Pazar, Kasım 10, 2013

Hakem mağdur, tamam ama ...

Bugün Çekmeköyspor'un iki karşılaşması hakemlerin maça çıkmaması nedeni ile oynanamadı. Hakemler geçen hafta sonu oynanan Çekmeköy - Alemdağ U17 karşılaşmasında darp edilen arkadaşları ile dayanışma için Çekmeköy karşılaşmalarını boykot ediyorlar.


Öncelikle sözü geçen karşılaşmada olanların savunulacak bir yanı olmadığını söylemek gerek. Hiç bir şekilde sahaya giren taraftarın, velinin, oyuncunun hakeme fiziksel müdahalesi anlatılamaz. Bunu yapanlar da en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Zaten oyuncular cezalandırılmışlar da. Çekmeköyspor'dan 13 futbolcu, toplam 268 maç ceza almış. İşin garibi 22 maç ceza alanlar arasında maçın 10.dakikasında oyundan alınan ve babası ile stadı olaylardan önce terkeden oyuncu da var. Bunun yanında cezalardan önce Çekmeköyspor Federasyona dilekçe vermiş ve sportmenliğe aykırı durumu değerlendirerek U17 takımını ligden çektiğini bildirmiş. Maçta hakemi korumaya çalışırken seyirciler tarafından darp edilen Çekmeköy hocalarına bir ceza gelmemiş. Tribünden girenler için ne yapılmış bilmiyorum ama herhalde emniyete suç duyurusunda bulunulmuştur. Geçtiğimiz haftaki olayı protesto etmek için geçen Pazar Çekmeköy'ün U15 maçına hakemler çıkmadı. Buraya kadar her şey bir derece anlaşılabilir.


Çekmeköy bugüne kadar olmayan bir taraftar şiddetine sahne oluyorsa öncelikle kendisini değerlendirmelidir. Futbolcularının böyle bir olaya karışması da düşünmesi gereken bir olgudur. Ancak unutulmamalıdır ki Federasyonca olay değerlendirilmiş ve  hiç de az olmayan cezalar verilmiştir. Bu durumda hakemlerin bu haftaki maçları da protesto etmelerinin anlamı nedir?


Selimiye maçında mağdur olan hakem arkadaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyelim. Ama onların mağduriyetinden başka mağduriyetler yaratmak ne demektir? Zaten Çekmeköy'ün evinde oynayacağı maç rakibi Heybeliada'nın sahası olan Başıbüyük'e alınarak Çekmeköy bu maç için cezalandırılmış. Hakem maça çıkmadığında, oyuncularının işinden zorlukla izin alıp bu maça hazır çıkan Heybeliada'nın günahı nedir? Büyük olasılıkla hafta içine verilecek olan bu maça oyuncularını getiremediğinde kaybettiği puanlar mağduriyet olarak yazılmayacak mı?


Bu problemi çözmek için her tarafın biraz daha sağduyulu olması gerekiyor sanki. Hakem arkadaşların da, Çekmeköy'ün de, Federasyonun da. Yoksa korkarım her protesto daha başka mağduriyetlere sebep olacak.


Erdem G

16 yorum:

yusuf dedi ki...

Sayın erdem bey ne güzel yazmışsınız herşeyi.. hakem raporunu da siz hazırlasaydınız bare.. o maçtan o hakemlerin nasıl çıktıklarını, kendilerini nasıl hissettiklerini, biliyormusun veya hissedebiliyormusun. Tutmuş geçmiş olsunu bile mecburiyetten diliyorsun. Madur takımlardan önce o hakemlerin de insan olduğunu? acaba bu çocukların eve nasıl gittiklerini? eve gidince anasına, babasına, eşine, veya varsa cocuğuna ne dediğini hiç düşündünmü? Ne güzel herkes herşeyi yapsın federasyona geldimi maduruz. Merak etmeyin federasyon maduriyetinizi de giderir, ama bırakın da herkes işini yapsın, hiç olmassa biraz saygı gösterin bare..

Erdem G dedi ki...

Anlamadım niye hakem raporunu ben hazırlayayım. Evet düşündüm, bu kadar senede ne kadar saygı gösterdiğimi de bilen bilir. Üstelik de tam sizin dediğinizi söylüyorum : herkes işini yapsın.

Bir Hakem dedi ki...

Erdem bey, gecen hafta yasanan boyutta bir olaydan sonra il hakemlerinin tumunun aklindan su soru gecmistir: "Deger mi?" Sahsen benim aklimdan gecti. Mac basina aldigim ortalam 50 lira icin deger mi? Zaten cebimizden para verip maclara gidiyoruz. Cebimizden para verip forma vs. aliyoruz. Mac raporlarini bile cebimizden para vererek kargoluyoruz. Gercekten bu is, isin icinde bayilacak kadar dayak yeme riski de varsa, deger mi? Bu isi cok seviyorum ama karimi, cocugumu ya da ailemi endiselendirmeye deger mi? Inanin bana buna benzer bi vaka daha olsun, istanbul'da amator liglere cikacak hakem kalmaz. Cunku is o noktaya gelirse hakemlik yapmaya degmez.

Erdem G dedi ki...

Sonuna kadar ardındayım söylediğinizin. Tek söylemeye çalıştığım maçlara çıkmamanın çözüm getirmeyeceği. Sorunu duyurmak için faydalı ama bir noktada son vermek gerek.

samuel76 dedi ki...

adam gibi yöneten hiç bi hakeme bir şey yapılmışmı ?dun 1 u17 maçı seyrettık kale arkasından hakem bir penaltı verdi yanı buna nasıl penaltı verilir oyuncunun ayakla cıkardıgı topu elle çıkardın deyip penaltı verdi maç sonu bir sürü küfür yedi

yusuf dedi ki...

erdem bey dayak yedikten sonra arasında olsanız ne olacak. Şuan bişeyleri değiştirebiliyormusunuz? tabiyki hayır... bırakın ozaman kimler ne yaptıysa cezasını çeksin... çeksinki hakem dövmenin bi anlamı olmadığını anlasın.. bu arada 17 yaşındaki çocuklardan bahsediyoruz, bu yaşta buçocuklar bunları yapıyorsa herkes suçludur kim ne yaptıysa veya yaptırdıysa cezasız kalmamalı.

Hif dedi ki...

Erdem Bey, maçlara çıkmayan hakemler çözüm sağlamak için bu protestoyu yapmıyor, sadece dikkat çekmek istiyor. Çözümü biliyorsanız sunun tff uygulasın. Ama hakemleri, bu olaya gösterdikleri doğal reaksiyon nedeniyle eleştirmeye kalkmayın!

brsbky dedi ki...

İstanbul bölgesinde 8 sene amatör 2 sene de klasmanda görev yaptıkta sonra hakemliği bırakana kadar hakemler arasında böyle bir dayanışma olduğunu ilk defa gördüm ve okudum. o yüzden o protestoyu sonuna kadar destekliyorum. herzaman söylemişimdir insanız hatalar yapacağız ve bunları kabullenmesini de bileceğiz. hakemde futbolcuda birer insan ve tabiki taraftarlarda. hakem hata yaptı yada kötü maç yönetti diye düşünülerek taraftarlarca dayak yemesi gerektiği düşünülüyorsa futbolcularında her yanlış verdiği pas ve/veya hataları içinde böyle bir düşünce geliştirilmeli yani empati yapılmalıdır. kavga dayak ve şiddet hiçbirşeyin çözümü olamamış olmayacaktır. bu yüzden de protesto etme hakkına sahip hakemlerin bu haklarına sahip çıktıklarını görmek beni gururlandırdı. mağduriyet diyorsunuz Sn.Erdem fakat hakemlerin , ailelerinin çoluklarının çocuklarının ve akrabalarının olaylar sonrası yaşadıkları mağduriyeti dile getirmiyorsunuz. ceza verildiğinden bahsettiniz fakat bence o bile yetersiz daha insafsız olunmalı ve çekmeköyspor bütün liglerden ihraç edilmeli "ibret-i alem" olsun.

Gözlemci dedi ki...

Baba hakemler akkaşık lütfen yaaaa. :D çok ağar yazmışın:D zoruna gider bunların...bunlar hakemlik değil hakimlik yapmaya başladırlar. Durmadan kalem kırmaya başladılar. Bizde futbolcuyuz tabiki insan illaki hata yapabilir. Ama bide şu yönden bakın hakemler size diyom kimi takımların 1 senesi sizin o egolu düdükleriniz yüzünden boşa geçiyor. Bide abi bi hakeme 2 futbolcu değilde seyirci ve topçular falan tartaklıyosa bence hakem şapka yı önüne koyup hatta koymadan istifa etsin. he brsbky arkadaşım şu konuşman sana hiç yakışıyomu U17 maçını idare edemeyen hakemden nolur :D yoruma bak insafsız olunmalı... Nolcak şimdi futbolcularda bir araya gelip her maç hakemleri dövüp ondan sonra merkez hakem kurulunu boykot mu etsin... Ayıp kardeş o topçular sayesinde ekmek yiyosunuz.

brsbky dedi ki...

hakemler tabiki akkaşık değil bu sene süperligten amatör kümeye kadar izlediğim bütün maçlardaki hakemler çok kötü değil "berbatlar" kararlardaki tutarsızlıklar mı dersiniz ak'a kara, karaya ak demeler mi. mhk ve ihk tabiki bu maçları izlemiyor yada izleyen gözlemcilerimiz de hep hakemlerin sırtını sıvazlıyor aferin oğlum diye. ve bu yüzden de ne hakem nede futbolcu yetiştirebiliyoruz. avrupalı bir hakem sıfırdan başlayıp avrupada kupalarında maç yönetmeye 5 senede gelebiliyorken bizde torpili olmayanın tanıdığı insanlar olmayanın ne hakemlik nede futbolcu olabildiği bir ülkedeyiz.

Peki Çözüm? dedi ki...

Erdem Bey;
Maçlara çıkmamak çözüm değil demişsiniz? Peki sizce çözüm nedir? Hakemler hangi şekilde haklarını savunacaklar? Dayak yedikten sonra susup bir kenara çekileceklerini mi düşünüyorsunuz?

hakem dedi ki...

Çok maçta karşılaştık sizinle, yazınızın altına yorum yapanların çoğuyla da şöyle böyle bir tanışıklığım vardır eminim ki. Ama ben bu yazıyı okuyunca sizin adınıza utandım. O dayak yiyen hakem arkadaşımız sahada ne yapmış olursa olsun karşılığı bu olamaz. Buradan da açıkça söylüyorum ki, bana Çekmeköy maçı tebliğ edilirse ya arkadaşlarım gibi maça gitmem ya da iade ederim, sadece bu sezondan da bahsetmiyorum üstelik. Beni şu an anlamıyorsunuz, biliyorum, ama o sahada dayağı siz yeseniz ve arkadaşlarınız sizin arkanızda durmasa ne hissederdiniz onu düşünün bizi anlamak için. Bir parça da olsa yazdıklarınızdan utanırsanız(ki ben utanacağınıza eminim), yazınızı editleyin lütfen. Bu dayanışma utanılacak ya da eleştirilecek bir şey olmanın çok ötesinde, insanlıkla alakalıdır, hakemlikle değil.

salih barbosa dedi ki...

ıyıakşamlar sayın hakem arkadaslar sız duduklerınızı yanlı calarsanız bırılerıne şirin gorunmeye calışırsanız böyle durumlar herzaman basınıza gelır cıkın adam gıbı duduk calın yoksa duvara asın dudugunuzu saygılar

hakem dedi ki...

Kimseye yaranma merakımız yok, sen merak etme. tribündekiler taşla sopayla maça gelmeyi bırakır, sahadaki futbolcu futbol oynamaya çalışırsa, o zaman hakem de adam gibi maç yönetir. Hiçkimse meraklı değil 3 kuruş için küfür yemeye. Gol yediğinde itiraz etmeyi bilirsiniz ancak, biz bu golü neden yedik ya da neden biz gol atamadık diye düşünmekten acizsiniz çünkü. Her şeyde hakem suçlu size göre, taraf tutuyor hatta. Çıktığım maçların tamamında hiçbir tanıdığım yoktu, 1000'in üzerinde maç yönettim ve en az 100 defa taraflı olmakla da suçlanmışımdır, tanımam etmem ama kimseyi, buna rağmen nasıl taraflı olunur, taraflı düdük çalınır bilemiyorum.

Bu arada Sütlüce - Parseller maçında da hakeme saldırı olmuş. Bakalım haftaya ne olacak!?

brsbky dedi ki...

hakem arkadaşım ben dayanışma kötü birşey demedim olması gerektiği gibi dedim siz bence yazımı bir daha okumalısınız. yazdıklarımın tek kelimesinden utanma gereksinimi duymuyorum çünkü orayı tekrar okursanız hepimiz insanız ve hata değil hatalar yapacağız/yapıyoruz dedim. hiçbir şeyin karşılığı şiddet dayak veya kavga değildir diye de üstüne üstlük belirttim bence siz yanlış okuyor ve yanlış yorumluyorsunuz. ve şunu da unutmayın hakem camiasındaki bir çok insan birbirlerine sadece çıkarları için selam vermekte ve almaktadır. dostluklar ve dayanışma azalmıştır. fakat bu protesto etme hakkını en güzel şekilde kullanmalarını da desteklememek elde değildir. yazımda da protesto hakkını kullandıkları için beni gururlandırdıklarını yazdığımı belirtmek isterim bence siz yazınızı editlemeyi düşünmelisiniz.

karahilal dedi ki...

hakemlerin protesto ettiği çekmeköyspor A takımı henüz kendi gurubunda mağlubiyet görmemiş yine aynı takım gurubunda kartlar havada uçuşurken kırmızı kart görmemiş bir takım..tirübünden inen bir kaç kişinin yaptıklarını nasıl ve neden orada futbol oynayan ekmeğini kazanan insanlar çeksin ki? hakeme yapılanlar ne olursa olsun kabul edilir cinsten değil evet hakemler insan ama futbol oynayanlarda insan! bu maçlara çıkmayan hakemler yarın bir gün çıkacaklar maça çıktıklarında tarafsızlıklarını koruyabilecekler mi? burada bahsettikleri erdemleri sahaya yansıta bilecekler mi? yoksa düdüklerini hırslarına kurban edip çekmeköy'ün bir yılını yakacaklar mı bakıp göreceğiz! Evet bir çözüm var haklarını kulupler ve futbolcular üzerinde deneme yaparak değil fedarasyona seslerini duyurarak yapsınlar.dernek var lobi var maça cıkmayan hakemler bunu da gayet iyi yaparlar bu yönde çalışsınlar boşa emek sarfetmesinler hak aramak içn bir çok yöntem var bu en son olanı..

Şile Yıldızspor nefes aldı

Bölgesel Amatör Lig 1. Grup'ta Şile Yıldızspor deplasmanda, düşmesi kesinleşen Vefa Spor Kulübü'nü 1-0 yenerek bitime 3 hafta kala d...