Çarşamba, Haziran 19, 2013

Bölgesel Lige Aday Hakemlerin mülakatında skandal!

İstanbul'da, İl Hakemliğinden, Bölgesel Hakemliğe geçiş için Üsküdar Burhan Felek Spor Kompleksi’nde bulunan Hakemler Derneğinde dün yapılan sınav ve mülakatlarda çok ilginç olaylar oldu. Bazı Hakemler sınava geç kaldı, bazıları da Hakemliği bırakma kararı aldı.



18 Haziran 2013 günü saat 9’da TFFHGD İstanbul Şubesi Konferans salonunda yapılan Bölgesel Hakemliğe Aday Hakemlerin yorum sınavına 9 dakika geç kalan Hakemler, Emir Yapıcı, Aytaç Geçgel, Mehmet Ali Özer ve Yardımcı Hakemlerden Cem Özcan, Çağdaş Geçgel ve Efe Kurtuluş, yoklama alan MHK Üyesi Sadettin Güler’in talimatıyla yorum sınavına alınmadı. Bu Hakemler sadece görüntü sınavına katıldılar ve mülakatta bu geç kalma hadisesi Hakemlerin aleyhine oldu. 9 dakikalık geç kalma sebebinden ötürü belki de sezon boyunca çok büyük emekler harcamış ve hepsi için 'gelecekte çok iyi Hakemler olacaklar' yorumu yapılan bu isimlerin hiçbiri klasmana çıkartılmayacak. Çünkü terfide çok önemli olan yorum sınavına katılamadılar.


 


Son dakikada talimat değişti, 3 Hakem yıkıldı
Ayrıca MHK talimatı 2 ay kadar önce açıklanmasına rağmen, görüntülü sınav ve yorum sınavı yapıldıktan sonra mülakata geçilmeden önce MHK'den elektronik posta ile yeni bir talimat geldiği kulaktan kulağa yayıldı. (Yeni talimata göre Temmuz 1981 öncesinde doğanların BAL Hakemliğine aday olamayacağı belirtiliyor) Ardından aday listelerinde bulunan Hakem adaylarından Kadir Sevim, Hakan Karapıçak ile Yardımcı Hakem Adaylarından Göker Reisoğlu ve Bayan Yardımcı Hakem Adayı Armağan Türkoğlu Yaman’ı görüşme (mülakat) odasına alarak yaşlarından dolayı klasmana çıkmalarının mümkün olmadığı MHK Başkan Vekili Yüksel Okçuoğlu ve MHK Üyesi Sadettin Güler tarafından kendilerine söylendi. Bu olay ismi geçen Hakemlerde ve diğer Hakemlerde şok etkisi yarattı. Hakemler bu skandal karar karşısında adeta yıkıldılar. Bu sene Klasmanında Türkiye birincisi olan İl Hakem’i Kadir Sevim’in bu üzücü gelişme sonrasında Faal Hakemliğini sonlandırma kararı aldığı ve bu kararını yakın çevresi ile paylaştığı öğrenildi.


 


1 saat içerisinde mi geldi bu yeni talimat?
Şimdi akıllara şu soru geliyor: Madem böyle bir talimat vardı neden daha önce Hakemlere tebliğ edilmedi? Neden yaştan dolayı hakkını yediğiniz emeklerini ellerinden aldığınız bu Hakemleri listeye yazdınız? Neden görüntülü ve yorum sınavına girmelerine izin verdiniz? Hakikaten 1 saat içerisinde mi geldi bu yeni talimat? İnsanların hayalleri ile niçin oynadınız? Kaldı ki bu Hakemlerden Kadir Sevim MHK sınavında 100 tam puan almış ve İstanbul ve Türkiye genelinde başarı sırasında İl Hakemleri arasında 1.olmuştu.


 


Hakemlere Tahkim Kurulu yolu görünür!
MHK bu vebalin altından nasıl kalkacaktır? Ayrıca pek çok kişi yukarıda ismi geçen ve yorum sınavına katılamayan isimlerin çıkamayacağını konuşuyor. Peki ya yorum sınavına katılamayan Hakemlerden klasmana çıkan olursa diğer Hakemlere itiraz etme hakkı yani Tahkim Kurulu yolu görünmez mi? Bu durumda ilk olara verilen hak geri alınır mı sorusu akla geliyor. Ayrıca bu talimatın zamanlaması sanki planlı gibi geliyor. Neden sınav sabahı veya görüntü ve yorum sınavından hemen sonra açıklanıyor bu Hakemlere? Bu gelişme büyük bir skandaldır. Merkez Hakem Kurulu'nun bu tavrı ve son dakikada talimat değiştirdiğini ilan etmesi açıkcası çok tepki çekti.


 


HABER: ALİ KEMAL DEMİR

13 yorum:

Kerim Çelebi dedi ki...

Yazık bu hakemlere ya...Siz bu insanlara adaletsiz davranırsanız biz sahada nasıl adalet bekleyeceğiz bu hakemlerimizden ?!! son anda talimat değiştirmek demek insanların kafasında bir takım soru işaretleri bırakmak demektir. Bu mülakatların hukuki yapılıp yapılmadığının araştırılması gerekmektedir. Kesinlikle hakkını arasın haksızlığa uğradığını düşünen hakem kardeşlerimiz.Saygılar...

rüya dedi ki...

Elenen hakemlere bakıyorumda yazık diyorum sadece yazıkkk !!!

rocky dedi ki...

hakemlik olgusu hakkin adaletin esit adil ve tarafsiz dagitildigi bir olgudur bu zihniyetteki insanlar hakemlik yapmali ve desteklenmelidir.
iste bu olgunun temsilcilerinin tavirlari hayat gorusleri ortada! Yazik koskocaman bir yazik bu insanlar hayatlarinin merkezine koyuyor hakemligi
her ani bu dusunceyle geciyor benimsiyor ve en iyisi olmak icin hep calisiyor.sonunda da oluyor EN IYISI oluyor!
ya sonuc hekem olmak icin ne ozellik olmasi gerekirse hepsinin fazlasiyla oldugu gurur istikrar ve ornek tablosu hakemler bir kalemde kenara itiliyor!
birileri bu olaylara el atmali birileri bu duzeni bozmali
Hak yerini bulmali.
bu durum suan bu diyaloglara maruz kalan hakemlerimizi derinden yaralamis gelecege umutla bakan samimi duygularla calisan didinen hakemlerimizi de kaygi ve supheye sokmustur.
Il hakemliginden bal hakemligine gecis icin gereken evraklar listesinde Amcanizin dayinizin siyasi mevkisini gosterir noter onayli belge gibi bir bir revize yapilmalidir!

sorarim bu insanlar bukdar kusursuz iyi durumdayken hakem olmak icin baska ne gerekmektedir ! ?

felix dedi ki...

sınava alınmayanlardan ikisinin soyadı "geçgel"
acaba o yüzden mi geç geldiler(!)
kara mizah bu olsa gerek..

Süleyman ATAR dedi ki...

Felix Güldürdün beni ya :) diğer geç kalanın da soy ismi YAPICI ama geç kaldığı için YAPAMAMIŞ heralde :P

berat dedi ki...

İl hakem kurulu bu skandallardan sonra hemen istifa etmeli...İnsanlarla alay ediyorlar resmen..Yazık günah..Görevi devraldıktan sonra skandallara imza atan,amatör müsabakaları katledicek yandaşları atayan kurul üyeleri,bu durumdan sonra derhal görevi bırakmalıdır.

akd dedi ki...

Bana laf atmadan duramayan Berat Taşlıca sahte isimli kim? Senin gibi her haberde bir halt arayanlar yüzünden daha fazla çalışasım geliyor. Adam gibi yorum yapacaksanız yapın. Ayrıca art niyetli ve kasıtlı bir insan olduğun kadar cahilsin de. Bu olayda İHK'nın ne günahı var. Bu tamamen Hakem İşleri Müdürlüğü'nün bağlayan bir durum. At gözlüklerini çıkartın ve sahte isimler haber habere farklı yorumlar yapıp ortalığı karıştırmaa çalışmayın. Ali Kemal Demir ile bir derdin varsa açarsın telefonu konuşursun. Ayrıca Balat Yeşilova haberine de yine aynı IP ile Oğuz Han sahte isim ile yorum atmış ve "bu dediğinizin olması için antrenörler derneğinin torpille değil sırayla alması gerek.senelerdir takım çalıştıran kişiler sıra gelmediği için hala yönetici kartıyla maça çıkıyor.bu kişiler futbolu on gunluk egıtımle öğrenıcek kişiler değil.hatta elbet sertıfıkalı hocalardan daha da basarılı olanlarda var.Bu kişiler elbette sizin guruptada her guruptada var.Ayrıca Cevizli spordan kimseyi tanımam..bu dedıgınızın olması için şartların oluşması gerekmektedir.temel olarak dedıgınız suanda mumkun değil.bu tff ıle ılgılı defıl TUFAD ile ilgili bir sorundur." demişsin. Sen belli ki bir provatör ya da hain ve ya yalancısın.

Toprak dedi ki...

Alparslan Arkun ve kurmaylarına yanlıs yaptılar Skandal hep vardı hep var olacak deniz aşırıda olsa bazı abiler hep el atacaklar bu olaylara değişirmi elbette değişir ama ne zaman ? Silmeye kalktıkları adamlar öne çıktı demekti hayırlısı buymuş Sadettin Güler'in ne kadar ciddi olduğunu taviz vermeyeceğini bilmeleri gerekirdi ve ona göre dikkat etmelilerdi kadir sevim zaten çıkamazdı ödülünü aldı teselli oldu üzüldüm onun adına emir yapıcı Cem Özcan ve diğerleri ise hatalarına yansınlar sen Mhk içinde olacaksın not düşük olmasına rağmen ıcerdeyım dıyeceksın Allah'ın sopası yok ıste

Kurulun Göz bebekleri hayatlarında unutamayacakları ders aldılar herkese ders olmuştur tükürdüklerini yalamazlarsa takdir ederim
Düşmez kalkmaz bir Allah yüce adalet tecelli eder elbet ama burası Türkiye yarın yine değişir herşey

Kerim Çelebi dedi ki...

Alpaslan arkunun kurmayları kimmiş Toprak bey açıkla da bilelim ? ? Laf atıp ta çekilme kenara... töhmet altında bırakma insanları! kadir sevim zaten çıkamazdı demişsin bunu neye dayanarak söylüyosun, nerede enkaz maç var kadir sevim gitti bu sezon bütün sezonu sırtladı çocukcağız hiçbir maçı da yarım kalmadı. laf diye konuşuyosun. Diğerleri zaten torpilli. Kadir sevim hem adam gibi adam hem de kimseyi devreye sokmadı.Son dakika talimat mı değişir insanların emeklerini çaldılar resmen.

talimatlar açık dedi ki...

Bir konuda yanlış bilgi ve bilgilendirme yapıldığını düşünüyorum. Ortada 2 tane talimat var. Birisi MHK, BHK, İHK, hakem ve gözlemci klasmanlarını, görev alanlarını belirleyen "MHK Talimatı". Diğeri ise her yıl Nisan ayı sonunda yayımlanan hakem ve gözlemci klasmanlarının, sıralamalarının, terfilerinin ve düşmelerin nasıl yapılacağını açıklayan "Hakem ve Gözlemci Klasmanlarını Belirleme Yöntemi ve Sınav Takvimi". İkisi de 29.04.2013 günü www.tff.org sitesinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. MHK talimatına göre Bölgesel Hakem ve Yardımcı Hakemliğe terfi için en çok 32 yaşında olmak koşulu var ve de hakemlikte yaş olarak 01 Temmuz esas alınır. Buna göre terfi edebilecek hakemler için 01 Temmuz 1981 ve sonrasında doğmuş olmak gerekirdi. Ama ne hikmetse aynı gün yayınlanan Sınav Talimatı'nda 01 Temmuz 1980 ve sonrası doğumlu olmak yazıyor ve işler buradan karışıyor. Anladığım kadarıyla İHK sadece Sınav Talimatı'na bakarak hareket ettiği için 01 Temmuz 1980 - 01 Temmuz 1981 arasında doğmuş olanları da listeye yazmış ve çok iyi çalışan! TFF Hakem İşleri Müdürlüğü de hiçbir uyarıda bulunmamış ama son gün bu uyarı yapılmış sanırım. Olan da bilgisiz yetersiz yöneticiler yüzünden 3-5 hakemin gururuna olmuş. Tek hatanın bu olduğunu zannedenler de yanılıyorlar. Aynı liste oluşturulurken "Sınav Talimatı"na göre "ildeki lisanslı hakem sayısının %10 u teklif edilebilir. Bunun 1/3 ü hakem 2/3 ü de yardımcı hakem olmak zorundadır". Ancak İstanbul İHK 21 hakem 23 yardımcı hakem aday gösterdi. Matematikte bilmediğimiz işlemler yaptılar heralde. Yani İHK yaş konusunda sehven ancak sayılar konusunda bilerek yanlış yapmıştır. Hakem İşleri Müdürlüğü'nün personeli çok iyi kontrol etmiştir!! Yorum spor camiasının. Umarım aydınlatıcı olmuştur.

adil yazar dedi ki...

Kadr abiye cok üzüldüm, efendiliği ile kişiliği ile karekteri ile örnek bir insandi.

Toprak dedi ki...

Bültenleri takip edersen kimler olduğunu görürsün takdiri adalet kurulun yerine atama yapan adamı şeffaf gösterirsen olacağı budur torpil olanlarda ağabeyi olanlarında işi yürümez hak eden kimse kalmadı hepsinin bir bağlantısı var ama olmayanlarında işi zor gibi gözüküyor yanlış liste olması gerekenler olmadı onların ağını aldı
Önemsemedikleri 7 dk 9 dk koca bir sezonu bitirtti yazık oldu ama kadir sevime lafım yok kendisi haketti ama almazlar dedim mendil gibi kullandılar attılar kenara peki şimdi ne olacak giremeyenler girerse ve liste değişirse ne olur hiçbirşeyde olmaz o listede kimse tahkime gidemez gideninde hakemliği biter

Bu saate kadar elenen kimse olmadı hepsinin notları birbirine yakın ne yapsak ne yapsak dediler son dakikada kadir ile Hakan'a patladı yetmedi geç kalanlara baktılar liste de önde olan cocuklar geç kaldılar alınamaz dediler kapattılar kapıyı Buda bir eleme sistemi önümüzdeki sezon hakemliğe devam ederlerse Allah yollarını açık bahtiyar etsin

Alparslan Arkun ve kurul üyelerine sözüm yok kurmayları derkende onlara önem veren kişilerden bahsediyorum Aydın kankas Fuat Karabulut Alparslan Arkun çok üzülmüşlerdir çünkü göz bebeklerini bellimde bu rehavet onları uçuruma götürdü bişey olmaz dediler belli olmaz ama talimatlar ve önceki sezonlarda da buna benzer şeyler oldu geç kalanlar oldu ve çıkamadılar istedikleri kadar uğraşsınlar olan olmuştur
Herkese hayırlı olsun kadir sevim ve Hakan aacak yapılanlar asla affedilecek şey değildir
Listeye giremeyenlerden alınan ahı haksızlığı göstermelik yapılan sistem şemalarıdır bunun sebebi

asd dedi ki...

Bu kadar bilgisiz bir il hakem kurulu tarihte yoktur herhalde özellikle alparslan arkun hakemlere verdiği vaadleri yapamayan bir yönetici.hele bide bi başkanları var evlere şenlik oğuz uğurlu onun oğluda yaş haddinden küçük olduğu için alamamıştı çok üzülmüştü.bide dernek başkanları var bu hakemlerin sanki ailece hakem doğmuşlar babadan. hakem iki oğluda klasmanda kimse buna dikkat çekmiyo onu anlamıyorum.

İstanbul 2. Amatör Lig 25 Nisan 2024 Perşembe Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan bitmek bilmiyor. Her gün maç her gün heyecan...