Perşembe, Ocak 29, 2015

DÜŞTÜ MÜ BELLİ DEĞİL AMA SAL'A ÇIKTIĞI KESİN!


İstanbul 1. Amatör Lig 13. Grup'ta Karabekirspor büyük bir başarıya imza atarak Süper Amatör Lig'e yükseldi. Ümraniye ekibinin bu başarısını daha dikkat çekici yapansa Mavi-Beyazlılar'ın geçen sezon 1. Amatör Lig'den düşüp düşmediğinin belli olmaması!

Türk futbol tarihinin en ilginç hikayelerinden biri İstanbul'da yaşandı. Başrollerdeyse Karabekirspor, Elmalıspor, Heybeliadaspor, TFF Yönetim Kurulu ve Tahkim Kurulu var.

Olayların başlangıcı şöyle...

İstanbul 1. Amatör Lig 14. Grup'ta, 12 Ocak 2014 tarihinde Elmalıspor ve Heybeliadaspor takımları karşı karşıya geldi. Spor Akademisi Stadı’nda oynanan maçın 85. dakikası 0-0 geçilirken, bu dakikada Elmalıspor’dan bir futbolcu kırmızı kart gördü ve saha kenarına doğru gitmeye başladı. Heybeliadasporlular, Elmalısporlu futbolcuya yavaş çıktığı gerekçesiyle tepki gösterdi. İki taraf arasında birden tartışma çıkarken olaylar büyüdü ve arbede çıktı. Hakem müsabakayı tatil ederken Elmalıspor’dan 7, Heybeliadaspor’dan 9 futbolcuya kırmızı kart gösterdiğini kulüp yetkililerine iletti. Maç içinde de Elmalıspor’dan bir oyuncu kırmızı gördüğünden toplam 17 kırmızıyla mücadele sona erdi. Bunun üzerine TFF İstanbul İl Temsilciliği (Bir önceki sezon verdiği ve Tahkim tarafından da bozulmayan olaylı Merterspor-Öz Trabzonlular Sk maçının kararını emsal alarak) iki ekibi de hükmen mağlup saydı.

Bu skor, son haftayı 'bay' geçecek olan Heybeliadaspor'un kesin olarak düşmesi anlamına geliyordu. Düşme hattındaki bir diğer takım, Karabekirspor bu skorla rahatlayınca son hafta evinde şampiyon Çekmeköyspor'la oynaması gereken maçı, rakibinin isteğiyle deplasmanda oynamakta beis görmedi ve müsabakayı da 9-2 kaybetti. Sezon sonunda puan durumu da şöyle oluştu:

7. Küçüksu Yenimahalle SK 23
8. Karabekirspor 22
9. Elmalıspor 22
-----------------------
10. Heybeliadaspor 21
11. Kozyatağı İY 14

Heybeliadaspor'un hükmeni bozuldu
Öte yandan Heybeliadaspor, TFF Yönetim Kurulu'nun 11 Şubat 2014'te hem kendisini hem de Elmalıspor'u hükmen mağlup etme kararına itiraz etti. Adalar temsilcisi savunmalarında 
Elmalıspor'un gayrıresmi antrenörünün "Sahaya atladım" diye yazılı beyanını da sundu (Kaynak: Posta Gazetesi yazarı Cem Kerpiççiler'in 20 Ocak 2014 tarihli yazısı)

Ve Tahkim'den 20 Şubat günü şok bir karar çıktı: Kurul, Heybeliadaspor'un hükmen yenilgi kararını kaldırdı. Karar şöyleydi:

E.2014/48
"...... Heybeliada Spor Kulübü'nün, TFF Yönetim Kurulu'nun 11.02.2014 tarih ve 38 sayılı toplantısında aldığı karara itirazına ilişkin dosyada taraf teşkilinin sağlandığı ve TFF Genel Sekreterliği'nden istenen cevap dilekçesinin geldiği görüldü. Yapılan müzakere neticesinde; uyuşmazlığa sebep olan müsabakada çıkan saha olayları nedeniyle Heybeliada Spor Kulübü'nün (3-0) hükmen yenik sayılmasını gerektirir şartların mevcut olmadığı anlaşıldığından, Heybeliada Spor Kulübü tarafından yapılan başvurunun kabulü ile TFF Yönetim Kurulu kararının, Heybeliada Spor Kulübü'nün (3-0) hükmen yenik sayılmasına dair kısmının kaldırılmasına oybirliği ile (2014/55 K.);"

Elmalıspor'a ret

Bunun üzerine Elmalıspor da yeniden yargılama itirazında bulundu ancak Tahkim Kurulu 27 Şubat 2014'te Beykoz ekibine ret kararı verdi:
E.2014/68
Elmalı Spor Kulübü'nün, Kurulumuzun 20.02.2014 tarihli ve 2014/48 E., 2014/55 K. sayılı kararına itirazına ilişkin dosya incelendi. Yapılan müzakere neticesinde, Elmalı Spor Kulübü'nün yargılamanın yenilenmesi mahiyetindeki başvurusunun reddine oybirliği ile (2014/73 K.);
Bu kararlar üzerine TFF İstanbul İl Temsilciliği puan tablosunda değişikliğe gitti ve kümede kaldığını sanan ve hatta son maçını içeride oynayacakken deplasmana alan Karabekirspor ikili averajla küme düştü:

7. Heybeliadaspor 24
8. Küçüksu Yenimahalle SK 23
9. Elmalıspor 22
-----------------------
10. Karabekirspor 22
11. Kozyatağı İY 14

Karar verilmedi, hiç açıklama yapılmadı
Heybeliadaspor için süreç şubat ayında bitti. TFF İstanbul İl Başkanı Yemen Ekşioğlu, Yerel Futbol'a yaptığı açıklamada, Tahkim'in kararını 'rezillik' olarak yorumladı. (http://amatorfutbol.blogspot.com.tr/2014/02/eksioglu-tahkim-karar-rezilliktir.html). Ancak olay TFF İstanbul İl Temsilciliği'nden artık çıkmıştı.


Tahkim'in kararına TFF Yönetim Kurulu'nun karara itiraz edeceği ve yeniden yargılama isteyeceği öğrenildi. Ancak şubatta başlayan süreç koca ilkbahar ve yazda tamamlanamadı. 

Konuyu sürekli takipte olan Yerel Futbol'da 9 Temmuz çarşamba günü şu haber yayınlandı: http://amatorfutbol.blogspot.com.tr/2014/07/7-ay-oldu-kume-dusen-belli-degil.html

Lakin yine ses çıkmadı ve hem Heybeliadaspor hem Karabekirspor 1. Amatör Lig'e devam etti. Üstelik aynı gruba düşen bu takımlardan Heybeliadaspor ligi orta sıralarda tamamlarken Karabekirspor ikinci olarak tarihinde ilk kez Süper Amatör Lig'e yükseldi.

Bu durum da futbol tarihimizin sayfalara not düşüldü.

HABER: EFKAN BUCAK

Not: Muhabir olarak şunu eklemem gerek; Bu sezonki performansıyla Süper Amatör Lig Karabekirspor'a anasının ak sütü gibi helaldir, buna gölge düşürmek gibi bir niyetimiz asla olamaz. TFF hukukundaki aksaklık Karabekirspor'u da ilgilendirmez zaten hiç ilgileri yokken bu olayın aktörlerinden oldular. Yerel Futbol olarak kendilerini tebrik eder, Süper Amatör'de başarılar dileriz.

Sadece şu var; futbol hukukuna göre Heybeliadaspor veya Karabekirspor takımlarından birinin geçen sezon düşmüş olması gerekiyordu. 

Düşen kimdi, kim olmalıydı, bunun kararını YerelFutbol olarak biz veremeyiz. Resmi söylem 'Karar uzadı, iki kulübü de mağdur edemezdik'. Elbette ki kulüplerimiz mağdur olmasın.

Ancak koskoca 7 ayda (Ki artık 1 sene oldu) karar verilmemiş olması (Yahut aslında Tahkim'in kararı sonrası hiçbir yasal sürecin gerçekleşmemiş olması) nedeniyle bize bir görev düşmektedir. Eğer kimse sesini çıkarmazsa bu devran sürer. Bizim amacımız okurlarımıza elimizdeki bilgileri sunmak, kamuoyu vicdanının sesi olmak ve tarihe not düşmekten ibarettir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Degerli yerel futbol

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.