Cuma, Temmuz 06, 2012

Süper Amatör Ligde maç yönetmeyen Hakemleri, hangi kriterlere göre BAL Hakemi yaptınız?

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, 03 Temmuz 2012 Salı günü, 2012-2013 Futbol sezonunda görev yapacak Hakem Klasmanlarını belirledi. Açıklanan listeler elbette çoğu kimseyi memnun etmedi. Mesela, Süper Lig Yardımcı Hakemliğine, İstanbul’dan sadece bir Hakemin (Babası eski bir FİFA Yardımcı Hakemi olan ve TFFGHD İstanbul Şubesinin bir dönem Başkanlığını yapmış olan Fahir Ersoy’un oğlu) Kerem Ersoy’un alınması ilginç. Aslında tüm yurt genelinde listelerde tuhaflıklar var. Mesela bir İl’de sınavdan 40 alıp, terfi eden Hakemler bile var. Ancak ben bugün İstanbul’daki konulara değineceğim. Beni hayrete düşüren bazı terfiler var, bunları yazmasam olmayacak. Geçtiğimiz sezon İstanbul Süper Amatör Liginde hiçbir maçta Hakem olarak görev yapmamış olan İl Hakemleri Selim Özen, Tolga Ahmet Kalaycı ve İhsan Tuğrul Ardıç, nasıl oluyor da Bölgesel Hakem yapılıyor? Bir de şu meşhur sistem var ki; iddia ediyorum, Hakemlikte yükselmek adına şimdi uygulanan sistem geçmiş yıllarda olsaydı, Cüneyt Çakır şu anda henüz 3 yıllık FİFA Hakemiydi ve 2012 Avrupa Şampiyonasındaki bu muhteşem performansını izleyemezdik.


2008-2009 Futbol sezonundan bu yana, İstanbul Süper Amatör Ligde her hafta haftanın Hakemlerini açıklayıp, Klasmanlarını yazdığım için artık Hakemlerin isimlerini ve maç sayılarını ezbere bilir oldum. 03 Temmuz 2012 Salı günü Merkez Hakem Kurulu’nun açıkladığı listeleri haber amaçlı incelerken dikkatimi çekti İl Hakemi Selim Özen’in ismi. İlk olarak, İstanbul’a başka bir ilden nakil geldiğini düşünmüş ve üzerinde fazla durmamıştım, ancak bu sabah yeniden listeyi okuyunca bilgisayarımda kayıtlı olan haftalık bültenleri incelemeye başladım. İl Hakemliğinden, Bölgesel Hakemliğe terfi eden bazı Hakemler tamam ancak 3 Hakemin  terfisi ilginç bana geldi. Selim Özen’in bu sezon İstanbul Süper Amatör Ligde maç yönetmemesi enteresan. Yine bir başka Hakem, İhsan Tuğrul Ardıç ve Tolga Ahmet Kalaycı… Bu Hakemlerin de İstanbul Süper Amatör Ligde (Hakem olarak) maçları yok. Bu Hakemleri, Bölgesel Hakemliğe terfi ettiren Kurul Üyeleri, belirledikleri kriterleri diğer Hakemlere de açıklasalar da, yükselmek isteyen Hakemler de çalışmalarını bu yönde yapsalar ne güzel olur.

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, sadece İstanbul’dan 7 Bölgesel Hakemi, İl Hakemliğine düşürdü. Bu Hakemler, Çağdaş Altay (askere gitmişti, Hakemliğini dondurmuştu), Ender Boybeyi (İngiltere’de, TFFHGD İstanbul Şubesi eski Başkanı Ahmet Şahin’in desteği ile yurt dışına çalışmaya gitti, Hakemliğini devam ettiriyor),  Lokman Polat (Van’a nakil aldırdı, Polis Memuru. Hatta geçtiğimiz günlerde Van’ın Saray İlçesindeki hain saldırıda yaralandı), Sefa Dümdüz (Hakemliği kendi istediği ile bıraktı), Semih Duran (koşamadığı için düşmesi normal) ve Yaşar Palancı (Beyköy-Tosya Belediye (BAL) maçında yaptığı kural hatası sonunu getirmiş olabilir)

Şimdi esas merak ettiğim konu: Merkez Hakem Kurulu bu Hakemlerin Klasmanlarını belirlerken herhalde yazı-tura atmadı. Elbette İstanbul’un bağlı olduğu Bölgesel Kurul Üyeleri bu listelerde etkili oldular. Peki, Kurul Üyeleri hangi kriterleri kıstas aldılar: Hakemlerin maç durumlarını mı yoksa sezon içerisindeki antrenmanlara katılım durumları mı? Ya da “kimin adamı daha kuvvetli” ise halleri mi? Hakemlikse Kurul’un beklediği, hiç tanımadığım ancak herkesin (Kulüplerin ve futbolcuların) çok iyi bir Hakem olur dediği Yalçın Taşkınfurat neden terfi ettirilmedi? Fatih Çalışkan neden terfi ettirilmedi? Son iki yıldır yükselişte olan ve bu sezon içerisinde birkaç kez izlediğim ve ‘iyi bir Hakem olacak’ diye düşündüğüm Mehmet Tolga Tarık neden BAL Hakemi olamadı? Dahası da vardır elbette ancak çok fazla araştırma yapma fırsatım olmadı.

Bir de Bölgesel Hakemliğe terfi eden bazı Hakemlere bakalım, 3 tanesin yukarıda yazdık bir de Yiğit Çetingöz var: Hakemliğe uzun bir süre ara verdi, bu sezon çok aman, aman olmasa da İstanbul Süper Amatör Ligde bazı maçlarda görev aldı. Yardımcı Hakemliği iyidir ancak BAL Hakemi olması ilginç!

Emre Kosif’e ayrı, Atakan Pehlivanlar’a ayrı…
Bir başka ilginç durum daha var. Bir dönem C Klasman Yardımcı Hakemi olan, yani bugünkü Ulusal Yardımcı Hakem olarak askere giden Emre Kosif askerlik dönüşü Ulusal Hakem olarak yoluna devam etmişti. Emre Kosif iyi bir Hakem. ayrıca bilindiği gibi eski Süper Lig Hakemi Mutlu Çelik’in, Muğlaspor-Torbalı maçı öncesinde kendisini arayarak, şike teklif ettiğini TFF’ye bildirmişti. Mutlu Çelik, olanları yalanlasa da konu Ulusal basında yer almıştı. Emre Kosif, Mutlu Çelik’in, “Seni ve arkadaşlarını Marmaris'te ağırlamak istiyorum. Pişman olmazsınız. Bu maç, benim için çok büyük önem taşıyor. Muğlaspor'un mutlaka kazanması gerekiyor Muğlaspor lehine maç yönetirsen seni ve arkadaşlarını maddi ve manevi anlamda mutlu ederim" dediğini telefona kayıt yapıp, TFF’ye sunmuştu. Bu mevzu ayrı ama değinmek gerekir. Emre Kosif, bana göre mükemmel bir iş yapmıştı. Hakemler üzerinden toto oynayanları deşifre etmek gerekir. O maçın Yardımcı Hakemleri kimdi: Ümit Ambar (bu sezon Ulusal Yardımcı Hakemliğe yeniden terfi etti), Candaş Elbil (iki yıldır Süper Lig Yardımcı Hakemliğine alınmayı bekliyor, hakkı olduğu halde bu sezon da alınmadı), 4. Hakem ise Kerem Ersoy’du. Bu sezon Süper Lig Yardımcı Hakemi oldu. TFF bu olay üzerine Hakemleri geri çekmiş ve Tayfur Özkan, Kemal Yılmaz ve Esat Sancaktar triosunu bu maça atamıştı. Maçı da Muğlaspor 2-1 kazanmıştı. Demek ki Hakemleri boşuna bu işe bulaştırmaya çalışmaya gerek yok. Neyse geri dönelim.

Emre Kosif, Ulusal Yardımcı Hakem olarak askere gidip, askerlik dönüşü Ulusal Hakem olarak yoluna devam ediyordu. Atakan Pehlivanlar neden Ulusal Yardımcı Hakem olarak gittiği vatani görevi bitiminde klasman düşürülüyor. Acaba Atakan Pehlivanlar’ı terfi ettiren MHK eski Üyesi Osman Avcı’ya bir mesaj mı veriliyor…

Ulusal Hakemliğe çıkanlar...
Burak Taşkınsoy, Gökhan Esen, Cihan Ataş, Hakan Tezcan, Mehmet Latif Turgut ve Erkan Yurtsever Ulusal Hakem oldular. Özer Bektaş, Bahadır Tüter ve Sinan Cem İpek ise Ulusal Hakemlikten Bölgesel Hakemliğe düştüler.

TFFHGD İstanbul Şubesinin mevcut Başkanı Şahin Taşkınsoy’ın oğlu Burak Taşkınsoy Ulusal Hakem oldu. MHK Başkan Vekili Yüksel Okçuoğlu’nun mülakatta Burak Taşkınsoy’a “bu genç yaşta buralara nasıl geldin, inşallah kalıcı olursun” dediği iddia ediliyor. Şahin Hoca, Dernek Başkanı olmasa Burak Taşkınsoy acaba Ulusal Hakem olabilir miydi? Bu da bir soru…!

Cihan Ataş (en fazla BAL maçı yöneten Hakem, sonuna kadar hak etti), Hakan Tezcan (İBB’de Gençlik ve Spor Müdürü MHK eski Üyesi Osman Avcı’nın Yardımcısı. Ulusal Hakemliği hak ediyor. Tezcan, daha önceki sezonlarda da Ulusal Hakem olmuştu. Hatta, Tahkim Kurulu’na yaptığı itiraz ile yükselmişti. Yarım sezon bu kadroda kalmış, önce İl Hakemliğine düşmüş, sonra ise BAL Hakemi olmuştu. Tezcan bu sene hak ettiği yere geri geldi.) Erkan Yurtsever (33 yaşında. Fenerbahçe-Gençlerbirliği A2 maçında Fenerbahçe’li İsmail Aslan’ı çift sarı kart verdiği halde atmayı unuttu), Mehmet Latif Turgut (33 yaşında çok iyi bir Hakem, hiç pes etmedi, sonuna kadar hak etti, arkasında adamı olmadan çıkan iyi bir Hakem)

Ancak bir sorun var, geçtiğimiz sezon bile Ulusal Hakemler maça gitmekte zorlanırken, sayısı artan Hakemler nasıl olacak da istedikleri maç sayısına ulaşacaklar.

Ulusal Hakemlikten düşenler...
Özer Bektaş: (Özer düştü, Türk Futbol Hakemliği kurtuldu, şimdi Özer’in boşalttığı yere yeni Cüneyt Çakır’lar gelecek. Yerseniz tabi... Özer’in Hakemliği mükemmel, insanlığı muhteşem. Tırnağı ile kazıyarak Ulusal Hakem olmuştu. Adamı olmadığı için düşürdüler. Polis Memuru olsa düşmezdi.) Bahadır Tüter (Çok iyi bir Hakem. Çok da kaliteli bir insan. Sakat, sakat yönettiği Gölcükspor-Orhangazi maçında futbolculardan bile daha fazla koşmuştu. Düşmesine halen bir anlam veremiyorum) 

Terfi edemeyenler
Kerem Altınçiçek bu sezon çok iyi olmasına rağmen tefti ettirilmedi. Serdar Kayhan bu sezonun en iyi Hakemlerinden birisiydi. Hatta Anadolu Yakasında Deniz Ateş Bitnel’den sonra en iyi Hakemdi, terfi edemedi! Serdar’ı yaşı büyük çağırmayanlar, Mehmet Latif ile Erkan Yurtsever’e kimlik sormayı unuttular herhalde. İstanbul’da geçen sezon en zorlu maçlara giden, gittiği her BAL maçı yarım kalacak nitelikte olan, maçına en zor Gözlemcilerin geldiği, 2009 yılında, Yüksel Okçuoğlu’nun, Silivri’deki Seminerde 100 tane Klasman Hakeminin önünde ‘seni hata ile düşürdük’ diyerek sisteme atıfta bulunduğu, 30 maç yönetme barajının tek tuttuğu Hakem olan Fahri Var, talimatların son 1 ay değişmesi ile (30 maç barajı, 10 maça indirildi) bir anda potaya girdi ve sistem gereği çıkamadı. Mülakatta 5 tane görüntülü soru, yazılı sorular ve MHK’nin takdiri Fahri’nin çıkamamasına sebep olmuş olabilir. Bu mülakat, Hakemlerin sezon boyunca yönettiği maçlarına önüne geçti ne hikmetse. Eskiden böyle değildi, şimdiki yeni sistem Hakem öğütmeye dayalı diye düşünüyorum.

Yeni Cüneyt Çakır’lar bekliyorsanız, sistemi değiştirin!
FİFA Hakemimiz Cüneyt Çakır, 18 yaşında Hakemliğe başladı. 20 yaşında C Yardımcı Hakemi (3. Lig Yardımcı), 21 yaşında C Hakemi (3. Lig Hakemi), 22 yaşında B Hakemi (2. Lig Hakemi), sonra askerlik süreci araya girdi ve 25 yaşında A Klasmanı Hakemi (Bank Asya Hakemi) oldu. Çakır, 26 yaşında Süper Lig Hakemi oldu. Yani, Cüneyt Çakır her sene 1 kategori atladı. 30 yaşında ise FİFA Hakemi oldu. Cüneyt Çakır Süper Ligde tam 3 sezon FİFA Hakemi olmak için bekledi. Halbuki Süper Ligde 2 yıl maç yönetince FİFA Hakemi olunuyorken, dönemin MHK’si tarafından 35 yaşındaki Doktor Metin Aydoğan’ın tercih edilmesi ile Cüneyt Çakır, beklemek zorunda kaldı.

Cüneyt Çakır’ı FİFA yapan Ufuk Özerten’in Başkanlığındaki MHK’de Yüksel Okçuoğlu da vardı.  Net söylüyorum; şimdiki sistem o zaman olsaydı. Cüneyt Çakır şu anda henüz 3 yıllık FİFA Hakemiydi ve 2012 Avrupa Şampiyonasındaki bu muhteşem performansını izleyemezdik.

Hepsini geçtim de, Mücahit Değirmenci gibi olağanüstü bir Yardımcı Hakem ve Hamdullah Gökmen gibi tecrübeli ve kaliteli bir Yardımcı Hakem, nasıl olur da terfi ettirilemez, bunu anlamak çok zor.

Son olarak çok tuhaf bir Mentörlük sistemi oluşmaya başladığını söylemeliyim. Çok enteresan Mentör tayinleri var. Bu konulara daha sonra değineceğim.

Elektronik Posta: bkyerelfutbol@gmail.com

YAZI: BURAK KURTULUŞ

Hiç yorum yok:

Fişekspor farklı kazandı, zirveye kuruldu

İstanbul 2. Amatör Lig 5. Grup'ta Fişekspor deplasmanda Söğütlüçeşme Birlikspor'u 11-0 yenerek ilk haftanın en farklı galibiyetine i...