolcular yaptığı krosları yapmak zorunda mı?
Bu soruyu kendimize soralım ve cevabını arayalım.
Öncelikle kros kelimesinin ne demek olduğuna bakalım.
Kros kelimesinin çok basite indirerek açılımını yaparsak kros kısaca koşmak demektir.
A takım seviyesinde futbol oynayan amatör futbolcular genelde gün içinde başka bir işte çalışan futbolculardır.
Konumuz daha çok amatör futbolcular olduğu için gün içinde yorulan futbolcuların kros antrenmanı yapması kendilerini daha fazla yıpratır.
Kros zor bir antrenman metodudur.Fiziksel güç ve kondüsyon kazanmak için yapılır. Genellikle tüm antrenman kilometrelerce koşularak kültür, fizik ve dayanıklılık çalışmalarıyla tamamlanır. Fiziksel olarak zorlayıcı bir çalışma gerektirir. Bir antrenman sırasında genellikle 1.5-2 saat civarında kros çalışması yapılır
Kros antrenmanına zaten oldukça yorgun olarak gelen A takım seviyesindeki ve çalışan sporcuların sakatlanma oranı aşırı yüklenme ve efordan dolayı çok daha yüksektir.
Sakatlıkların iyileşme süreci de normalden daha uzun süreli ve zorludur. Bu bilimsel olarak bilinen bir gerçektir.
Bilimsel olarak kas gelişimini sağlayan hormonlar yorgunlukla birlikte akşam saatlerinde gücünü ve etkisini azaltır.
Bu bilgiler ışığında zaten yorgun olan vücuda ağır bir kros antrenmanının çok yararlı olmayacağının,takımlarımızın bir sahada antrenman yapmasının,koşularını ve kas gelişimlerini bu sahada yapacağı çalışmalarda tamamlamasının,diğer fiziksel çalışmalarını bu şekilde uygulamasının mantıklı,verimli ve yararlı bir çalışma olarak çok daha uygun olacağını düşünüyorum.


Herkese mutlu,huzurlu ve bilinçli antrenmanlar dilerim…..


YAZI : SAYGIN CERGENÇ

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.