Çarşamba, Aralık 31, 2014

İSMET ÖZAY: UYUYAN DEVİ UYANDIRDIK


Bölgesel Amatör Lig ekiplerinden Çengelköyspor A.Ş.’nin Başkanı İsmet Özay yaptığı açıklamada "köklü ve güçlü bir camiası olan Kulübümüz, maalesef uyuyan dev konumundaydı" dedi.

Boğaziçi Çengelköy Gazetesinden Yalçın Soysevinç’in sorularını cevaplandıran Üsküdar ekibinin Başkanı çok çarpıcı ifadelere yer verdiği röportajında ilginç söylemlerde bulundu.

Çengelköy Spor Kulübü Başkanlığı hikayeniz nasıl başladı?
Çengelköy, İstanbul'un marka bir semti, bu markanın önemli bir temsilcisi olan Çengelköy Spor Kulübü ise adını duyduğum yapısal durumunu bilmediğim bir kulüp idi. Bir kaç arkadaşımızın önerisi ve talebi üzerine bu görevi devir alarak Çengelköy Spor Kulübü başkanlığı sürecimiz başladı.

Geldiğinizde nasıl bir ortam buldunuz?
Ben ve yönetimde ki arkadaşlar göreve başladığımızda gördük ki, insan faktörü ile ciddi potansiyeli olan, fakat bu potansiyelin Çengelköy Spor Kulübü adına değerlendirilemediği bir kulüp iklimi ile karşılaştık. Kuruluşundan günümüze çok değerli Başkanların hizmet ettiği, çok değerli insanların mesai harcadığı Çengelköy Spor Kulübünün bir marka olması gerektiğine ben ve yol arkadaşlarım hep inandık. Bu inanç ile kısa orta ve uzun vadede ki çalışma plan ve programımızı hazırladık. Çengelköy Spor Kulübünde, futbolu dernekçiliğin getirmiş olduğu o karmaşık ve hantal yapısından kurtarmak için şirketleşme çalışmalarına öncelik verdik ve nihayet Çengelköy Spor Futbol Yatırımları Anonim Şirketi statüsünü Kulübümüze kazandırdık. Futbolu, Çengelköy Spor Kulübü derneğinden ayırdık. Farklı branşların şubelerini açtığımızda bu branşlar dernek statüsünde faaliyet göstereceklerdir. A.Ş statüsünü kazandıktan sonra geleceğe daha emin adımlarla yürümenin özgüveni ile program dahilinde ki çalışmalarımıza hız verdik.

Kısa, Orta ve Uzun vadede ki hedeflerden bahsettiniz nedir bu hedefler?
Çengelköy Spor Kulübünde Başkanlık görevimize başladıktan sonra gördük ki camia köklü ve güçlü bir camia; fakat uyuyan dev konumunda bırakılmış, yönetim ekibimiz ile birlikte bu dev camiayı tekrar ayağa kaldırıp, semtimiz de ki her insanın heyecan duyacağı, gurur duyacağı bir Çengelköy Spor'u sahneye çıkarmak için kısa vadede A takımımızın Bölgesel Amatör Lige çıkması gerekiyordu ve buna öncelik verdik. Çünkü A takımımız kulübümüzün görünürlüğünü ve prestijini arttıran en önemli unsurumuzdu ve finansal organizasyonumuzu bu doğrultuda şekillendirdik. Çok şükür ki takımımız 2014-2015 sezonunda Bölgesel Amatör Lig 11.Grupta ilk yarıyı lider olarak tamamladı. Çengelköy'ümüze bu heyecanı yaşatmanın mutluluğunu duyuyoruz. Orta vadede 3.Profesyonel lig bizim için olmazsa olmaz hedefimizdir. İnşallah rabbim bu hedefi Çengelköy’ümüze nasip eder. Sonrasında hayal denilen gerçek ve uzun vade de ki hedeflerimize ilerleyeceğiz.

Futbol maliyetleri oldukça fazla olan bir branş bu maliyetlerle nasıl başa çıkıyorsunuz?
Ciddi maliyetleri olan bu süreç güçlü bir finansal yapı gerektiriyor. Grubumuzda Kocaelispor, Tekirdağspor, Edirne GK olarak üç il takımı, Arnavutköy, Kozlu, Ergene Velimeşe, Büyükçekmece, Karadeniz Ereğli olarak da beş Belediye takımı ve yine yüksek gelir destekleri olan Kasımpaşa Erokspor var. Bu takımlar arkalarında Belediyelerin finansal gücü ile çok rahat hareket edebiliyorlar. Aralarında dört beş sezon süresince Bölgesel Amatör Ligde mücadele eden takımlar var ki bu da finansal kaynaklarının ne denli güçlü olduğunu görüyoruz. Çengelköy Spor A.Ş. olarak, finansal yapıları güçlü olan bu takımlara karşı sabit gelir kaynaklarımız olmadan,  İsmet Özay olarak oldukça yüklü maliyetleri şahsen karşılıyorum. Burada benimle birlikte bu yüke gücü nispetinde derdime ortak olmaya çalışan yol arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Burada çok önemli harcama kalemlerinden bahsediyoruz. Konaklamalar, yol giderleri, yemek içecek giderleri, sporcu peşinatları, maç başı ödemeleri, maç primleri malzeme giderleri ve birçok yan harcama kalemlerini ekleyebiliriz. Sporcu malzemeleri konusunda belirtmek isterim ki Çengelköy Spor A.Ş. markasını ortaya çıkarmak için dünya markası olan Adidas firması ile çalışıyoruz. A takım düzeyinde giyim malzemelerimizin tamamını Almanya’dan özel olarak getirtiyoruz. Teknik ekibimizin ve sporcularımızın bu konuda ki motivasyonlarını önemsiyoruz. Yönetim kurulu olarak beklentimiz, Çengelköy'ümüze aşık, köy içi ruhunu taşıyan semtimizin ileri gelen insanlarımızın, esnafımızın Çengelköy Spor Kulübüne sahip çıkmalarıdır. Futbol'un endüstriyel bir yapısı olduğunu kabul edecek olursak Çengelköy Spor'umuzun 3. 2. hatta PTT 1.ligin de mücadele etmesi Çengelköy'ümüze çok önemli kazançlar sağlayacaktır. Bu hedeflerimizin de benim için hayal olmadığın beni yakından tanıyan herkes bilmektedir.

Çengelköy Spor Kulübü Alt Yapısı ile ilgili bir programınız var mı?
Elbette ki programımız var, Uzun vadede ki program hedeflerimizin en önemlisi futbol temel eğitim grubumuz olan alt yapılarımız. Profesyonel lige çıkmamız halinde alt yapılarımızın önemi artacaktır. Bu söylemimden alt yapıları şu an için önemsemiyoruz anlamı çıkarılmasın lütfen...  Şöyle ifade edeyim; bazı spor kulüpleri vardır yapısal işleyişini alt yapı üzerine konumlandırmıştır. A takım düzeyini önemsemez, altyapılarda yetiştirmiş oldukları sporcuları cüzi diyebileceğimiz rakamlar karşılığında büyük takımlara vererek spor kulübünün işleyen çarkını sürdürülebilir şekilde döndürmeye çalışır.  Fakat Çengelköy Spor A.Ş. olarak bizler alt yapılarımızdan çok değerli sporcular yetiştirmek istiyoruz. Bu sporcularımızı cüzi rakamlara büyük kulüplere vermek yerine profesyonel liglerde kendi yetiştirmiş olduğumuz sporcularımızla Ülkemiz düzeyinde ses getirmek istiyoruz. Alt Yapılarımızı bu vizyon planı doğrultusunda önemsiyoruz. Bunun için kulübümüzün çekici lokomotifi olan (A) takımımızın profesyonel lige çıkması gerekiyor. Daha sonra ki süreç tesisleşme zorunluluğumuzu getirecek ve tesisleşme ile başlayan süreç alt yapılarımızı değerli kılacak, çok önemli sporcuları kulübümüz bünyesinde yetiştireceğiz.

Çengelköy’de yaşayan semt sakinlerinin Kulübe olan ilgisini ve desteğini yeterli buluyor musunuz?
Çengelköy önemsenecek düzeyde her alanda potansiyeli olan bir semt, bugün Güzeltepe, Bahçelievler, Çengelköy, Kuleli, Mehmet Akif Ersoy mahallelerinde yaşayan kişiler kendilerini Çengelköylüyüm diye konumlandırıyor. Bu açıdan bakacak olursak alt yapılarımız için ciddi bir sporcu portföyü, kulübe destek noktasında ciddi bir insan gücü demektir bu... Kulüp olarak, insanımızın odağında olabilmemiz için, sadece spor kulübü olmamız yetmiyor bu gücü hayata geçirmek için sosyal girişim kulübü de olmamız gerekiyor. Bu düşünce ile Ülkemizde ki futbol algısını değiştirecek örnek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Gençlik Spor Bakanlığına sunacağımız ve desteklerini alacağımıza inandığımız ''Sporcu Gençlerde Duygu Davranış Eğitimi'' adlı projemizin yürütücülüğünü Çengelköy Spor A.Ş. olarak biz yapıyoruz. Üsküdar Üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul Gençlik Spor İl Müdürlüğü ortaklığında hazırladığımız bu proje ile Çengelköy’de yaşayan ailelere semtimiz sınırlarında bulunan okullardaki çocuklarımıza evrensel spor ahlakını ve değerlerini kazandırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda projemize kamuoyu oluşturmak içinde ayrıca çalışıyor ve ziyaretlerde bulunuyoruz. Türkiye'mizin bir değeri olan Kuleli Askeri Lisemizi Okul Komutanlığı nezdinde ziyaret ettik. İşbirliğine açık olduklarını Çengelköy Spor Kulübüne katkı sunabileceklerini ifade ettiler kendilerine teşekkür ediyoruz. MÜSİAD yetkilileri ile projemiz ile ilgili görüş alış verişinde bulunduk, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz projemize ortak olarak destek verecek, Sayın Kaymakamımız projeden duyduğu memnuniyeti ifade ettiler. Önümüz deki günlerde Üsküdar Belediye ve Büyükşehir Belediye Başkanlığımızı ziyaret edeceğiz. Böylesine anlamlı bir çalışmaya imza atmaya hazırlanan kulübümüze insanımızın, esnafımızın, semtimizin ileri gelen büyüklerimizin semt aşkı birlikteliğinde Çengelköy Spor Kulübü etrafında kenetlenmeye davet ediyoruz. Çengelköy'ümüzün gücü Çengelköy Sporumuzun gücü olacaktır. 
      
Çengelköyspora gönül veren taraftarlarınız hakkında ki fikirleriniz nelerdir?
Futbol bir yerde gösteri sanatıdır. Çengelköyspor futbol takımı da herkesimin takdirini kazanan güzel bir futbol oynamaktadır. Bu güzel futbolun ve bu futbolu sergileyen sporcularımızın taraftarımız tarafından takdir edilmesi bizleri mutlu edecektir. Fakat tribünlere gelen taraftar sayımızı yeterli bulmuyoruz, bu sayının artması en büyük dileğimiz. Sadece gençlerden oluşan bir taraftar grubu da olsun istemiyoruz Çengelköyspor her yaşta ki insanımızın spor kulübüdür. Avrupa’daki seyirci kalitesi ve duyarlılığı en az profesyonel lige çıkmak derecesinde bizlerin hayalidir. Misafir gelen rakiplerimize karşı Boğaz İçinde yaşayan insanın nezaketini ve zerafetini göstermeliyiz. Çengelköy Spor Kulübünün müsabakası olduğu hafta semtimizde ki herkesin bir karnavala bir festivale hazırlanır gibi bayram coşkusunda hazırlanmasını istiyoruz. 

Son olarak Çengelköyspor aşıklarına ve halkına söylemek istedikleriniz?

Yaklaşık 3 senedir bu güzel semtimizin hepsi birbirinden kıymetli fertleri ile beraberim. Hemen, hemen herkesi yakından tanıyorum. Bu zaman zarfında bana samimiyet ile yaklaşan birçok arkadaşla ve büyüklerimle güzel dostluklarımız oldu. Ancak sayıları bir elimin parmaklarını geçmeyecek kadar kifayetsiz şahsiyetsiz birtakım arkadaşları da tanımış oldum. Aslında onlara da kızamıyorum. 20 yıldır kendi yeterlilikleri nispetinde hep kulübümüzün içinde yanında sağında solunda kısa, kısa aralarla olmuşlar. Şimdi ise bu güzel işlerin dışında kalmaları bu arkadaşlarda sıkıntı yaratıyor. Ben buradan hem bu arkadaşlara hem de tüm Çengelköy ailesine sesleniyorum. Kulübümüz için kim nasıl faydalı olmak istiyorsa bu maddi manevi fark etmez başımın üzerinde yeri var. Kapımız herkese ardına kadar hep açık olacaktır. Lakin kimse hadsizlik yapıp 20 yıldan sonra burada olan güzel işleri karalamaya çalışmasın ve görmezden gelmeye çalışmasın. Herkes şunu iyi bilsin ki sessizliğimiz efendiliğimizden aldığımız terbiyedendir. Herkes farkındadır ki yaptığımız hiçbir kalıcı eserin önemli başarıların reklamını yapmak peşinde olmadım ve olmayacağım. 2015 yılının tüm semtimize ve takımımıza hayırlı gelmesini temenni ediyorum.

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 3. hafta maç programı

İstanbul Süper Amatör Lig Klasman Grubu'nda 3. hafta maç programı ektedir...