Cuma, Haziran 24, 2016

Adalete inancım kalmadı!


İstanbul 2. Amatör Lig Tertip Komitesi'nin Yeni Ufukspor'un Etilerspor'a itirazı ile ilgili kararını büyük bir şaşkınlıkla okudum. Ve artık İstanbul futbolunda adalete inancım kalmadı. Kulüplere adalet dağıtmakla yükümlü bir komitenin, var olan bir kuralı nasıl çarpıttığını -veya dahi naif olalım- düzgün okuyamadığını üzülerek gördüm.

Bilmeyen için özetleyeyim... Grubunda çıkmayı garantileyen Etilerspor önce Sarıgöl Birlikspor maçına eksik oyuncu ile gidiyor. Maç haliyle oynanmıyor. Etilerspor sonra da Yeni Ufukspor naçına çıkıyor. Daha doğrusu bir teknik direktör ve birkaç oyuncu ile gidiyor. O maçta ben de basın mensubu olarak görevliydim. Esami listesinde 11 oyuncu vardı ancak bu futbolcular ortada yoktu! Haliyle hakem maçı oynatmadı.

Bir şeyi açıklığa kavuşturmak istiyorum. Burada iki kulüpten bahsediyoruz ama başka kulüpler de olabilirdi, isim önemli değil. Etilerspor'un belki de kendince haklı nedenleri vardır, eksik sakat cezalısı çoktur veya başka sıkıntıları vardır, saygı duyarım. Ama bunlar mazeret olamaz. Bu sezon başarılı bir performans sergilediler keşke son 2 maçlarına çıksalardı ve bunlar hiç yaşanmasaydı. Ancak Türkiye bir hukuk devletidir ve ortada açık olan kurallar vardır. Ufukspor itiraz etmekte haklıdır. 

Peki şimdi ne oldu? Etilerspor bir devrede iki maça çıkmamış. Hemen açıp Futbol Müsabaka Talimatı'na bakalım. Ligden çıkarılmalarla ilgili 24. maddenin 1. fırkasında diyor ki; “Bir sezon boyunca ikinci defa müsabakaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber, bu takım ligden çıkarılarak bir alt lige düşürülür ve bu müsabaka tarihinden itibaren bu takımla müsabakası olan diğer takımlar müsabakaları oynamaksızın
hükmen galip gelmiş sayılırlar.”

Şu ifadeye dikkat çekmek istiyorum: Müsabakaya gelmeyen, gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya müsabakayı terk eden. Bunu kenarda tutalım ve Tertip Komitesi'nin kararına dönelim.

Komite diyor ki; Etilerspor iki kez sahaya eksik gelmiştir. Sonra şu vicdanları yaralayan ifadelerle Yeni Ufukspor'un kararını reddediyor: Futbol Müsabaka Talimatı’nın 24/1-a maddesinin ikinci paragrafında yazılı “bir lig sezonunda ikinci defa müsabakaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakayı terk eden…..” takımlar hakkında ligden ihraç kararı verilebileceği açıkça belirtilmiştir.Etilerspor takımının ligden ihraç edilebilmesi iki kez müsabakaya gelmeme şartının oluşmadığı;(Sarıgöl Birlik maçına eksik gelmiş (FMT 22/a, Yeniufuk maçına gelmemiş FMT 24/1-a) açıkça görülmektedir. 

Bir lig sezonunda ikinci defa müsabakaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakayı terk eden...” demiş tertip komitesi.

Oysa, FMT'deki tam madde şu: Müsabakaya gelmeyen, gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya müsabakayı terk eden. 

Şimdi Tertip Komitesi'ne soralım: 'Müsabakaya gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan' ifadesi nereye kayboldu? Yoksa sizde Ağustos 2013'te son olarak güncellenen son versiyon yok mu? Yoksa gözünüzden mi kaçtı? Yahut işinize mi gelmedi? Her şey açık ve net: Müsabakaya gelmekle birlikte çıkmayan ve bunu 2 kez yapan takım ligden ihraç edilir.

Bence her şey açık ve net. 

TFF İstanbul İl Temsilciliği bence bu kararıyla büyük bir hata yapmıştır. Bakalım tahkim süreci nasıl işleyecek, beraber göreceğiz.

YAZI: YILMAZ AKTEPE

2 yorum:

Adsız dedi ki...

İl Tertip Komitesi Kararları kitaba göre verilmiş bir karar değil gibi. Kurul kulis yapanların kurulda tanıdıkları olanların lehine karar verebiliyor.Kurul yapılan şikayetlerde karşı tarafı dinlemeden savunma almadan 2 gün içinde karar verebiliyor.burada da Yeni Ufukspor Etiler Maçına ilk yarıda 5 dk geç gittiği için 3 puanı silinmiş ve o maçtada 3 - 0 Hükmen mağlup sayılmıştı. kurulda kendilerini savunmaları verdikleri zaman kurul üyeleri KİTAP bu karar bu diyerek gereken cezayı vermişlerdi.şimdi bir kelime oyunu ile Etiler Spor haksızken mağdur olan taraf gibi gösterilerek KİTABA göre verilmesi gereken ceza ve yaptırım uygulanmıyor. Önce Adalet Emeğe Saygı Lütfen

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar ben şunu gördüm ve bunu biliyorum ki kulisi, lobisi ve eskiye dayanan ahbaplıkları olan kulüpler disiplinde olsun maçlarda olsun koruyup kollanıyor. Belli ki ETİLER spor kadar YENİUFUK ekstra işler yapamamış. Eğer inanın bu takım ETİLER olsaydı YEİUFUK düşürülmezse bile BİR KARARLA ETİLER üst lige çıkarılırdı. Ne şiş yansın ne kebap derlerdi. Yoksa hani ligin 2.yarısı başladıktan sonra 3.ler çıksın talebi tamamen iyi niyete dayanan lig sonuncularından mı geldi. Ama gerek kalmamış son haftalarda maça çıkma garantiler, 90 dk yerine 60 dk oyna galip gelmesi gerekenler kazansın hayat ADALETSİZCE yönetenlerin istediği şekilde devam etsin. işin ÖZETİ.....

Şile Yıldızspor nefes aldı

Bölgesel Amatör Lig 1. Grup'ta Şile Yıldızspor deplasmanda, düşmesi kesinleşen Vefa Spor Kulübü'nü 1-0 yenerek bitime 3 hafta kala d...