Cuma, Mart 28, 2014

Kimi kime şikayet edeceğiz?

Ülkemizde spor denince akla ilk gelen futboldur. Hep söylerler Türkiye de sporcu ya da futbolcu yetişmiyor. Düşününce kimi kimi şikayet etmeliyiz acaba?



 


Ülkemizde profesyonel oyuncu yetişmesinin mutfağı ülkemizin amatör takımlarıdır. Bir altyapı oyuncusunun bir yıl içerisindeki resmi aktivitesi nedir? Kaç ay aktiftir? Kaç ay ve her ay kaç antrenman yapar kaç müsabaka oynar sonunda ne olur? Sorularını kendi mutfağımızın sahiplerine sorsak ne cevap alırdık acaba?


Türkiye de eğer amatör bir altyapı oyuncusuysanız, yılın 3-5 ayı aktif olursunuz, ortalama liginiz 12-18 haftalık maç programlaması uygulanır. Doğal olarak 12 ay içerisinde bir oyuncu ortalama 16 maç oynar yani neredeyse ayda 1 maç gibi düşünebilirsiniz. Grubunuzda şampiyon olursanız 2-3 şampiyona için eleme oynar kazandığınız varsayarsak 3-5 maç daha eklenir bu varsayımlar arttıkça maç sayısı da artar. Haftada 2 veya 3 gün antrenman yaparak hazırlanırsınız o da bir sahayı ikiye bölmüş aynı saat dilimi içerisinde diğer bir takımla paylaşarak. Bu turnuvalardan başarılı çıktığınız göz önünde bulundurursak yıl içerinde en başarılı bir altyapı takımı ortalama 20-24 maç oynar, eğer başarılı olamadıysanız yıl içerisinde 12-16 maç sizi bekliyor ve sonunda lig sizin için bitmiş oluyor. Gelecek 6 ay tatil demek.


Bir düşünelim bu kadar olumsuzluklar içerisinde aslında oyuncu yetişiyor bence, kulüpler bu kadar olumsuzlukların içinde iken yılda bu kadar az müsabaka yapan çocuklarımız ellerinden geleni yapıyorlar bence ve onlara verilen olanaklara göre bence başarılılar diyebilen kaç kişi vardır?


Ülkemizde bu kadar kapalı spor salonu varken ve örnek aldığımız sporcular veya ülkeler (İspanya,Brezilya, Arjantin,Almanya vb) altyapılarında ilk olarak salon futbolu ile bu yola çıkarken biz neden ülkemizde salon futbolu oynayacak salon bulamıyoruz. Türk milli takımının futsal takımı varken altyapısında yıllardır hiçbir hareketlilik yok  (Okullar arası maçlar hariç). Piramidi her seferinde neden bu ülkede tersinden inşa etmeye çalışırız ve sonrada neden yapamıyoruz diye yakınırız acaba? Bu durum bana Konfiçyus’un 'Karanlığa küfredeceğine bir mum yak' sözü aklıma geliyor. Mesela tatil olarak geçirdiğimiz ocak-şubat aylarında çocuklarımıza bir kapalı salon ligi düzenlense de her yaş gurubu çocuklarımız yıl içerisinde 2 lig oynasa ( futbol ve futsal ) hem ülkeye faydalı olurken, hem de çocuklarımızın yetişmiyor dediğimiz sporcularını yetişmek için bir adım atsak nasıl olmaz mıydı acaba?


YAZI: KORAY YILDIZ


 fussball

1 yorum:

uğur erdoğan dedi ki...

koray hocam ben uğur bana ulaşırsanız sevinirim 0534 961 06 01 yenişehirspordan

İfa'nın gençleri 8'de 8 yaptı

İstanbul U-17 A Ligi 12. Grup 8. hafta karşılaşmasında İfa Spor, deplasmanda Sultangazi Sultançiftliği’ni 2-0 yendi.