Perşembe, Mayıs 09, 2013

3.Ligde yaş sınırı hangi amaca hizmet ediyor?

Yıllarca üst düzey liglerde görev almış bir Teknik Direktörümüz, 3.Ligdeki yaş sınırını ele aldığı yazısında, bu ligdeki futbol kalitesinin düştüğünü ifade ediyor.



"Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Mahmut Özgener döneminde Antalya’da yapılan toplantıda, “2009-2010 sezonundan itibaren TFF 3. Lig’de 24 yaş ve altı oyuncularla sözleşme yapılabilecek. Ayrıca, 25-30 yaşları arasında en fazla 6 futbolcuyla sözleşme imzalanabilecek. Bunlardan sadece 4 tanesi müsabaka isim listesine yazılabilecek. Kulüpler, futbolcular ile imzalayacakları yeni sözleşmelerdeki süreleri, bu koşulu dikkate alıp belirleyecek” kararı alındı.


 


Alınan bu karar, gençlere daha fazla resmi müsabaka şansının tanınması ve bu gençlerin özelikle milli takımlar için önemli bir kaynak olması amacını taşımaktaydı. Bu kararın sonuçlarına öncelikle Milli takımlar bazında bakalım: 14 yaş altından 20 yaş altına kadar 7 farklı kategorideki Genç Milli Takımlarımızda 2012 yılı içinde 299 oyuncu forma giydi. Ay-yıldızlı genç takımlara en fazla oyuncuyu Fenerbahçe verdi. Genç Milli Takımlarda 34 oyuncusu görev yaşan Fenerbahçe'yi 24 oyuncuyla Bursaspor, 20 oyuncuyla Galatasaray, 18'er oyuncuyla Beşiktaş ve Gençlerbirliği izledi. Avrupa'dan 76 oyuncunun yer aldığı Genç Millî Takımlara, Almanya 50 oyuncu gönderdi.


 


3.Ligden ise sadece 9 oyuncu alındı. Buda yaklaşık % 3 eder. Buradan çıkan sonuç 3.Lig profesyonel ve altyapıları takımları milli takımlar için önemli bir kaynak oluşturmamıştır. Ortaya çıkan bir çelişki ise yaklaşık 200 oyuncunun alındığı Süper Lig ve PTT 1.Lig oyuncularının ağırlık oynadığı A2 liginde yaş serbest bırakılması. Mesela 30 yaşındaki Süper Lig oyuncusu A2 de oynar ama 3.ligde oynayamaz. Bu kararın diğer sonucu 3.ligde oynanan futbolun kalitesi düşmesi. Eskiden 3.Lig maçları özellikli gençler ve ağabeylerin bol olduğu futbolcularla dolu tribünlere oynanırken şimdi vasat teknik becerileri arka planda, sadece oyun bozmaya yönelik genç oyuncuların olduğu boş tribünlere hitap eden müsabakalar olması. Peki, TFF neden hala özelikle hukukumuzda “sözleşme serbestisi” olarak anılan, hukuka ve toplumsal ahlaka aykırı olmayan bütün sözleşmelerin geçerli olabilmesi kuralına da aykırı olan bu karara devam ediyor.


 


Sonuç olarak bu yazıyı yazarken çok fazla ayrıntıya girerek konunun özünden uzaklaşmak istemedim yoksa onlarca sayfa yazılabilir. Amacım sadece bazı objektif bilgileri size sunmaktı. Bunun yanında kesin olan bir şey var Türkiye’de genç oyuncular şans bulamıyor (bu şansı bulamamalarının sebebi mevcut sistemden mi yoksa yeterince iyi olmamalarımı. hangi Antrenör yetenekli oyuncunun önünü kesmek ister!) bence artık TFF akil adamlar toplayıp uzun toplantılar sonucu kişiye göre değil sistemli uzun yıllar sürecek bir şekilde mevcut Alt yapı sistemini ve profesyonel lig sistemini sil baştan yeniden ele almalıdır. Yorumlarınızı yaparken herkesin yararlanabileceği örnekler verirsek çok sayıdaki kişi bilgilerimizden yararlanabilir."

12 yorum:

Amaç Şenozan dedi ki...

Sayın Hocam gayet güzel bilgilendirmeler,yazınızda sonuna kadar katıldığım artılar olduğu gibi kısmen eksiklikler de yok değil.Daha da önemlisi ben isminizi soyadınızı saklamanızi gizlemenizi garipsedim.Bu tür bilgilendirmeler kesinlikle ve kesinlikle,yüzde 80'i cahil cühela olan amatör camiamızın bilinçlenmesine katkı sağlar,muhattap bilinirse o da saygı görmüş,onore edilmiş olur.Keşke isminizi soyadınızı yazmaktan imtina etmeseydiniz.

ahmet dedi ki...

3 liğ yaş sınırlaması nedeniyle tatsız tuzsuz maçlara gebe oluyor.Ne seyirci geliyor nede şehirler heyacan kazanıyor.sözüm ona bu yıl ben beylerbeyi,elazığ belediye,çorum belediye ve daha nicelerini izledim inanın zevk yok.Takımlar sanki yerel u 19 gibi.

kadir dedi ki...

Maalesef ülkemizde altyapıgelişimi ve genç oyunculara şans verelim düşünceleriyle çok daha plansız bir sistem oluşturulmaktadır.

Aslında alınmış olan bu karardan çıkarılacak sonuç şu diyebiliriz.24 yaşına kadar 2.ligten transfer yaptın yaptın,sonrası 3.lig kulüplerinin insiyatifinde onlara muhtaç şekilde kalmak veya ikinci bir iş imkanı bulup,BAL ligi takımlarına gidebilmek.
Halbuki bir futbolcu 24-30 yaş arası, futbolunu en üst seviyelere çıkarabileceği bir dönemdir diye düşünüyorum.
24 yaşından sonraki bir oyuncuya böyle bir sınırlama getirirsen o futbolcunun zihnin bir köşesinde "yarın ne olacağı" kaygısı olacaktır.

akd dedi ki...

Hocanın adını-soyadını ben sakladım Başkan. Bu ülkedeki sistemi biliyorsun, şimdi bu Hoca 2.Ligde faal olarak görev yapıyor. Hemen hedef tahtasına alırlar. Yoksa Hoca "adımı da mutlaka yaz" demişti.

Amaç Şenozan dedi ki...

Ülke futbolu o kadar bitik bir halde ki,haklısın hemen hedef tahtasına alırlar çünkü iki yüzlü karaktersiz dolu,fakat zaten isimler gizlendiği,arkadan iş çevrildiği,insanlar gerçek düşüncelerini açık açık söyleyemediği için sadece futbolumuz değil ülke komple bitik halde.Sayın Hocam eğer ismimi soyadımı mutlaka yaz diye dile getirdiyse,açık açık kral çıplak dediyse kendisini saygılar sunuyorum.Bu sistem zaten futbol kalitesini bitirdi,şimdi bir de bunun üstüne BAL ikinci üçüncü dördüncülerinden oluşan onlarca takımı barındıracak 4.Lig kurma sevdasındalar ki bu tam anlamıyla beyinsizlik.Bu yaş kotası 3.Lig kademeli olarak kaldırılacağı için konuldu ama şimdi bırak 3.Ligi kaldırmayı,extra bir lig daha kurup profesyonel liglere yükselmeyi iyiden iyiye içinden çıkılmaz bir kısır döngüye sokacaklar.Dolayısıyla illerin alt ligleri olan SAL,1.Amatör ve 2.Amatör bitecek.BAL statüsü zaten 'ya çık ya düş'mantığıyla yapılmış,eh bir de bunun üstüne 4.Lig, Bölgesel Amatör Lige yüzde 50 sekte vurur,iddialı SAL takımlarını da birer birer bitirir.Sözün özü, eğer bu yaş kontenjanı saçmalığı devam edecekse 3.Ligi kaldıracağınız sözünü tutun,3.Ligin yerine BAL gelsin,3.Ligdeki kulüplere sağlanan para,imkan,istihdam kaynağının aynısını BAL'da dasürdürün,bak o zaman nasıl rayına oturuyor bazı şeyler...Bölgesel Amatör Liglerin kalitesi artar,şu anki 3.Lig saçmalığının yerini bu kaliteli oluşum alır.Aaaaaa yaş kotasını kaldırmaz da bir de maddi rant ve aklıevvel siyasilere şirin gözüküp parsadan pay alabilmek için, bu dangalaklığın üstüne alt ligleri bitirmek için 4.Lig gibi akıl fakiri bir oluşum ürününü hayata geçirirseniz,o aman ben futbolu yönetenlerin şerefinden şüphe ederim.

LAL dedi ki...

aynı konu amatördeki yaş sınırı içinde geçerli.27 yaşında futbolu bıraktırmak hangi mantığa sığar?en verimli çağında insanlar futboldan uzaklaştırılıyor.daha geçen sene en az 10 tane çok kaliteli futblcu kardelerim bu sebepten boşta kaldılar.bide bunun maddi yönü var.evini bu meslekle geçindirenler var.bu konu tekrardan mutlaka gündeme getirilmeli.yetkilileri mantıklı düşünmeye davet ediyorum

kalpsiz prens dedi ki...

onu ptt 1.lige yapmaları lazımken 3.lig niye.

ali asil dedi ki...

yazıyı sonuna kadar destekliyorum. türk futbolu gittikçe kötülüşüyor.

ibrahim dedi ki...

isim gizlemeyi kabullenmiyorum. ibrahim keleş-etilerspor "cesaret doğruluktan ve asaletten gelir" unutmayın ki rızk ı sadece ALLAH verir! doğru işler yaparsak doğru yapanların yanında olursak ismimizin önemi olmaz.. "ibrahim yazıcı" allah rahmet eylesin, doğru olması dik duruşu ona birşey kabettirmedi, aksine onu yüceltti. Yaşadığını zanneden yönetimlerimize örnek olarak vefat etti.. 3.lig ve sistemle ilgili yapılan bütün yorumun altına imzamı atıyorum.. hocamızı, ismini vermeyerek dik duruş sergilemediği için kınıyorum!!!

ibrahim dedi ki...

hocamızdan özür diliyorum.. ismini vermek istemiş, saklamayalım ki herkez cesaretlensin yüksek ses çıksınnn

golcu dedi ki...

31 yasinda bir futbolcuyum bal ligi kuruldugundan beri bal takimlarinda oynuyorum kontenjan 27 yas ustu karari ciktigi sene futbolu birakma karari aldim cunku talepler azaldi cok sukurki birazcik piyasam vardi ve takim buldum bu kontenjan yuzunden dolayi bircok arkadasim futbolu birakmak zorunda kaldi soruyorum 27 yas futbolcunun en verimli cagi degilmidir olgunlasmis tecrube kazanmis ogrendiklerini yeni genclere aktaracak onlara ornek olacak yasta futboldan uzaklastirilmaya calisiliyoruz degerli buyuklerimizden anlayis bekliyoruz bu konuda bir duzenleme yapilmasini rica ediyoruz bu isten ev gecindiren arkadaslarimiz zor durumda kaliyorlar.

özkan kurt dedi ki...

arkadaşlar saten iyi bir futbolcu u.19 za kalmadan büyük bir kulübe gider zaten gitmesse büyük topcu olamaz amatörde kalmak isterse para işin icine giriyor eger kulüp istedigi maddiyatı bulamıyorsa bu sefer satmak istiyor karşı tarafa palı geliyor ve topcu futboldan soguyor yani demdk istedigim bir genc 19 yaşına kadar birşey olamadıysa zaten amatörde kalır onun icin genclerin önü zaten 19 yaşına kadar acık amatörlere bukadar yük boşuna zaten maddiyatı olmıyan kulüpler var ve yaş sınırıyla iyice öldürülüyor yaş 30. artı 5 sahada amatörlük daha iyi olur dedigim gibi u.19 var zaten bu yaşakadar giden gider iyiside amatörde şanş bulur

Feriköy Kullar'dan üzgün döndü

Bölgesel Amatör Lig 2. Grup'ta Feriköyspor kendisi adına son derece kritik maçta deplasmanda Kullar 1975 Spor'a 1-0 mağlup oldu.