Cuma, Nisan 22, 2011

“Orada bir köy var uzakta!” Çatalca, Ormanlı Köyü

Ahmet Kutsi Tecer’in meşhur, “Orada bir köy var uzakta” isimli şiirinde veciz bir şekilde ifade ettiği gibi, ülkemizin bütün köyleri, köylerindeki evleri, dağları, yolları gidemesek de, göremesek de, tozamasak da bizim köyümüz, bizim yolumuz ve bizim dağımızdır.

Size bugün Çatalca İlçesine bağlı bir köyü tanıtacağız. Bu güzel köyün torunu ile aynı adı taşıyan, babacan, dost canlısı, yaşam tarzı ve davranışları benimsenmesi gereken bir Başkanı var. Benim en çok sevdiğim insanlardan birisi olan Sayın Osman Ceylan’ın köyünü, Ormanlı’yı tanıtacağım sizlere.

Ormanlı Köyü:
Ormanlı Köyünün tarihi, 500 yıl öncesine dayanmaktadır. Ormanlı, 1300 nüfuslu bir köydür. Bölgedeki orman alanının fazla olması ve insanların da geçimini ormancılıktan sağlaması sebebiyle bu isim verilmiştir.

Ormanlı köyü Balkan harbi ve 1. Dünya Savaşı sırasında İstanbul’un savunmasında önemli bir yer tutmuştur. 2. Dünya Savaşı öncesinde ise Mandıra mevkiinde denize yakın bir yerde düşman mevzileri yapılmıştır.


Çatalca’nın Karadeniz sahilinde, denize 3.5 km mesafede, Terkos Gölü’nün batısında yer alır. Doğusunda Hisarbeyli, güneyinde Başakköyü ve Çiftlikköy ile batısında ise Karacaköy ile komşudur. Karacaköy - Yalıköy yolu üzerinde, Çatalca’ya 38, İstanbul’a 90 km uzaklıktadır. Ulaşım karayoluyla sağlanmaktadır.

Köyün geçim kaynakları: Çeltikçilik, ormancılık, mangal kömürü üretimi, deniz ve göl balıkçılığı, domuz ve ördek avcılığıdır.

Ormanlı köyünün kuruluşu 7 haneye dayanmaktadır. Bu 7 hane, Osmanlı Devleti zamanında Konya Karaman'dan Ormanlı’ya göç etmiştir. Devlet, bu 7 haneye ve daha sonra gelen soylarına geçimlerini sağlaması için orman vermiştir.


Ormanlı Spor Kulübü sahası yenilendi
Çatalca’nın Ormanlı Köyünde bulunan Ormanlıspor Kulübü, halen gayrı federe durumdadır. Bu, Osman Ceylan’ın amatör bir Kulüp olmayı çok istediği halde, köy halkının, geçimlerini kazanması için genelde uzak ilçelerde çalışması ve köyde bulunan nüfusunun azlığı sebebindendir.

Ormanlıspor’un Kulüp Başkanlığına geldikten sonra yeni Yönetim Kurulu ile hemen kolları sıvayan Osman Ceyhan, saha zemini, saha etrafının çevrilmesi ve ışıklandırma sistemi ile tesise yepyeni bir çehre kazandırdı.

Ormanlıspor Kulübü’nün Başkanı Osman Ceylan sitemize yaptığı açıklamada; Tek hedeflerinin hiç durmadan gelişen bir Ormanlı köyü olduğunu söyledi. Ceylan, “En önemli ilkemiz ve idealimiz; spor, eğitim ve köyümüze sağlıklı ve yüksek ahlâklı genç sporcular yetiştirmektir. Ormanlı Köyü’nün çok güzel bir tesisi var. Spor yapabilmek için bu tesislerin yapılması gerekiyordu. Ben sporun içinden gelen bir insanım. İlk önce yapılması gerekeni yaptık ve atıl durumda olan tesislerimizi düzelterek daha modern bir görünüme kavuşturduk. Gençlerimizin daha iyi daha sağlıklı bir spor yapabilmeleri için bu gerekliydi bizde bunu yaptık. Spora hizmetlerimiz bununla kalmayacak daha iyi hizmetler yapacağız” dedi.

Ormanlı Köyüne ulaşım:
Ormanlı Köyü, İstanbul'a yakınlığı nedeniyle günübirlik ziyaretçilerin hafta sonlarında denize girmek için kullandıkları bir yer haline gelmiş. Köyün girişinde tam karşınızda kahvehaneler bulunuyor. Köyün içerisine biraz yokuş çıkarak ulaşıyorsunuz.

Kahvehaneleri karşınıza aldığınızda sağ taraftaki afsalt yoldan ilerlediğinizde, yaklaşık 5 km sonra denize ulaşıyorsunuz. Sahile giriş ücretli. Araba başına 5 TL alıyorlar. Fakat, kapıdaki bekçinin her zaman kafası güzel olduğundan, “ne haber kovboy, bizi Osman Ceylan gönderdi, biz onun misafirleriyiz” derseniz, üste para bile almanız mümkün.

Karadeniz sahili olduğundan dolayı, plajda her zaman cankurtaran mevcut. Dalgalar gerçekten hırçın olabiliyor. Yüzmek bir hayli zor. Kumsalda bir adet restoran var. Sahilde gölge olabilecek hiç bir yer olmadığından ya kendi şemsiyenizi getirmelisiniz ya da restoranda takılmalısınız. Restoran aynı zamanda günlük 10 TL ye çardak kiralıyor. Fiyatlar makul. Ben asla içmiyorum anca içenler için söyleyeyim, bira 3,5 TL. Kola ise, 2 TL. Gerçi Osman Ceylan yanınızda ise, cebinizde para bulundurmaya pek de lüzum olmuyor. Bu restoranın üst tarafındaki alanda günübirlik çadır kurabilirsiniz.
Burası, aynı zamanda yamaç paraşütçülerinin mekânı. Sahilde yüzerken ara sıra kumsala inen paraşütçüleri göreceksiniz. Sahile yakın Durusu Gölü var. Yaklaşık bir buçuk bir saatlik yürüyüşle göle gidip gelebilirsiniz. Yalnız yanınıza mutlaka sinkov (sinek kovucu) almalısınız. Sinekler, alkol içenlere pek yanaşmıyorlar ama bizim gibi çömezlerin üzerinden de ayrılmıyorlar.
Ormanlı Köyü ayrıca, Soaring bilen herkesin uçabileceği, kendini geliştirebileceği, sahil boyunca uzanan yamaçlardan oluşan güzel bir uçuş yeridir. Yazın, bulutsuz ve güneyli rüzgarların çok hakim olmadığı günlerde deniz meltemi (sea breeze) yüzünden Ormanlıda çok güzel kuzey rüzgarı bulabilirsiniz.
Sonuç olarak; Ormanlı, Çatalca’nın en güzel köylerinden birisidir. Eski bir kaleci olan, Çorluspor ve Boluspor’da yıllarca profesyonel futbol oynamış olan ve aynı zamanda Çatalca Amatör Spor Kulüpleri Birliği Başkanı olan Sayın Osman Ceylan’a selam ve saygılarımla.

HABER-FOTOĞRAF: BURAK KURTULUŞ

Hiç yorum yok:

Ataşehir Arenaspor zorlu mücadeleye hazır

İstanbul 2. Amatör Lig 17. Grup'ta lider Ataşehir Arenaspor bugün sahasında takipçisi Valide Tayfunspor'u konuk edecek.