Cumartesi, Temmuz 30, 2011

Köşe: Engin Akın, Yaş sınırı konusunda net konuştu


Amatör futbolda tüm işler amatörce idare edilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz sezon yapılan bir takım yanlışlıkların devamı bu yıl da aynen devam ediyor. Şimdilerde ise gündemi meşgul eden birinci öncelikli konu amatörlerde yaş sınırıdır. Bu konu bu yıl böyle devam eder. Her akla estiğinde değiştirilen kuralların ardı arkası kesilmedikçe amatör futbolumuz da kabak tadı vermeye başlıyor. Amatörlerde birinci önceliğin altyapı olması gerekliliğini sıkça yazmaktayım.

Başta da belirttiğim gibi, amatör kurulun aldığı her karar sonrasında zorluk çeken kulüplerimiz oluyor. Yazboz tahtasına dönen amatör futbolda alınan kararların verdiği kabak tadını verenlerin bir an evvel bu gereksiz kural değiştirme zahmetinden vaz geçmeleri esastan alınmalıdır.  Geçenlerde 2. Amatörleri iptal edin demiştim. Hatta altına iptal edemiyorsanız altyapı zorunluluğu getirin de demiştim. Amatör kulüplerin asli görevleri altyapılardan oyuncu yetiştirmek olması gerektiğini ne zaman anlayacağız?  Geçenlerde Amatörlerin Kralı olduğunu sürekli deklare eden Yemen Ekşioğlu bir açıklamasında alınan bu yaş sınırlama kararının amacının “Amatör kulüplerin futbolcu yetiştirmesidir” demişti. Güzel demiş te başkan acaba bu konudaki yaptırımları neden sıralamamış? Amatörlerimiz futbolcu yetiştirmek adına yapmaları gerekenleri yaptıkları ne kadar denetleniyor? Kral hüküm verme yetkisine sahiptir lakin verdiği hükümlerin de denetlenebilmesi için gerekli mekanizmaları aktive ettirmek de onun görevidir.

Her zaman dile dolanan bir AMATÖR RUH muhabbeti var. Her zaman dile getirilen lakin asla fiiliyatta olmayan bir söylemden öte gidemeyen kelamdır, AMATÖR RUH… Nedir bu AMATÖR RUH?  İşin aslı bırakınız kardeşim AMATÖR RUH’U bilenler bilir 2. Amatör Küme’de bile paranın konuşulduğu bir ortamda AMATÖR RUH’TAN ne denli bahsedilebilir? Bu olsa olsa PARANIN RUH’U olur. Kısacası Kral öldü yaşasın yeni Kral…  Şimdi ise 27 yaş konusu aylarca devam eder. Ligler başladığında ise unutulur gider. Ben amatördeki yaş sınırlamasına asla karşı değilim.

Bana göre bu yaş sınırlaması 2. ve 1. Amatörler için olmalıydı gerisi Süper Amatör, Bölgesel Amatör ve 3. Lig için bir yaş sınırlaması getirmek kanun gücüyle spor yapma demek değil midir? 27 amatörde en verimli çağlardır. Hedefi olan bir kulüp kadrosunda en az 6-7 bu yaşta isimle anlaşır ve iyi bir hoca ile de ligi siler süpürür. Burada da para konuşur tabii ki… 27+4. Bunun artısını en azından 6 olabilirdi ilk yıla nazaran.  Amatör Kurul’un şimdiki tek hatası sınır için oldukça geç kalmasıdır. Sadece geç karar verilmiş olmasından doğan sıkıntılardan sonra doğan son derece doğal ve haklı bir tepkidir.

Bunun nedeni ise birçok oyuncu yeni takımları ile anlaştı ve peşinatlarını aldı. En azından ilk yıl için kontenjan 6 olabilirdi.  Alınan bu kararın ise ne derece olumlu sonuçlar doğurabileceğinden dolayı şüphelerim var. En çok ve en kaliteli sahte oyuncuyu oynatan veya Federasyondaki ahbap çavuş ilişkileri en iyi olan kulübün ligi lider bitirdiği bir İstanbul’da düzeltilmesi gereken yığınla konu varken bu 27 yaş sınırlaması gereksiz bir girişim olmuş demek konunun özeti olur.  Hiç fark ettiniz mi bilmiyorum ama tüm gazetelerde ve internet sitelerinde yapılan her haber A takım oyuncu transferleridir. Yok, efendim şu oyuncu şuraya gitmiş, bu oyuncu o kulüple anlaşamamış falanca kulüple görüşme halindeymiş, aslında o kulüple anlaşmış ama eski kulübünden kalan alacaklarını alabilmek için yapılan transfer haberinin yalanlanması gibi birçok birbirinin aynısı haberleri yapıyoruz. Arada unuttuğumuz altyapılardan haber yapmak. Hiçbir kulüp beni altyapılarının haberini yapmak için aramadı mesela!!! Durum böyle iken biz havanda çok su döveriz…   Kaç kulüp altyapısından çıkardığı oyuncuyu ilk on bir oynatıyor? Kaç kulübümüz altyapısından her sene çıkardığı oyuncuları bir üst lige sunuyor? Burada asıl sorun kulüplerimizdeki yöneticiler iş bilmiyor.

Altyapılarına önem vermiyorlar. Madalyonun hep bir yüzüne bakıyorlar. Oysaki madalyonun öbür yüzünde kendi gelecekleri olan altyapıları bulunuyor da bunu fark etmiyorlar. Durum böyle iken amatör futbola yaş sınırlaması getirmişsin ne olur ki…   Konuyu uzattık toparlayalım… Bu yaş sınırına kısmen karşı değilim… Her zaman olduğu gibi bu konunun da altyapısının tam oluşturulmadığına inanıyorum…

Şimdi bu kararın altında imzası bulunanların altyapısını oluşturmadan aldıkları karardan ötürü eleştiriyorum… Sonuç mu? Bilmem ki yapacak en iyi şey bekleyip görmektir.


YAZI: ENGİN AKIN

1 yorum:

ozim61 dedi ki...

çok güzel bir konuya değinmişsin tahminlerimde yanılma olmazsa bu federasyon ve yemen ekşioğlu tayfası 1 yıl içinde görevlerinden olurlar.. zaten olmazsa türkiye yine avrupadan milli takımını doldurur türk gençliği kontenjanada takılır sadece seyirci kalır..

Türkiye U15 Şampiyonası İstanbul elemeleri kuraları çekildi

Türkiye U15 Şampiyonası İstanbul elemelerinin kuraları bugün çekildi.