Cumartesi, Ağustos 23, 2014

Fransa'da amatör futbol

Ülkemizde bu ayın sonunda futbol heyecanı başlıyor. Herkes zaman, zaman Avrupa’daki amatör futbolu merak eder. Hepimiz merak ediyoruz. Avrupa’da da futbol heyecanı aynı zamanda başlıyor.



 

Amatör futbol müsabakaları daha kademeli başladığı için ilerdeki aylarda seyretme imkânı bulabiliyoruz. Avşa Adası'nda tanıştığım Ahmet Muhtar Sulak ile sağdan soldan konuşurken kendileri “BenFransa’da amatör futbol oynadım” dedi. Konu açılmışken öğrenmek istedim Fransa Amatörlerini. İlgiyle okumanız dileğiyle:

"Ben Ahmet Muhtar Sulak, futbola İstanbul Davutpaşa Lisesi'nde başladım, Yeni Gayretspor'da amatör olarak oynadıktan sonra Fransa’ya yerleştim. Lile İspanyol Amatör kulübünde ve St. Andre Amatör takımlarında 20 yıla yakın top koşturdum. Belki daha uzun yıllarda oynayabilirdim ama ayağım bir lig maçında kaval kemiğim kırılınca futbol hayatım bitti.

Bizim semtte amatör kulübümüzün iki antrenman sahamız bir de lig maçlarını oynadığımız stadımız var. Sahalarımız yemyeşildir. Hafta sonu bütün futbol sahaları futbol maçları ile dolar tabi tribünlerde. Fransa’da öğrenci olsun sporcu olsun sağlık kontrolleri şarttır. Sporcu baştan aşağı kontrollerden geçer. Lisanslı sporcu her hastanede muayene olabilir. Fransa’da antrenmanlar akşamları olur. Tesislerde sıcak su her zaman vardır. Temizliğe çok önem verilir. Önemli amatör küme maçları Pazar günleri saat 15.30'da başlar. Her yaş grubunun maçları bütün sezon sürer. Kış tatili haricinde maçlar yaz aylarına kadar sürer.

Statlarda sağlık ekipleri vardır. Acil durumda helikopter bile çağrıldığında gelir. Her köyde stat vardır. Her bölgenin amatör ligi vardır. Fransa’da amatör kulüp kurulduğu andan itibaren devlet yardımı alır. Fransa Kupası'na başarılı amatör takımlar alınır. Fransa’da her takımın Fransa Kupası'nda oynama hakkı vardır. Bizim amatör takım Fransa Kupasında son 64 takım arasına girmişti. Bizim kulübün stadında 1000 kişilik tribünümüz mevcut. Bizde statlarda emniyet gücü diye bir tedbir yoktur. Polis göremezsiniz. Temizliğe çok önem verilir. Soyunma odaları, duşlar, tuvaletler hijyeniktir. İnsan sağlığına çok önem verirler. Fransa’da zihniyet spor amatör spora ne kadar çok değer verirsen o kadar kalkınır. Eğer sporcunuz başarılı ise stada seyirci gelir. Bence profesyonel ruhu yaşatan amatör ruhtur. Ayrıca yüzme ve bisiklet sporlarını yapmaktayım."

Yaş derseniz 55 değerli sporcu dostumuzun. Ayrıca Ahmet Muhtar Sulak Avşa adasında yaşadığı sokakta bulunan bütün kedilere yaz kış bakılması için görevli tutarak bu sevimli dostlarımızın aç kalmamaları için bütçe ayırmıştır. Kendisi Fransa'da yaşadığı halde evinin bahçe kısmını açık bırakarak kışın soğuk havalarda barınmalarını da sağlamakta. Spor ruhlu hayvan sever dostumuza başarılar dilerim.

YAZI: ORHAN BUDAK

Hiç yorum yok:

İstanbul 2. Amatör Lig 25 Nisan 2024 Perşembe Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan bitmek bilmiyor. Her gün maç her gün heyecan...