Cuma, Ağustos 23, 2013

SAL’da 1.haftaya bakış ve tahminlerim

2013-2014 sezonunda ilk hafta maçları başlıyor. Ben de kendi bilgilerim doğrultusunda 17 maç hakkında kısa bilgiler vereceğim. İlk baştan söylemem gerekir: Kimin kazanacağı ya da kimin kaybedeceği ile kesinlikle ilgilenmiyorum. Bu yorumları yapmamdaki amaç ise sadece oyuna biraz renk katmak.



2013-2014 futbol sezonunun tüm takımlara, Hakemlere, Hakem Gözlemcilerine, Saha Komiserlerine diğer ilgililere başarılar getirmesini, hayırlı olmasını ve herkesin gönlünce bir sezon geçirmesini temenni ediyorum.


 


Geçen sene son maç 10 Temmuz’da oynanmıştı
TFF İstanbul İl Başkanlığı, Süper Amatör Lig maçlarını bu sezon lig maçlarını geçtiğimiz yıllara nazaran daha erken başlatma kararı aldı, bu kararın alınmasında “bir ilde 4 kategoride müsabakalar oynanırken, diğer kategoriler bu maçların sona ermesi ile başlar” talimatının geçerli olduğunu düşünüyorum. İstanbul’da oynanan maçlar tüm ülke genelindeki maçlardan bile fazla olmalı. Bir sezonda 22 bin civarı resmi müsabaka oynanan bir ilde sezonun Ağustos ayının son haftasında açılması son derece mantıklı bir karar gibi düşünülebilir. İstanbul’da lig çok uzun sürüyor. Geçtiğimiz sezonun son resmi maçı olan İstanbul Bafra-Cerrahpaşa U19 baraj maçı 10 Temmuz 2013’de oynanmıştı.


 


Biz gece maçlarına alışkınız!
Yeni sezonda bazı yenilikler olacak. Mesela gece maçları yıllar sonra ilk kez bu sezon resmi olarak bültenlerde yer alacak. Bu maçlar bazı anlamda sıkıntılı olabilir. Gece maçlarına biz alışkınız, geçtiğimiz senelerde saatinde başlamayan birçok maç yüzünden gece oynanan çok maça tanık olduk. Ya da hava muhalefeti nedeniyle birçok gündüz maçı geceye dönüştü. Ancak İstanbul’da birçok sahada hem ışıklar yetersiz hem de statların etrafı sarhoştan geçilmiyor. Bir de çoğu tesisin saat 18’den sonra halı saha işletmecisine devredildiğini düşünürsek, gece maçlarının sayısı bir haftada 2 veya 3 maç ile sınırlı kalabilir.


 


Futbol kalitesi düşüyor
Yeni sezona başlarken birçok hazırlık maçı izleme fırsatımız oldu ve ilk dikkatimi çeken bu sezon da ligin kalitesinin geçtiğimiz sezon olduğu gibi git gide düştüğü ve futbol seyri anlamında yine sıkıntılı bir sezon geçirebileceğimiz yönünde.


 


Saat 23’de antrenman yapanlar var
Takımlar yeni sezona henüz hazır değiller, bu satırları yazarken bazı takımların hazırlık maçlarında halen futbolcu denediğine şahit oldum, oysa takımların kadrolarını çoktan kurmuş olmaları gerekirdi. Ancak hem Ramazan ayı hem de Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla takımlarımız yeterince lige yeterince hazırlanamadılar. İşin aslı futbola olan rağbet azalıyor. Birçok Kulüp alt yapısında futbolcu bulamama sıkıntısı yaşamaya başladı. İstanbul’daki saha ve tesis sıkıntısından dolayı birçok takım antrenmanları geç saatlerde yapmak zorunda, bu da takımların yeterince iyi hazırlanamamasındaki bir başka etken. Düşününki saat 23’de antrenmana başlayan takımlar var, insan bünyesi uyku haline geçtiği saatlerde yapılan antrenmanın çok da fazla faydalı olmayacağını düşünenlerdenim. Bir de bazı takımlar var ki, takım halinde antrenman yaptıkları belli olmasın diye futbolcularına “aman Kulübün rengini ve logosunu taşıyan malzemelerle antrenman gelmeyin” diye uyarı yapmak zorunda kalıyor. Sebebi ise çalıştıkları tesiste takım halinde antrenman yapmanın yasaklanmış olması. Ya da kendi ilçesinde, Devletin yaptırdığı sahaya ciddi bir antrenman ve resmi ve özel müsabaka ücreti ödeyen Kulüpler var. Bu da Devletin ayıbı aslında. Bu Kulüpler çocuklara laf olsun diye spor yaptırmıyor. Devletin bu işi destekleyeceği yerde bilhassa bazı İl ve ilçelerde alenen köstek olması kabullenilir gibi değil.


 


Lisans ücretleri bel büküyor
“Takımlar hazır değil” demiştik, taraftar da hazır değil, iç sahada her maçını 2.000 kişiye oynayan Küçükköyspor bile 1 hazırlık maçının haricinde özel maçlarda taraftarını yanında göremedi, halbuki bu sezon Küçükköyspor’un futbolu keyif veriyor… Ve en ciddi sorun: Takımların birçoğu lisanslarını çıkartabilmek için halen sıcak para arayışında, bu transfer bedelleri birçok Kulübün kapısına kilit vurulmasına sebep olacak. Tefecilere başvuran Kulüp Yöneticileri var. Yerel yönetimler gerektiği kadar spora destek olmuyorlar. Bu lisans bedelleri yüzünden takımların çoğu aman, aman transferler yapamıyor. Aslında olması gereken transfer bedellerinin de bedelsiz olması ya da çok daha düşük bir ücret karşılığı olmasıdır. Burada şöyle bir bilgi vereyim, Türkiye Futbol Federasyonu, Amatörlere bütçesinin %9’unu harcıyor, ancak Amatörlerden aldıkları lisans ve benzeri ücretlerin toplamı TFF’nin bütçesinin %19’unu karşılıyor. Siz bu hesaptan yola çıkarak gerisini anlayın.


 


1) Ömerli Köyü-Leventspor:
Geçtiğimiz sezon son maçlarda ligde kalan Ömerli Köyü ile Leventspor’un maçında ben kadro kalitesi anlamında konuk ekibin Arnavutköy temsilcisine göre daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Her sezon iddialı bir kadro ile lige giren Leventspor, bu sezon da bir hayli iddialı kadro oluşturdu. Transferlerin birçoğu geçtiğimiz sezon Bölgesel Amatör Lig'de forma giyen futbolcular yahut BAL’a yükselen takımlar arasından yapıldı. Beşiktaş temsilcisi Yenibosnaspor'dan Hasan, Tugay, Ömer ve Sacit Serkan Erok, Vefaspor'dan Turgay, İncirlispor'dan Can Emre, Halide Edip Adıvar'dan kaleci Ercan, Ceyhan Belediyespor'dan Sinan, Sultangazispor'dan Erdem'i kadrosuna kattı. Dış transferlerde bu isimlerle anlaşma sağlanılırken iç transferde de önemli isimler kadroda tutuldu. Teknik Direktörlüğe geçtiğimiz sezon da takımın başında olan Serdar Gücüyener’le devam kararı alınırken, Antrenör olarak kulübü çok yakından bilen Feridun İnci ile yeniden anlaşıldı. Kaleciler ise Mert Zere’ye emanet edildi. Hazırlık maçlarında iyi bir performans sergileyen kırmızı siyahlılar bu sezon işi oldukça sıkı tutuyor. Geçtiğimiz yıl iç sahada (Çilekli) tesislerinde sadece 2 kez maç yapabilen Beşiktaş temsilcisi bu yıl iç saha avantajını da kullanıp BAL’a yükselmeyi hedefliyor. Leventspor’u, Nişantaşı maçında izledim ve İstanbul takımlarını bilmeyen ancak futbolu iyi bilen birisine Leventspor’u izletip, “bu takım 2.Ligde oynuyor deseler” maçı izleyen kişi hakikaten o maçta Leventspor’u 2.Lig temsilcisi sanardı. Teknik Direktör Serdar Gücüyener’in bu ligi daha iyi tanıması da Beşiktaş temsilcisinin bir avantajı olacaktır. Tugay Uzyürük, Turgay Topal, Serkan Karagöz, Can Emre Kaplanoğlu, Erdem Yılmaz, Sacit Serkan Erok, Hasan Fırat, Ömer Kesici gibi rakibine oranla daha tecrübeli oyuncuları bulunan kırmızı-siyahlılar bana göre maddi sorunlar yüzünden istediği transferleri tam olarak yapamayan ve İstanbul’daki tüm Kulüp idarecileri tarafından çok sevilen bir Kulüp haline gelen Ömerli Köyü karşısında mutlak favori. Maçın Hakemi İsah Demircan, başarılı iyi bir Hakem.


 


2) Küçükköyspor-Zara Ekinlispor
Bu maç Küçükköyspor taraftarının Feriköy-Kazım Karabekir Mevlana maçındaki eylemlerinden dolayı Avcılar’a verildi. Küçükköysporlular işin aslı bu kadar uzak bir deplasmanı beklemiyorlardı ve sanal alemde TFF İl Başkanlığına saha tercihi yüzünden tepkileri ağır oldu. Ben yeni sezon öncesi iki takımı da iyi takip ettiğimi düşünüyorum. Hem Küçükköyspor hem de Zara Ekinlispor bana göre bu sezon kaliteli kadrolar kurdular. Hatta birbirlerinin birçok maçını da teknik adamlarına izletme fırsatı buldular. Küçükköyspor’un hazırlık maçlarında performansı çok başarılıydı. Zara Ekinli de yerinde transferler ile geçtiğimiz sezondan daha iyi bir kadro kurdu. Cumartesi günü iki ekipte ideal kadroları ile sahada yer alırlarsa çok kaliteli bir maç olacağını düşünüyorum. Küçükköyspor’da kaptan Serhat’ın bir sakatlığı vardı, maça yetişebileceğini sanmıyorum. Zara Ekinli’de ise eksik yok. Her şey Cuma akşamı çıkacak lisanslara bağlı. İki takım da hazırlık maçlarındaki ideal kadroları ile sahada yer alırsa ben Küçükköyspor’un lige zor bir maç ile başlamasına rağmen favori olduğunu düşünüyorum. İstanbul İl Hakem Kurulu bu çok zor maça genç Hakem Ozan Bileyci’yi vermiş. Son derece başarılı bir Hakem olduğunu düşündüğüm Ozan Bileyci’nin bu maçı çok başarılı bir şekilde yöneteceğinden eminim.


 


3) Reşitpaşa-Esenler
Geçtiğimiz sezonlarda ligi orta sıralarda bitiren Sarıyer temsilcisi Reşitpaşa’da bu yıl camia olarak oldukça iddialı durumdalar. Teknik Direktörlüğe Yeniköyspor'u 3.Lig’e taşıyan Mehmet Sağlam'ı getiren Sarıyer temsilcisi bu yıl 1.Grupta sürpriz ekip olma yolunda aday. Kadrosuna Kuştepespor'dan Volkan Yazkan, Arnavutköy Belediyespor'dan Gökay, Yeniköyspor'dan Serkan ve Barışcan, Ayazağaspor’dan Mete ve Tunaspor'a giden eski futbolcuları Murat Yıldırım’ı kattılar. Maçlarını büyük ihtimalle İstanbul Üniversitesi’nin Orman Fakültesi Kampüsündeki Bahçeköy sahasında oynayacak olan Reşitpaşaspor hazırlıklarını da burada sürdürüyor. Hazırlık maçlarının tamamını kırmızı-siyahlı ekibin yöneticileri de yakından takip etti. Bu yıl apayrı bir Reşitpaşaspor izleyebiliriz. Reşitpaşa sezonun ilk maçında Teknik Direktör Hilmi Kambur’un ekibi Esenler karşılaşacaklar. Esenler yeniden çıktığı bu ligde ise istediği kadroyu bir türlü kuramadı. Geçtiğimiz sezondan 5 önemli futbolcu takımdan ayrıldılar. Bu isimler: Gürkan, Tugay, Recai ve Levent. Gelen oyuncular ise Suat (Yıldırım Bosna-İstanbul Giresun), Samet (Kadırga), Hasan (Gaziantep A2), Mehmet (Küçükpazar) ve Hasan (Tokat Niksar). Teknik Direktör Hilmi Kambur çalışkan, işinde başarılı ve idealist bir Antrenör. Az bütçeyle çok iş yapabilen ve mesleğine çok seven bir spor adamı.  Ancak Hilmi Hocanın takımı Esenler’in ilk maçta işi zor olacak. Ben bu maçta ev sahibi Reşitpaşa’nın bana göre favori olarak öne çıktığını düşünüyorum.


 


4) Alucra Doluderespor-Rami
Giresun Alucra Doluderespor bu lige yeni terfi etti. Kulaksız Dörtyol’un takımını Erokspor ile oynadığı maçta izledim. Birkaç tecrübeli futbolcuları var ancak ben işin aslı oynadıkları o gün oynadıkları futbolu çok da beğenmedim, bu belki de rakipleri Erokspor’un o gün çok iyi olmasından kaynaklanmış olabilir. Diğer taraftan Yaşar Gecekuşu’nun ekibi Ramispor bu sezon tam istediği gibi bir Grup yakaladı. Yaşar Hoca, kaliteli genç futbolcuları (Yağız ve Oğuz, Ferhat, Şahin Esat) yanı sıra, forvet Doğan, İlyas, kaleci Fatih, sağ bek Şükrü, stoper Tolga, İlyas, Yusuf, sol bek Fatih Demir, orta alanda Yusuf ve Efe ile Uğur Balkanlı kardeşlerden oluşan tecrübeli futbolcularıyla ve hazırlık maçlarındaki iyi çizgisiyle rakibinden bir adım önde duruyor. Bu arada Rami’nin ilk hazırlık maçında aldığı Küçükköyspor maçı haricinde özel maçlarda bu sezon öncesi mağlubiyeti bulunmuyor.


 


5) Erokspor-Çubuklu
Teknik Direktör Cemal Kavraz yönetimindeki Erokspor bu sezon çok kaliteli bir kadro kurdu. Sadece Ali Yavuz Akaya transferi bile yeşil-sarılı takımın havasını değiştirdi. Bu arada Ali Yavuz’un da Kasımpaşalı olduğunu belirtmek gerekir. Bunun yanında Sezai gibi kaliteli bir stoper, Feriköy’den alınan başarılı ön libero Ekrem, tecrübeli kaleci Oktay, Kuştepe’den alınan başarılı sol defans oyuncu Esat, evlendiği için çalışmalara geç katılmasına rağmen hemen form tutan santrafor Mehmet Büyüktopuzlar, Galatasaray’da Arda Turan’la birlikte görev yapmış olan Orçun Özdemir ve Çıksalın’dan gelen Yalçın Onur Kılıç gibi oldukça kaliteli futbolcuları var. 2 sezon önce Süper Amatör Ligden dramatik bir şekilde 1 gol ile düşen Beyoğlu ekibi, geçtiğimiz sezon 1.Amatör Ligde yine ligin üzerinde bir kadro kurmuş ve çok zorlanmadan şampiyonluğa ulaşmıştı. Erokspor’un 2 sezondur Teknik Direktörü olan Cemal Kavraz’a da kısaca değinmek gerekir. 43 yaşındaki teknik adam Erokspor’un Kulüp tarihinde dışarıdan gelen nadir Hocalardan birisi. Şimdiye kadar dışarıdan gelen teknik adamlara fazla rağbet etmeyen geçmişte formasını giyen ünlü isimleriyle meşhur Kulaksız takımında Cemal Kavraz çok başarılı bir çizgi tutturdu. Bu sezon Yönetim’e verdiği listedeki oyuncularının tamamının transfer edilmesi de sarı-yeşillilerde Kavraz’a duyulan güvenin bir başka boyutudur. Diğer taraftan Çubukluspor’u, Küçükköyspor karşısında izledim ve takip ettiğim sürede ben, diğer dakikalarda ise arkadaşlarım Ramazan Hocanın takımını çok beğendik. Erokspor bu sezon başarılı olacaktır, buna ben de inanıyorum ancak ilk maçları çok zor geçecek. Ayrıca Erokspor’un Eyüp’te bulunan sahasının nispeten oyun alanı ebatları açısından biraz küçük olması da Çubuklu’nun ekmeğine yağ sürebilir. Ben ilk maçta Çubuklu’nun rakibinden puan alabileceğini düşünmekle birlikte 1-1 ya da 0-0’lık bir skor bekliyorum. Geçen sezon son dakikada gelen MHK’nin ilginç kararıyla BAL’a terfi etmesi engellenen Kadir Sevim anlaşılan bu sezon yine İl Hakem Kurulu’nun zor maçlar için tercih edeceği bir Hakem olacak. Zor maçlardan alnının akıyla çıkan Hakemlerin Haziran-Temmuz ayında torpili ağır basan Hakemler karşısında mağlup edilmesi iğrenç bir durum.


 


6) Kemerburgaz-Gazi Mahallesi
Kemerburgaz’ın en büyük transferi Teknik Direktörü Cemil Yılmazer’dir. Aynı şekilde Gazi Mahallesispor’da da semti ve Kulübü iyi bilen, deneyimli ve kendini her gün daha da geliştiren başarılı çalıştırıcı Abbas Yaşar ile ayrı bir hava yakaladı. İki takımın da hazırlık maçlarına takip ettik. Göktürk’ün nispeten küçük olan sahasında keyifli bir olacağı kesin. Kemerburgaz’da kaleci Metin, orta alanda tecrübeli Fatih ve forvette çok iyi anlaştıkları görülen Gökhan ve Murat önemli oyuncular. Gazi Mahallesispor’da ise Sinan, Engin, Deniz (Can), kaleci Metin, Çağlar, Muzaffer, Erdal ve Erkan Ay gibi futbollarını çok beğendiğim oyuncular var. Kemerburgaz hazırlık maçlarında 9’da 7 gibi yüksek bir galibiyet oranı yakaladı ancak ben Göktürk’de Gazi Mahallesispor kaybetmez hatta kazanabilir diye düşünüyorum. Maçın Hakemi Emre Malok, Yardımcı Hakemler Oktay Önge ve Deniz Caner Özaral. Yükselme Grubu maçına çıkıyor gibiyiz. Anlaşılan İl Hakem Kurulu da bizim siteyi iyi takip ediyor. Hem Kemerburgaz’ın hem de Gazi Mahallesispor’un hazırlık maçlarındaki başarılı skorları Kurul’un nazarında “aman çok zor bir maç, çok iyi bir Hakem triosu verelim” kanaati uyandırmış. Bu maç her yönüyle çok güzel olacak.


 


7) Haliç-Okmeydanı Fetihspor
Haliçspor sezona yeni Teknik Direktörü Şoray Türeyen ile hazırlandı. Şoray Hocanın Muğla Ortaca’da yaşayan Babasının vefatı nedeniyle sezonu diğer takımlara oranla daha geç açan Haliçspor’un son hazırlık maçlarını izleme imkanım oldu. Yeşil-beyazlı Fatih temsilcisinde geçtiğimiz sezonlardan kalan futbolcular var. Bu isimler kaptan Hakan Alkaş, Ahmet Özkan Saraç, Telha Doğan, Metin, Aykut, Evren ve Tufan. Bunların yanı sıra takıma katılan çok sayıda yeni isim var. Bu isimlerin en başında Yenibosna’dan alınan Hakan Gül var. Geçtiğimiz sezonun hazırlık çalışmalarında yan bağları kopan tecrübeli oyuncunun sakatlığını henüz tam olarak atlatamadığı görülse de Haliç’e büyük güç katacağı kesin. Haliç’in bana göre tek eksiği kalesinde. Okspor’dan alınan Mete, Vefa maçında Aydın Tuna’nın ayağından 35 metreden yediği golün ardından bir de kornerden gelen topta hata yapıp ikinci gole sebep olunca oyundan çıkartıldı. Yerine giren Tayyar Mahmut tecrübeli bir kaleci ancak Haliç’in bu bölgesine transfer yapması gerekebilir.  Okmeydanı Fetihspor ise lige oldukça genç bir takım ile giriyor. Daha önce de bu Kulüpte görev yapmış olan Murat Esen, Eyüpspor’dan ayrılmasının ardından yeşil-beyazlı Beyoğlu takımının başına getirildi. Okmeydanı Fetihspor’un hazırlık maçlarında aldıkları sonuçlar çok başarılı değil. Ancak takıma takviye yapılacağı konuşuluyordu. Kaleci Yasin yeşil-beyazlıların ilk transferi. Vefa Stadındaki maçta son maçında biraz daha toparlanmış gözüken Haliç’in rakibi karşısında zorlanacağını ancak tecrübeli futbolcularının fazlalılığıyla bir adım önde söyleyebilirim. Maçın Hakemi Mustafa Salih Erol kalitesiyle bu maçı kalitesiyle çok rahat yönetebilecek seviyede.


 


8) Selvispor-Çeliktepespor
Selvispor’u hazırlık maçlarında ikisinde izledim ancak çok da yeterli bilgim olduğunu söylesem yalan konuşmuş olurum. Ancak Zeytinburnu temsilcisi geçtiğimiz sezonki takımı büyük oranla değiştirdi. Birol Yalçın’ın takımı bu sezon Leventspor’dan Ahmet, Halide Edip Adıvar’dan tecrübeli futbolcu Serhat, Arnavutköy Belediyespor’dan Fatih, Yeşil Esenyurt’tan Gökay, Hasköy’den Onur, Başakşehir’den tecrübeli golcü Özer ve İncirlispor’dan Ümit gibi kaliteli transferlere imza attılar. Ayrıca Selvisporun oldukça kaliteli genç futbolcuları da Teknik Direktör Birol Yalçın’dan her an formayı alabilecek kapasitedeler. Selvispor geçtiğimiz sezon Yükselme Grubunu ikili averaj ile kaçırmıştı, zor bir grupta topladıkları puanlar ve oyandıkları futbol aslında oldukça dikkat çekiciydi. Ben Zeytinburnu ekibinin bu sezon da başarılı bir sezon geçireceğini düşünüyorum. Diğer taraftan Kağıthane temsilcisi Çeliktepespor bu sezonda gençlerle yoluna devam edecek. Teknik Heyetinde Ahmet Bülent Özsoy ve Mete Baş bulunan sarı-siyahlılarda hazırlık maçlarında fazla iyi skorla elde edemese de genç ve çok koşan bir takım görünümündeler. Kaleye Nişantaşı'ndan tecrübeli eldiven Hasan Tanış'ı getirdiler. Orta sahaya Ayazağaspor'dan Ulaş'ı, Sanayi Mahallesi'nden Adem (Nuri) Gecü ve İsmail Akbulut'u takviye ettiler. Geçtiğimiz sezondaki kadroyu da büyük bir ölçüde korudular. Maçın Hakemi de çok kaliteli bir isim. Ben Selvispor ile Çeliktepespor’un maçı Hasan Doğan Stadında olsaydı Çeliktepespor’un puan alma ihtimali yüksek derdim ancak Merkezefendi’de Selvispor bana göre favori.


 


9) Beşyüzevler-Sanayi Mahallesi
Teknik Direktörlüğe Kenan Dinler’i getiren Sanayispor ile haksız yere BAL’dan düştükten sonra geçtiğimiz sezon istediği sonuçları alamayan ve Adem Mandıra’lının çalıştırdığı Beşyüzevler ligin ilk maçında karşılaşacaklar. Bu maçın Hakeminden başlayayım. Fatih Çalışkan geleceği olan pırıl, pırıl bir Hakem. Geçtiğimiz hafta Selvispor’un hazırlık maçında izledim kendisini. Hakem camiasında çok sevilen ve her zaman ağırlığı olan Muhittin Boşat’ın da izlediği maçta Fatih Çalışkan’ı işin aslı beğendim. Ancak Fatih’te benim gibi Hakemlikte yapmaya çalıştığım gibi çok koşuyor. Benden kendisine ağabey tavsiyesi olsun: Çok koşmadan da maç yönetebilir, zaten 12.kuralda hata yapmıyor. Biraz daha diyagonel çalışsa ve ‘Yardımcılara bakacağım’ diye pozisyonları gözden kaçırmasa çok daha iyi bir Hakem olacak. Onun dışında Selvi maçında verdiği penaltı yüzde yüz doğru ancak futbolculara izah etmeye çalışması hatalı. Etrafına saranlardan birisine sarı kartı verip beklemeli. Aksi halde pozisyonumu alacağım diye itiraz bölgesinden uzaklaşmaya çalışması futbolculardan tarafından “itirazdan etkilendi, kaçıyor” diye düşünülür ve itirazların dozu artar. Sanayispor’u bizim Erhan takip etti ve “iyi bir takım olduğunu düşünüyorum” dedi. Geçtiğimiz sezon Süper Amatör Lig'de kalan Kağıthane temsilcisi yeni sezon öncesinde ilk önce takımın adını Şişli Sanayi’den Sanayi Mahallesi’ne çevirdi. Ardından ise Teknik Direktörlüğe camianın tanındık ismi Kenan Dinler getirildi. Hazırlık maçlarında oldukça iyi performanslar sergileyerek iyi sonuçlar elde eden Kağıthane temsilcisi iç saha maçlarında Mehdi Sancak Stadı'nda bir hayli puan toplayacak gibi görünüyor. Ben Beşyüzevler’i izledim ve zor bir grupta olmasına rağmen yeşil-beyazlıların şansını yüksek görüyorum. Adem Hocanın takımında çok kaliteli futbolcular var. Kalede Serhat, stoper Murat, Ergin Varol, Murat Çakal, kaptan Gökhan, Hakan, santrafor Cüneyt, defansta görev yapan Ozan gibi BAL’da çok rahatlıkla görev yapabilecek oyunculara sahipler. 1-2 seneye kalmadan yıkılması planlanan Yıldıztabya’daki maçta ben Beşyüzevler’i favori olarak görüyorum.


 


10) Çengelköyspor-Alemdağ
Süper Amatör Ligde 2013-2014 sezonunun ilk gece maçı. Geçtiğimiz sezonki kadrosunu tamamen yenileyen Çengelköyspor ile bu lige yeni çıkmasına rağmen yaptığı transferler ile adından çok söz ettiren Alemdaspor karşılacaklar. Bu iki ekip, Feriköyspor ile birlikte gruplarında muhakkak söz sahibi olacak ekiplerden. Çengelköyspor bu sezon kadrosunu baştan aşağı yeniledi. Takımda geçtiğimiz sezondan sadece 2 futbolcu kaldı. Çengelköyspor’dan söz ederken Kulüp Başkanı İsmet Özay’ın da hakkını vermek gerekir. İsmet Özay’ın Başkanlındaki yeşil-beyazlılar transferde ciddi paralar harcadılar ve geçtiğimiz sezon kaybettikleri BAL şansını bu sezon elde etmek istiyorlar. Çok deneyimli ve kaliteli futbolcular transfer eden Üsküdar ekibinde Başkan ile birlikte tüm mesaisini takıma harcayan Genel Kaptan Yahya Erdem ve Yönetici Serhat Doğan da takımın kurulmasında önemli isimler arasında. Çengelköyspor hazırlık maçlarında iyi sonuçlar aldı. Antrenmanlarını Kuleli’deki tesislerinde, hazırlık maçlarını ise Beylerbeyi Stadında yapan yeşil-beyazlıların rakibi Alemdağ ise lige yeni çıkmasına rağmen yaptığı önemli transferler ve hazırlık maçlarındaki iyi sonuçlarla bu ligde ses getirebilecek bir takım kurdu. Alemdağ’ın bu sezon Çekmeköy Belediyesi’nden de ciddi destek aldığını hatırlatmakta fayda var. Mudanyaspor’dan Emir, Kuştepe’den kaleci Türker, Feriköy’den Erkut ve Ufuk, Sancaktepe Belediyespor’dan Eren, MKE Kırıkkalespor’dan İlimdar, Didim Belediyespor’dan Mehmet, Tuzlaspor’dan Ramazan gibi önemli transferler yapan Alemdağ’ın taraftarının da yoğun ilgi göstereceği zorlu maçı Polis Memuru olan Hakem Sertan Bakan yönetecek. Yardımcılar da oldukça kaliteli isimler. Ben sezonun ilk haftasının en güzel maçı olacağını düşündüğüm karşılaşmasında ev sahibi Çengelköyspor’un 2-1 ve 3-1’lik skor ile kazacağını tahmin ediyorum.


 


11) Sultanbeyli-Gürpınar
Geçtiğimiz yıl Süper Amatör Lig'e Eyüp Koç yönetiminde tekrar dönen Sultanbeyli temsilcisi yine Teknik Direktörleri tarafından oldukça sıkı çalışmalarla sezona hazırlanıyor. Ramazan ayında dahi çoğu zaman çift antrenmanla çalışmalarını sürdüren Kırmızı mavililer oldukça koşan ve kuvvetli bir takım görünümündeler. İç sahada bir hayli puan toplayacağını düşündüğüm takım, dış sahada da iyi işlere imza atacağı kanaatindeyim. Grupta sürpriz yapıp ligi üst sıralarda bitirebilir. Geçtiğimiz sezon 1.Amatör Lig, 1.Grubu şampiyon tamamlayıp yeniden Süper Amatör Lig'e terfi eden Büyükçekmece temsilcisi Gürpınar için bölgeyi iyi bilen ve bu ekibin 2 hazırlık maçını takip eden dikkatli bir izleyici, “tecrübeli ve genç futbolculardan oluşan bir takım. Bu sezon başarılı olabilirler” dedi. Yeşil-beyazlılarda Engin Çak ve kaleci Mehmet Serdar Köylü gibi deneyimli oyuncuların yanı sıra genç ve kaliteli futbolcular bulunuyor. Mustafa Tanrıkulu’nun ekibinin ilk maçında bu sezona daha farklı hazırlanan rakibi karşısında zorlanacağını düşünüyorum. 


 


12) Alibeyköy Parseller-Beykoz 1908
Bu sezon yeniden Süper Amatör Ligde oynama hakkını elde eden Alibeyköy Parseller yeni sezonun ilk maçına Alibeyköy-Beykoz çekişmesi nedeniyle Çilekli’de çıkacak. Bu maçın tarafsız sahaya alınması garip gelse de TFF İl Başkanlığı bu kararı ile hem Alibeyköy Parseller’i, hem Alibeyköyspor’u olası bir cezadan kurtardı. Çünkü yıllardır aralarında husumet olduğu bilinen Beykoz 1908 ile Alibeyköyspor taraftarının karşılaşması bazı olayları da beraberinde getirirdi. TFF İl Başkanlığı bu maçın rövanşını da tarafsız bir sahaya aldı ve Selimiye veya Başbüyük’te oynatılacağını Kulüplere duyurdu. Bir de unutmadan ilave edeyim, bu maçın tarafsız sahaya alınmasını iki Kulüp birlikte istediler. Geçtiğimiz sezon BAL’dan düşen Beykoz 1908 bu sezona Teknik Direktörler Uğur Sakaloğlu-İskender Közen ikilisi yönetiminde hazırlandı. Alibeyköy Parseller’i ise her gün izliyorum. Teknik Direktörlüğünü Kadir Uzun’un yaptığı yeşil-beyazlılar kaleci transferini dün çözdüler ve Şener Şentuna ile anlaştılar ancak Şener tam olarak hazır değil. Sedat Şengel gibi bir efendilik abidesi de Parseller’in teknik ekibine dahil oldu. 40 yaşındaki Şengel, yeşil-beyazlı ekipte kendisi gibi dürüst, kaliteli ve mesleğine aşık 2 tane kaleci yetiştirse el üstünde tutulur. Sedat ağabeyi ben bilirim, Alibeyköyspor’da benim 2 üstü döneminde forma giydi, Alibeyköy’de kaleci Sedat denilince herkes sempati duyar, sözüne güvenilir bir insandır. Sedat ağabey, Alibeyköy Stadında sahanın ilk saatlerinde rahmetli Bülent Bor ile hiç durmadan çalışırdı, sonrasında zaten Erzincanspor ve Eyüpspor gibi dönemin üst düzey takımlarında forma giydi. Alibeyköy Parseller, tecrübeli Mustafa Bayat’ı renklerine katmak istedi hatta Yenibosna’nın teklifi kaptan’a bir gün sonra gelse bu sene Alibeyköy Parseller’in kaptanı Mustafa Bayat olacaktı. Yeşil-beyazlarlılarda sezon başı tüm hazırlık maçlarında kaleyi koruyan Halil İbrahim’i Feriköy aldı. Çatalca’dan alınan Samet’in yanı sıra, Afyon’dan gelen Kenan da çok kaliteli oyuncular. Cengiz Sarımaden transferi ise önemli. Cengiz yılar sonra ilk Kulübüne geri döndü. Gittiğinde 14 yaşında bir çocuktu, çok hakkını yediler Cengiz’in. Şimdi 31 yaşında tecrübeli bir futbolcu olarak Kulübüne geri döndü. Berent Yerdak transferi de müthiş. 17 yaşında Alibeyköyspor’da 3.Ligde oynayan yetenekli futbolcu bu sezon Süper Amatör Ligde adından en çok söz ettiren futbolculardan birisi olacaktır. Ayrıca Parseller’in birisi sağ defans diğeri ise stoper iki eski oyuncusu ile görüşmeleri sürmekte. Eren Kurtulmuş, İsa Köroğlu ve Sezer Yıldırım gibi çok genç ancak yıldız adayı futbolcuları olan, yaş ortalaması olarak genç bir takım olan ve alt yapısından yetişen futbolcuların gittikçe tecrübe kazandığı Alibeyköy Parseller ilk maçında Beykoz’a mağlup olmaz hatta kazanabilir.


 


13) Yeşil Esenyurt-Tunaspor
Teknik Direktör Kemal Aktaş’ın takımı Yeşil Esenyurt’u, Alibey Hospital Parseller ile oynadıkları hazırlık maçında izleme imkanım oldu. Yeşil Esenyurt geçtiğimiz sezon ligi 24 maçta 28 puan ile 8.sırada tamamlamıştı. Esenyurt temsilcisinin bu sezonki kadrosu geçtiğimiz sezona göre daha genç oyunculardan oluyor ve Kemal Aktaş bu sezon daha sıkıntılı bir sezon geçirebilir. Ancak ben henüz lig başlamadan gruptaki diğer takımları da gördükten sonra Yeşil Esenyurt’un gelecek sezon da Süper Amatör Ligde devam edebileceğini düşünüyorum. ancak bu sezon başarı yapmalarının da zor olduğu fikrindeyim. Diğer taraftan 2012-2013 sezonunda Beşyüzevler, Zara Ekinli ve Alibeyköyspor gibi ekipleri saf dışı bırakarak Yükselme Grubuna kalan Tunaspor’da Ata Haluk Yalın yine görevinin başında. Tunaspor’u da izledim, Yeşil Esenyurt için düşündüklerim Tunaspor için de geçerli olacak. Bayrampaşa ekibin de geçtiğimiz sezonki kadrosu daha kaliteliydi. Ancak yine de çok etkili isimlere sahipler. Selimiye’den alınan Aykut bir stoper için kısa sayılabilecek boyuna rağmen çok kuvvetli ve dirençli bir stoper. Emin Dilber, kaleci Selçuk, defansta görev yapan Orhan ve Uğur gibi BAL’da çok rahat görev yapacak oyuncuları var. Sezon başı hazırlıklarının bir bölümü Rami’de, ikinci etabını ise Yalova kampında geçiren kırmızı-beyazlıların bu sezon grubunda Nişantaşı, Kocasinan, Batı Trakya Türkleri ve Paşabahçe gibi oldukça zorlu rakipleri var.  Esenyurt’taki ilk maçta ben deplasman ekibi Tunaspor’un genç ve çok mücadele eden rakibi karşında zorlanabileceğini düşünüyorum. Yeşil Esenyurt rakibini mağlup edemeyebilir ancak ilk maçında kolay teslim olacağını da sanmıyorum. Bir notumuz da Esenyurt Belediyesi Hakan Şükür Stadına olsun: bu tesisin ciddi güvenlik zaafları var. Takımlar, Hakemler ve diğer ilgililer aynı koridoru kullanıyorlar. Ayrı kapılardan giriş yapılsa da bu koridor sıkıntılı olur. Bir de tribünler taraftarların sahaya atmalarına engel olacak seviyede değil.


 


14) Taksim-Esenyurt İncirtepe
Geçtiğimiz sezon Yükselme Grubuna kalmayı son maçlarda kaçıran Taksim ile ligde kalmayı son maçlarda elde eden Esenyurt İncirtepespor, Seyrantepe Stadında karşılaşıyor. Bu maçı yorumlamadan önce maçın neden Seyrantepe’ye verildiğini de yazalım. Taksimspor iç saha maçlarını Feriköy’de oynuyordu, geçtiğimiz sezon iki maçında (Zeytinburnu ve Kazım Karabekir Mevlanaspor) maçlarında olaylar oldu. Ancak bu maçın Seyrantepe’ye verilme sebebi, Şişli İlçe Emniyeti’nin TFF’ye “biz Emniyet olarak Feriköy Stadında güvenliği sağlayamıyoruz. Bu sahaya maç vermeyin” şeklindeki yazılı başvurusu oldu. Koskoca İlçe Emniyet Müdürlüğü, Feriköy Stadında emniyeti sağlayamıyor siz gerisini düşünün artık. Sebep olarak da Feriköy Stadının 6-7 kapısından oyun alanına giriş yapıldığı gösterilmiş. Ben Feriköy Stadını avucumun içi gibi biliyorum. Her kapıya 2 Polis koysalar hiçbir sorun olmaz, zaten tribünler de karşılıklı ancak burada Emniyetin bu kararı son derece hatalı. Feriköy Stadında sadece Feriköy ve Taksim’in A takımları futbol oynamıyor. Binlerce genç ve çocuk bu sahayı kullanıyor. Şişli İlçe Emniyeti’nin bir an önce aldığı bu karardan dönmesi ve maçlarda yeterli önlemi almak kaydıyla Feriköy Stadının spor müsabakalarına açılması gerekir. Gelelim maç yorumuna: Taksim genç ve kaliteli Hocası Necdet Yılmaz ile sezona giriyor. Erok, Mecidiyeköy, Hürriyet Gücü, Edirnespor, Keşanspor ve Feriköy gibi Kulüplerde futbol oynayan ve 37 yaşında futbolu bırakan ayrıca hırslı kişiliği ile bilinen Necdet Hoca takımını kendisine benzetmiş, yenilgiyi kabullenmeyen bir takım haline getirmiş Taksim’i. Taksim’in bu seneki transferleri Çağrı, Ali, Kadir ve İshak. Gidenler ise Ayhan, Okay, Anıl, Ömer. Kalecisi Kamer’de vatani görevi sebebiyle yok. Sarı-kırmızılı ekibin kalesini 1995 doğumlu Emir koruyacak. Emir’in geçtiğimiz sezonda 6 maçı vardı. Taksim’de Anthony de bu maçta forma giymeyebilir. Esenyurt İncirtepespor ise geçtiğimiz sezonun ikinci devresinde göreve gelen ve 10 maçta 14 puan toplayarak takımını zor grupta ligde bırakan genç Hocası Sinan Şenol ile devam ediyor. Elvan Arslan’ın Başkanlığını yaptığı sarı-yeşillilerde Levent, Umut, Simay, Sinan Bulut, Sinan Ergün, Fırat, Alper, Ercan ve Volkan takımdan ayrıldılar. Geçtiğimiz sezonun ikinci devresinde 12 futbolcusu ile yollarını ayıran Esenyurt İncirtepespor’da gidenlerin yerine Fenerköy’den Onur Çelik, Arnavutköy Belediyespor’dan (Galatasaray A2 forması da giyen) Erçin, Çıksalın’dan Hamza, Yeşil Esenyurt’tan Alper Kabacalı ve Müslüm, Küçükçekmece’den stoper Şuayip ve Doğan, Kocasinan’dan Serdar Erdem, Fenerköy’den stoper Ramazan ve Çorlu’ya giden Ufuk ile Sorgun Belediye’den İlkay geldiler. İlkay da bu takımının eski futbolcusu. Bu isimler arasında Alper Kabacalı’ya ayrı bir parantez açmak gerekir. Bu oyuncu bu sezon dikkatle takip edilmelidir. Küçükçekmece’den gelen Şuayip’in geçtiğimiz sezondan 1 maçlık cezası kaldı, bu maçta görev yapamayacak. Seyrantepe Stadındaki maçta benim tahminim geçtiğimiz sezonki kadrosunun iskeletini koruyan ve yerinde transferler ile takviye edilen ve birbirini tanıyan futbolcuları bulunan Taksim’in lige 3 puan ile başlayacağı ya da rakibine mağlup olmayacağı şeklinde olacaktır.


 


15) Nişantaşı-Kocasinan
Başkan Ferit Baltacıoğlu yönetiminde oldukça iyi işlere imza atan Nişantaşı Süper Amatör Lig'e yeniden döndü. Teknik Direktör Mehmet Kaplan'ın yardımcılığına 1907 Ataköy Çobançeşmespor'u Süper Amatör Lig’e yükselten Mesut Kır getirildi. Dış transferde Avcılar Belediyespor'dan Sevdet, Hilmican ve Cüneyt, Feriköyspor’dan Eyüp ve Hüseyin, İncirlispor'dan Batuhan, Ayazağaspor'dan kaleci Seyitcan, Yeniköyspor'dan Uğur, İstanbulspor Kulübü'nden Ceyhun gibi isimlerin yanı sıra iç transferde de önemli isimlerle yeniden anlaştı. Bir haftalık Yalova kampında da hazırlıklarını tamamlayan Şişli temsilcisinin hedefi Bölgesel Amatör Lig. Diğer taraftan Kocasinanspor ise geçtiğimiz sezonki iyi çizgisini sürdürmek niyetinde bu sezon önemli transferler yaptılar. Teknik Direktörlüğünü Erdal Albayrak’ın yapacağı Bahçelievler ekibi Selvispor’dan genç stoper Sergen, CFS Bağcılar’dan Bülent Dinler ve Serhat, Albayrak’tan Adem Tüzer (Yükselme Grubunda İFA’da görev yaptı), Silivrispor’dan Ersin ve Dikilitaş’dan Mertcan gibi transferlerin yanı sıra geçtiğimiz senede görev yapan Adem Azman, Zülfikar gibi etkili oyuncularıyla iyi bir takım kimliğine büründü. Seyrantepe Stadındaki maçın çok kaliteli olacağı ve çekişmeli geçeceği kesin. Benim bu maç ile ilgili tahminim Şişli temsilcisi Nişantaşı’nın rakibinden bir adım önde olduğu yönünde.


 


16) Kazım Karabekir Mevlana-İMES İstanbul Kastamonu
Geçtiğimiz sezon da aynı grupta yer alan iki takım ligin ilk maçında karşılaşacaklar. Bu maç Kazım Karabekir Mevlanaspor’un cezası nedeniyle Zeytinburnu Hasan Doğan Stadında oynanacak. İki takımın da hazırlık maçlarını izledim. Kazım Karabekir Mevlanaspor geçtiğimiz seneki gücünün çok uzağında. Teknik Direktörlüğe Vedat Arıkan’ın getirildiği mavi-beyazlılar kısa zaman zarfında çok çalıştılar ancak istedikleri kadroyu halen kuramadılar. Kazım Karabekir Mevlanaspor bir sezon önce başarılı olan çoğu takımın yaşadığı sorunları yaşadı bu sezon öncesi. Geçen sezon 2 liraya oynayan futbolcu bu sezon tavan yaptı kendisine başka yerleden 10 lira teklif edildi, haliyle Kulüp birçok futbolcuyu bu nedenlerle kadrosunda tutamadılar. Mavi-beyazlılar bu sezon ligde kalma mücadelesi verecekler. Aynı şekilde İMES İstanbul Kastamonu da geçtiğimiz seneki kadrosundan çok farklı. Gaziosmanpaşa temsilcisi son gün 9 transfer yaptı ancak Küçükköyspor maçının izlediğim bölümlerinde açıkçası futbolları çok da iyi değildi. Fatih temsilcisi İMES İstanbul Kastamonu’da ise Egemen başta olmak üzere deneyimli futbolcular var. Kırmızı-siyahlı Fatih ekibinin kalesinde tüm hazırlık maçlarında başarılı genç kaleci Bilal Yaramış görev yaptı ancak Cumartesi günü kendisine durumunu sorduğumda, “İMES İstanbul Kastamonu ile henüz anlaşmadım” dedi. Pazar günkü maçta ben konuk ekip durumunda görünen genç Teknik adam Ozan Karakiraz’ın çalıştırdığı İMES İstanbul Kastamonu’nun lig hazırlıklarına çok geç başlayan rakibi karşısında favori olduğunu düşünüyorum.


 


17) Kartal Bulvar-Yahya Kemal İY
Geçtiğimiz sezon 1.Amatör Ligde Modafen’in ardından 2.olarak tekrardan Süper Amatör Ligde oynamaya hak kazanan Kartal Bulvarspor ile Suat Ak’ın çalıştırdığı Yahya Kemal İdman Yurdu, Kartal’da ligin ilk maçında karşılaşıyor. Kartal Bulvarspor hakkında arkadaşlarımdan notlar aldım, genç bir takım olduğu ve kendi alt yapısından yetişen futbolcularla yola devam ettiğini öğrendim. Yahya Kemal İdman Yurdu ise geçtiğimiz sezon Türkiye Şampiyonasında ikinci kademeye kalan genç takımına yaptığı nokta transferler ile lige giriyor. Siyah-beyazlı Kağıthane temsilsinde çok genç olmasına rağmen oldukça kaliteli futbolcular var. Refik Ataberk, Yunus Emre, Furkan Karol aklıma ilk gelen isimler. Ayrıca takıma bu sene katılan forvet oyuncuları Bahattin ile Ahmet Vardar kendilerini ispatlamış oyuncular. Kazım Karabekir Mevlanaspor’dan alınan genç stoper Tolga Aydın geçtiğimiz senenin bana en göre en iyilerinden birisiydi. Yahya Kemal’in bir özelliği de şu anda görev yapan futbolcuların birçoğun Suat Ak’ın döneminde Eyüpspor’da futbola başlamış olmaları. İlk maçlar hep zor olur, farklı sonuçlar alınır ancak ben Yahya Kemal İdman Yurdu’nu Grubunun favorilerinden birisi olarak görüyorum. Logosunda kartal bulunan iki takımın ilk maçında konuk ekibin en azından mağlup olmayacağını düşünüyorum.


 


YAZI: ALİ KEMAL DEMİR

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.