Cuma, Haziran 23, 2017

81 BİLİNMEYENLİ BİR DENKLEM

Bir lig yapıyorsanız bunun kafalarda soru işareti bırakmayan, açık seçkik, her ihtimali göz önünde bulunduran bir statüsü olur değil mi? Öyle. Ama Türkiye’de işler böyle yürümüyor.


Şimdi size bir soru sorayım: Geçen sezon Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden Beşyüzevlerspor biliyorsunuz kendince haklı nedenlerle BAL’dan çekilmişti. Yeşil-Beyazlıların SAL’a girme hakkı vardı, bunu da kullanmadılar. Sorum şu; Bu sezon Beşyüzevlerspor hangi ligden başlar?


Kendi açımdan tartışmaya mahal yok: Beşyüzevlerspor bu sezon SAL’dan devam eder. Bunu tartışmam bile. Yine de konuyu en yetkili ağıza sorduk: TFF İstanbul İl Temsilcisi Sayın Ali Tanrıyaşükür’le yaptığımız görüşmede kendisi yönetmelik gereği Beşyüzevlerspor’un SAL’dan devam edeceğini açıkça beyan etti.


Ancak tartışmamız bitmedi, yeni başlıyor zira TFF’nin değişik illerde değişik uygulamaları adeta beyin yakıcı! Yerel Futbol'un arşivine bir göz atalım:


- Marmarisspor 2010-2011’de tıpkı Beşyüzevlerspor gibi BAL’a da SAL’a da girmiyor, 2011-2012’de SAL’dan devam ediyor.
- Ama o da ne? aynı sezon Eskişehir’de Odunpazarıspor 2010-11’de ne BAL’a ne SAL’a giriyor ancak onlar 2011-2012’de Eskişehir 1. Amatör’den başlıyor! Ya Muğla ya Eskişehir hatalı o zaman!
- Biraz daha karıştıralım: 2009-2010 sezonunda 3. Lig terfi maçları son kez yapıldı, bu maçlara katılan ekipler 2010-11’de başlayan BAL’a girme hakkı elde etti. Ancak İstanbul Hürriyetgücü ve Balıkesir Yeni Sanayispor o sezon liglere katılmadılar. Bu takımlar bir sonraki sezon 1. Amatör’den başladılar. Ama BAL takımı mı yoksa SAL takımı mı sayıldılar, belirsiz.


Beşyüzevlerspor özeline girecek olursak, TFF İstanbul İl Temsilciliği geçen sezon SAL kura çekimi statüsünde Yeşil-Beyazlılar’ı Pendikgücü, Kartal Elçispor, Reşitpaşaspor, Selimpaşaspor ve İstanbul Kastamonuspor’la birlikte lige girmeyenler arasında gösterdi. Şimdi Beşyüzevler’i bu ekiplerin arasında yazarsak 1. Amatör’den başlamaları gerekir değil mi?


İyice işin içinden çıkılmaz hale geldi... Bu karışıklığın nedeni bir BAL statüsünü doğru dürüst yazamayan TFF’dir (Bahsettiğim İl Temsilciliği değil, TFF Amatör Kurul'dur) kusura bakmasınlar. TFF, bu konuda illeri serbest bırakmakta ve her il temsilciliğinin aldığı kararları onaylamaktadır. Bu nedenle Muğla’da ayrı, İstanbul’da ayrı karar alınmaktadır. Yani elimizde 81 ilde 81 bilinmeyenli bir denklem vardır.


Önümüzdeki günlerde yapılacak olan TFF Amatör Kurul Toplantısı’nda bu konunun acilen çözüme kavuşması gerek. Benim şahsi kanaatim BAL’dan çekilen takıma SAL’a katılma hakkı VERİLMEMESİ, söz konusu takımın o sezonu boş geçirerek bir sonraki sezon SAL’dan devam etmesidir. Zaten diğer liglerden çekilenlere böyle bir hak verilmezken BAL’dakilere opsiyon tanınması haksızlıktır.


YAZI: EFKAN BUCAK

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.