Cuma, Mart 24, 2017

Hakemlere destek olmazsak, daha fazla hataya neden oluruz

Haznedar Çetinkayaspor Teknik Direktörü Muhammet Nurullah Öztekin, son dönemde hakem tartışmalarıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Öztekin’in amatör camiaya ve hakemlere seslendiği yazı şu şekilde:


Herkes önce kendini eğitmeli. Öncelikle külüblerimizdeki hocalar kendilerini eğitmeliler, kendilerinden sonra oyuncularını eğitmeliler ve oyuncularından sonra kulüp yöneticlerini, tribüne gelen kendi taraftarlarını bilinçlendirmeliler. Yöneticilerimiz ise tribünde her şeyi eleştirmek yerine, verilen kararlara saygı duymayı bilmeliler ki, onlarla birlikte taraftar aynı şekilde saygı duymalı. Taraftar da saygı duymuyorsa, sürekli kararlara ittiraz edip,hakeme ağır kelimeler ediliyorsa, oradaki yöneticiler müdahale etmeliler ki hakemler de işini en iyisini yapsın.


'Hataya zemin hazırlıyorlar'
Bizler antrenörler ve yöneticiler olarak eğer kulüplerimize sahip çıkmasak,sahip çıkarken de adaletli bir şekilde kararlara saygı duymayıp hakemlere destek olmazsak, onların daha çok hata yapmalarına neden oluruz. Hepimiz bu gemideyiz, eğer gemimiz su alırsa hepimiz zarar görürüz. Hepimiz birbirimize ve verilen kararlara saygılı olmak zorundayız. Özelikle hocalarımız ve yöneticilerimiz kararlara saygı duymadıklarında, yaygara yaptıklarında bilsinler ki oyuncularımızın daha büyük hatalar yapmalarına zemin hazırlıyorlar. Böyle durumlarda bunun tek suçlusu takımın başındakilerdir. Eğer takımın başındakiler sakin ve soğukkanlı olursa ve bütün kararlara saygı duyarsa bilin ki,oyuncularımız da saygı duyacaklardır.


'Art niyet varsa bırakın hakem düşünsün'
Her kararı art niyet olarak görmemeliyiz. Hakemin gördüğü o ki, o kararı veriyor. Eğer art niyetli olarak karar veriyorsa bırakın gece kafasını yastığa koyduğunda o düşünsün. Şunu da unutmayalım art niyetli bir hakem olsa bile, bilin ki öbür dünya da onun yanına kalmaz.


TFFHGD’ye tavsiyeler de bulunmak isterim: Bizler kulüpler olarak nasıl kendimizi eğitmeliyiz diyorsak onlar da aynı şekilde çalışmak zorundalar çünkü birinci dereceden saha içinden sorumlular. Özelikle hakemlikte ilerlemek isteyen arkadaşlarımıza yol açılmalı. Demek istediğim bazı hakem kardeşlerimizle konuşurken bazıları hobi olarak, kilo düşmek veya futbol oynayamadığından içinde kaldığı gibi nedenlenle hakemlik yapıyor. Bu da camiaya zarar veriyorlar. Öncelikle bu işi seven ve ilerlemek isteyen arkadaşlarımız olmalı. Bu iş hobi olmaktan çıkmalı.


'Tecrübeli hakemler yardımcı olmalı'
Bir de yeni hakemliğe başlayan arkadaşlarımızın mümkün olduğu kadar alt yapılara verilmesini ve bunların yönetecekleri maçları daha tecrübeli olan ve maçı olmayan hakemler izlemeli, devre arasında ve maç sonunda içeri gidip hatalarını veya verdikleri güzel kararları anlatıp onların gelişimi için yardımcı olmalı.

Hakemler diyorum çünkü hakem gözlemcilerimiz az. Zar zor A takım veya çok önemli maçlarda gözlemciler geliyor. Hakem hatalarını anlatmaya çalışıyorlar. Onların yerini uzun zamandan beri hakemlik yapan ve halen faal olanlar görevlendirilmeli. Böylece yeni hakemlik yapanların gelişimi için katkıları olacaktır.


Bütün hocalarıma,hakemlerimize,yöneticilerimize,başkanlarımıza ve taraftarımıza saygılarımı ileterek,kalplerimiz kırılmadan,kazasız belasız bu sezonun sonuna varmamızı temenni ediyorum.


 

Hiç yorum yok:

İstanbul 2. Amatör Lig 25 Nisan 2024 Perşembe Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan bitmek bilmiyor. Her gün maç her gün heyecan...