Perşembe, Ekim 30, 2014

TALİMAT MI YOKSA KEYFİYET Mİ?

Geçtiğimiz hafta sonu Yıldıztabya Stadında takımlara karşı uygulanan iki farklı davranış insanların kafasını karıştırdı.

Sporcuları antrenmanlarda ve maçlarda öngörülen belli görevlere, bedensel ve psikolojik yönden en uygun şekilde hazırlamayı ve uyum sağlamayı amaç edinen çalışmalara 'ısınma' denir. Isınma, sporcunun, organizmasını yapacağı spor dalındaki yüklemelere hazırlama çalışmasıdır.




Bu sorun her zaman yaşanıyor
Ancak, İstanbul’da amatör müsabakalarda takımlar maç öncesi ısınma konusunda çok ciddi sorunlar yaşıyorlar. 100’ye yakın resmi müsabakaların oynandığı Stat/Sahası olan İstanbul’da takımlar çoğu zaman maçlarda yeterince hazırlanamadan sahaya çıkmak zorunda kalıyor. Bu da, sakatlık başta olmak üzere birçok sorunu beraberinde getiriyor.


Hakemin inisiyatifine kalıyor

Bu konuda bazı Statlarda, Stat görevlileri üstün çaba göstererek takımlara bu kolaylığı sağlıyor. Ancak bu konudaki kesin yetki Hakemlerde; ve Hakemler kimi zaman takımların ısınmalarına müsaade ediyor, kimi zaman da izin vermiyorlar…

Talimat dediler ancak…
Geçtiğimiz hafta sonu Yıldıztabya Stadında yine böyle bir sorunla karşılaşıldı. Pazariçi Köprülü-Haliçspor 1.Amatör Lig maçı öncesinde iki takımın yetkilileri bir önceki müsabaka olan Fişekspor-Tozkoporan maçının Hakemi Özgün Akdağ’dan saha kenarındaki dar alanda ısınmak için izin istediler. Ancak, Hakem Akdağ, İstanbul İl Hakem Kurulu’nun bu konuda kesin talimatı olduğunu öne sürerek Pazariçi Köprülü ve Haliçspor oyuncularının ısınmalarına izin vermedi. Bunun üzerine iki takım oyuncuları tesis dışında ısınırken, ortaya çıkan görüntü içler acısıydı.


Hakem, talimata aykırı mı davrandı, yoksa…
Konu hakkında görüştüğümüz İstanbul İl Hakem Kurulu’nun bir Üyesi de Hakeminin yaptığı uygulamanın doğru olduğunu ve kendileri tarafından Hakemlere bu konuda talimat verildiğini ifade etti. Aynı statta günün son maçı olan Sütlücespor-Kadırgaspor maçı öncesinde ise, Pazariçi Köprülü-Haliçspor maçının Hakemi Şenol Susam ise bir önceki Hakem’den farklı bir yol izledi ve Sütlücespor ve Kadırgasporlu oyuncularının maç devam ederken ısınma hareketleri yapmalarına izin verdi.



Kim doğru yapıyor?
Ortada bir yanlışlık olduğu gerçek. Aynı Kurul’dan 2 Hakem ve 2 farklı uygulama var. Takımlar, müsabakanın oynanacağı zeminde ve saha kenarında ısınmak istese de, bu kimi zaman kötü sonuçlar da doğurabiliyor. Kenardaki oyuncularının başında muhakkak Antrenörlerinin bulunması gerekli. Sahaya olası bir müdahaleleri de mümkün. Bu, daha önce oldu. Ancak takımlar da taleplerinde haklı. İstanbul İl Hakem Kurulu bu konuda Hakemlere talimat verdiyse Hakem Şenol Susam bir anlamda Kurul’un talimatını dinlememiş oluyor. Ancak doğru yaptığı da bir gerçek. Bu sorun devam eder gibi görünüyor. Bakalım sonu nereye varacak! Ayrıca Saha Komiserlerine de bu konuda haksız yere tepkiler oluyor. Bunun gibi hallerde Müsabakanın Hakeminin kararı geçerli oluyor. Kimsenin boşu boşuna Saha Komiserlerine sitem etmesine de gerek yok.




HABER-FOTOĞRAF: ALİ KEMAL DEMİR











Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.