Cuma, Mayıs 30, 2014

BAL'da sezonun ardından

İlk olarak 2010-2011 sezonunda TFF tarafından uygulanmaya konulan ve futbolu tüm Türkiye'ye yaymayı hedefleyen Bölgesel Amatör Ligin 2013-2014 sezonunda heyecan 11 grupta yaşandı. İşte 11 grupta yaşanan büyük heyecanın kısa özeti...


1.Grup
1.Grup'ta sezon baştan sona Bayburt Grup Özel İdare Gençlik ve Spor'un üstünlüğü ile geçildi. Takım kaptanlığını yapan Gaziantepspor'un eski oyuncusu Erhan Namlı'nın öncülüğündeki takım sezon boyunca sadece 2 yenilgi aldı. Bütün sezonun emeğini almak için çıktığı final maçında Mardinspor'u 3-0 gibi net bir skor geçerek TFF 3.Lig'e çıktı. Geçmiş yıllarda da profesyonel liglerde mücadele eden ekip, TFF 3.Lig'de zorlu bir deplasman olmanın yanında, yapacağı 4-5 takviye ile zirveye oynayacaktır.

2.Grup
Bu grup tam anlamıyla heyecan fırtınasına sahne oldu. Mardinspor, Ziraat Türkiye Kupasında 3.tura kadar çıkan Tatvan Gençlerbirliği ve Cizre Basra Spor takımları zirve için mücadele ettiler. Bu grupta ayrı bir parantez Cizre Basra Spor'a açmak gerekir. Her zaman zorlu bir deplasman olan Cizre takımı bu sezonki yatırımını önümüzdeki sezonda arttırarak sürdürürse önümüzdeki sezonun favorisi olur.
Son haftaya kadar belli olmayan grup liderliği ise oynadığı son maçı kazanan Mardinspor'un oldu. Ancak Malatya'da oynanan 3.Lige yükselme final maçında rakibine yenilen Mardinspor'un bir sezon sonra profesyonel lige dönüş hayali suya düşmüş oldu.

3.Grup
Bu grup her sezon ciddi yatırım yapan 44 Malatyaspor ile Erzin Belediyespor arasında geçen nefes kesici mücadeleye sahne oldu. Grup liderliği son hafta oynanan maçlar ile belli oldu. Son haftada Erzin Belediyespor rakibini rahat bir skor ile geçerken, 44 Malatyaspor kendi ilinde Play-Out oynamak istemeyen Elazığ Yolspor ile karşılaştı.
Maç sürpriz bir şekilde 4-3 Elazığ Yolspor üstünlüğü ile bitince sezonu Erzin Belediyespor lider olarak bitirdi. Ve bu iki takım TFF 3.lige yükselmek için Kahramanmaraş'da karşılaştı. Normal süresi 1-1 berabere biten maçın uzatma devrelerinde Erzin Belediyespor'un golcü oyuncusu Liberyalı Momo'nun attığı iki gol maçın 3-1 bitmesini sağladı ve Erzin Belediyespor TFF 3.lige çıktı.

 

4.Grup
4.Gruba iddialı başlayan Sivas temsilcisi Zara Belediyespor 3.haftada sezon boyunca da rakibi olacak Sorgun Belediyespor önünde lider oldu. İlerleyen haftalarda en yakın rakibine 5 puan civarında fark yaptı ve bu durum sezon boyunca böyle sürdü. Zirvede yer alan bu iki takımdan Sorgun Belediyespor, BAL liginde sezonun sürprizi olan İstanbul Halide Edip Adıvarspor'a , Zara Belediyespor da belki de BAL liginin en iddialı ekibi olan Zonguldakspor'a elenerek 3.lige yükselme şanslarını kaybettiler.

5.Grup
Yıllarca profesyonel liglerde mücadele ettikten sonra amatör kümeye düşen Adana temsilcisi Ceyhanspor bu sezona da iddialı başladı. Sezonun hemen başında ele geçirdiği liderliği sezon boyunca bırakmadı ve grubunu lider olarak bitirdi. Artık Ceyhanspor'un 3.Lig hedefinin önünde tek maç kalmıştı. O maç da aynı grupta liderlik mücadelesi verdiği ve kendisi gibi yıllardır 3.Lig özlemi çeken Niğde Belediyesporla idi.
Final maçı Mersin'de oynandı ve karşılaşma 4-0'lık sonuçla Niğde Belediyespor üstünlüğü ile bitti.
Başlangıçta favori gösterilemeyen Niğde Belediyespor final maçında mükemmel bir futbol oynayarak 3.Lige yükselen ekip oldu.Final maçında iki gol atan genç Gürcü golcü Tabatadze'nin Niğde Belediyespor'un 3.Lige yükselmesindeki katkısını belirtmeden geçmeyelim.

6.Grup
Bartınspor'un sezon başında grubu domine ettiği 6.Grupta ilerleyen haftalarla birlikte formdan düşen Bartınspor'un takipçisi Sincan Belediyespor durumdan yararlandı ve grup liderliğini ele aldı. Geriden gelerek istikrarlı sonuçlar alan ve zirve yürüyüşünü sürdüren Etimesgut Belediyespor maçlar tamamlandığında sezonu grup lideri olarak sezonu tamamladı. Bu sonuçla Etimesgut Belediyespor ve Sincan Belediyespor 3.Lige yükselmek için final oynama hakkı kazandılar. Etimesgut Beldiyespor, penaltı atışları sonucunda rakibini 4-3 yenerek TFF 3.Lige yükselerek eski şaşalı günlerine dönme fırsatını yakaladı.

7.Grup
Ege ve Akdeniz bölgesi takımlarının oluşturduğu grupta mücadele hemen hemen her sezon iddialı olan Çine Madranspor'un liderliği ile bitti. Bu grupta İzmirspor ve Bodrum Belediyesinin oynadığı futbol dikkat çekti. Grup lideri Çine takımı 3.Lig yükselme maçında Manisa Belediyespor'u son dakikalarda attığı iki golle 3-2 mağlup ederek 3.Lig hayaline kavuştu. Bu arada Tecrübeli golcü Kadir Söylemez, ikisi final maçında olmak üzere Çine Madranspor adına 21 gol kaydettiğini de belirtelim.

8.Grup
Belki de sezonun en çekişmeli BAL grubu, 8.Grup oldu. Tire 1922 Spor, Manisa Belediyespor, Somaspor, Kütahyaspor ve Erdekspor 3.Lig yolunda grup liderliği mücadelesi verdiler. Son haftalarda Kütahyaspor ve Erdekspor zirveden koptu ve kalan üç takımın zirve mücadelesini ise Tire 1922 Spor lider olarak tamamladı.
Tire 1922 Spor kendi gibi iyi futbol oynayan İzmirspor ile 3.Lige yükselmek için finalde karşılaştı. Neticede rakibini penaltılar sonucunda 6-5 yenen Tire 1922 Spor , emeğinin karşılığını 3.Lige yükselerek almış oldu.

9.Grup
Arnuvutköy Belediyespor'un liderliği ile biten 9.Grupta mücadele genelde İstanbul takımları arasında geçti. Hemen hemen sezonunun tamamında lider olan Arnavutköy Belediyespor 3.Lige yükselmek için HEASK ile karşılaştı. Güzel bir havada Vefa stadında karşı karşıya gelen İstanbul Halide Edip Adıvarspor ve Arnuvutköy Belediyespor'un 3.lig mücadelesi baştan sona centilmence geçti.Festival havasında ve kıran kırana bir mücadele oldu.Sezonu kendi grubunda şampiyon olarak bitiren Arnuvutköy Belediyespor maç öncesi favoriydi.Ancak son derece dengeli bir futbol oynayan ve yıl boyunca duran toplardan çok sayıda gol bulan rakibine karşı zorlandı.HEASK karşında iki kez öne geçen Arnuvutköy Belediyespor, 90.dakikada yediği golle 3.lig şansını uzatmalara bıraktı.Uzatmalarda eşitlik bozulmayınca seri penaltı atışlarına geçildi.HEASK kullandığı 5 penaltı atışını da gole çevirince maçı kazandı ve tarihinde ilk kez profesyonel liglerde mücadele etmeye hak kazandı.Böylece iki sezon ardı ardına mücadele ettiği liglerde şampiyon olma başarısını göstererek TFF 3.Ligine yükseldi.

10.Grup
Taraftarının İşçi Milli Takımı olarak adlandırdığı Zonguldak Kömürspor, geçen sene kendi sahasında ve de son haftada Ankara Adliyespor'a 2-1 yenilerek kaybettiği 3.Lige yükselme hakkı için bu sezonda amansız bir mücadele verdi. Aslında herkesin merak ettiği; Zonguldak Kömürspor neredeyse 20.000 taraftarı önünde kaybettiği maçtan sonra bir travma yaşayıp-yaşamayacağıydı.
Sezon başlayınca böyle bir travmanın söz konusu olmadığını gördük. Üstüne üstlük "İşçi Milli Takımı Zonguldak Kömürspor" yatırımı da kesmemiş şampiyonluk mücadelesi veren bir takım kurmuştu. Grupta liderlik mücadelesini Çatalcaspor ile veren Zonguldak Kömürspor zorlansa da grubu lider bitirdi ve final maçını oynama hakkını kazandı. Final müsabakasında Sivas temsilcisi Zara Belediyespor ile karşılaşan Kara Elmas diyarının takımı Kömürspor rakibini 2-0 yenerek yıllardır özlemini duyduğu 3.Lige yükseldi.
Kömürspor yakaladığı bu hava ve birkaç takviyeyle birlikte şehir takımı olma avantajını da kullanarak arka arkaya üst liglere yükselme başarısı gösterebilir. Önümüzde başarılı bir Aksihar Belediye örneği varken.

11.Grup
Geçmiş yıllarda şimdinin PTT 1.Liginde mücadele eden, oldukça da başarılı bir takım olan Edirne takımı Kaleci Kubilay ve uzun saçlarıyla dikkat çeken Selim gibi önemli yıldızları Türk futboluna hediye etmişti. Sonraki sezonlarda ardı ardına küme düşerek amatör lige kadar geriledi. Edirnespor artık kendi mahalli liginde mütevazı bir ekip. Ayşekadın Gençlerbirliği'nin isminin değiştirilmesiyle ortaya çıkan Edirne Gençlik bu takımın yerini aldı. Edirne Gençlik, grubu İstanbul Halide Edip Adıvarspor'un bir puan önünde lider bitirdi ve finaldeki rakibini beklemeye başladı.
Rakip sezon boyunca oynadığı istikrarlı futbol ile dikkat çeken Çatalcaspor oldu.
Tekirdağ'da oynanan maç Edirne Gençlik için yine bir hayal kırıklığı oldu ve rakibine yenilerek 3.Lig hedefini bu sene de gerçekleştiremedi.
Final maçında Edirne Gençlik takımını 1-0 yenen ve Beşiktaş'ın eski futbolcusu Kadir Akbulut'un çalıştırdığı Çatalcaspor ise iyi yönetim, doğru teknik adam ve sporcu seçiminin karşılığını 2013/2014 sezonun sonunda 3.Lig olarak aldı.

YAZI: FERDİ BAYRAKTAR

Hiç yorum yok:

İfa'nın gençleri 8'de 8 yaptı

İstanbul U-17 A Ligi 12. Grup 8. hafta karşılaşmasında İfa Spor, deplasmanda Sultangazi Sultançiftliği’ni 2-0 yendi.