Perşembe, Aralık 23, 2010

Köşe: Beyoğlu takımları ve Adem Kırcı


Ben Feriköylüyüm ama yıllardır Kulaksız Okspor Stadı’nda maç takip ediyorum. Feriköy’de bir söz vardır “Suyundan içen bir daha ayrılamaz “ denir. Kulaksız Sahası’nda da sevgilerin dostluğun, arkadaşlığın bir başka güzel yanını yaşadım. Yaşımdan dolayı değil dostları olduğumdan. Önceleri ve sonraları ayrılmaz bir parçam oldu Kulaksız Okspor Stadı. Okspor Sahası’nda Kasımpaşa Kulüplerinin maçlarını izlediğiniz zaman tadına doyamazdınız. Tribünü belki bin kişilik kapalı. Bir de büfesi var. Cumartesi, Pazar Kulaksız halkının farkında olmadığı bir şenlik vaktidir. Halkı, esnafı, artık bir bütündür. Her Kasımpaşa'lı Kasımpaşa’yı temsil eden takımın taraftarıdır. O sevgiyi onlar orada yaşarken ben saha içinden her zaman yanlarında idim. Okspor'da Başkanlık için kavga edilmez görev ve vazife aşkı için kavga edilir. Soyunma odalarının üstünde öyle bir mütevazi şeref tribünü var ki imrenmemek elde değil.
Sütlüce Tesisi yapıldıktan sonra bu güzellikler nedense kaybolup gitmeye başladı. Toprak saha gözden düştü ama Okspor Yönetimi maçlarını orada oynamak istedi ve çok maçlar orada oynanmaya devam etti. Başkan Adem Kırcı’ya nedenini sorduğumda gerçekleri söylemekteydi:

Gençlerimiz esrarkeş ve eroinman mı olsunlar?
“Burası çok karışık bir yer. Eğer biz burasını futbola açmaz isek gençlerimiz bambaşka yollara gider. Biz burayı gençlerimizin spor yapabilecekleri yer olarak düşünüyoruz. 1932 yılından beri  bu tesis hizmet vermektedir. Başarının, kültürün, dostluğun, sevginin harman olduğu yerdir. Kimin maçı olursa olsun daima Kasımpaşa'lı yanındadır. Burada binlerce gencimiz spor yapmaktadır ve de binlercesi gelecekte de yapacaktır. Bu tesis nice Milli Sporcuya, siyasetçiye hayatı öğretmiştir.”

Adem Başkan susuyordu, susması da normaldi. Yıllardır başarılı neticeleri almaya alışmış olan kulübü haftalar öncesinde  oynadığı ligden düşmüştü. Beyoğlu Spor Kulüplerinin bu sezon ki almış oldukları neticeler baktığımızda görünüş hiç iç acıcı olmamakta…

Beyoğlu’nun Süper Amatör Lig’de oynayan sekiz takımı bulunuyor. Şampiyonluğa oynayan Hasköyspor 29 puanla gurubunda üçüncü durumda. Futbol arenasında Beyoğlu takımlarının çok büyük yeri vardır. Tophane Tayfun, Hasköy, Okmeydanı Fetih, Beyoğluspor, Galata… Tarih ile iç, içe bugünlere gelmiş olan spor kulüpleri bugün mazileri ile yaşamaktalar.

‘Bu sahadan Başbakan çıktı’
“Adem Başkan” diyorum, “Bu toprak sahanın sesi olsa neler demek isterdi?” Güldü. Çok uzaklara bakarak gözlerini kaçırdı, mahcup idi.
Bu toprak sahadan bir Başbakan, Meclis Başkanı, Gençlik Spor Genel Müdürü yetişti, tabii sayısız birinci liglerde, ikinci liglerde oynayan futbolcularımız… “Biliyor musun arkadaşlığımız nasıldı, çok az anlatayım.
Aramızdan su sızmazdı. Ben top ayakkabılarımı Başbakana, Meclis Başkanına verirdim onlar da bize. Şu tribünlerde olan coşku, nerede ve kimlerde vardı? Semtimiz bugün öksüz ve unutulmuşu oynamakta. Ben inanıyorum ki eğer bize engel olmasalardı tercihi kulüplere bıraksınlar tesisimiz  ve tribünlerimiz tekrar bayram yerine döner. Buralar sporcu yetişen tarlalardır, topunu alan gelir oynar esas bayram yeri olan burasıdır. A takım düştü ama Okspor U17 Takımı grubunda lider. Biz futbolun birçok yaş grubunda gençlerimizle mücadele ediyoruz.”

Sütlüce Tesisi güzel ama Beyoğlu takımlarının ve taraftarlarının alıştığı yer değil. İnsanlar bir arada olamıyorlar. Başarı için taraftar şart. Kulüplerin bütünleşmesi şart. Spor Kulüpleri, mesela Tophane Tayfun, Şeref Stadı’nda maçlarını oynadığı zaman İstanbul'lu gençlerin futbol oynaması için can attığı Kulüptü. Şeref Stadı kapanınca yeni yeri Okspor Stadı olmuştu. Şimdi ise Sütlüce.

Bu semt başarılı günlere nasıl döner?
Düşünüyorum devleti yöneten insanların yetiştiği semtin spor kulüpleri tesis yönünden böyle mi olmalı? Gençlerin spor aşkı, sevgisi halkın bakış açısı daha başka ve şevkli olmalı. Öksüz ve ilgiye muhtaç bir semt mazisi başarılar ile dolu bir semt Süper Amatör lig bittiğinde bir alt kümeye düşecek olan diğer kulüplerin hüznünü yaşacak olan bir semt bir an önce başarılı günlerine dönmek istiyor. Neyle dönecek? Önce yenilenmiş Kulaksız Okspor tesisiyle,eski taraftar kitlesiyle ve de yetiştirecekleri sporcularıyla. Liglerde birçok kulüp takımlarını çekti ama Adem Başkan kulübüne ve rakiplerine olan saygıdan dolayı devam etti, mücadele ettiler. Olmadı. Olmayan yalnız netice değildi sahalarının suni çim olmasının hazırlıklarını yapıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını ilçe belediyesi ile birlikte durdurmaları gibi olmadı.

Okspor’un onuru, gururu dimdik ayakta!
Bizleri yöneten değerli yöneticilerimiz orada bir tarih her hafta canlanırken lütfen durdurmayın yardımcı olun gençlerimiz spor yapsınlar. Evleri yakın binlerce genci teşvik edin yardım edin. Sevgiyi ve sporu öldürmeyin. Teşvik edin. Bakın o toprak sahadan kimler nasıl yetişmişler. Sporda netice verilir, alınır ama giden gitti mi bir daha asla geri gelmez.
Kapılar açılsın gençlerimiz spor alanlarını doldursun geçmişte olduğu gibi. Başarı böyle gelecektir. Ben Kulaksız Okspor’un süründüğüne katılmıyorum. Skor olarak belki ama sporun ONURU, GURURU dimdik ayakta. Spor için mücadele eden insanların dünyasında onların bambaşka yerleri var çünkü karşılarında tesislerini ellerinden almak isteyen Belediyeler var. Bu öyle bir mücadele ki ancak yaşayan bilir, yani Okspor camiası, Adem Başkan ve arkadaşları bilir.

Kasımpaşalı sporseverler futbol aşığıdırlar. Öyle bir birlik ve beraberlikleri var ki destansıdır. Şimdi her kesin düşünmesi lazım. Bu yolda Kulaksız Okspor ve Adem başkan yoluna, mücadelesine yalnız devam edecek ya da futbol için, başarı için Erokspor, Çıksalın, Tophane Tayfun, Hasköy, Beyoğlu Yeniçarşı, Galatas ve Okmeydanı Fetih Spor Kulüpleri, bu mücadelenin içerisinde yer alacaklar. Yoksa bu erime devam eder gider. Futbol demek Beyoğlu ilçesi demek. Oradan yetişen sporcular ile destan yazanlar bu gün sessiz hem de çok sessizler. Bu sessizlik geçmişteki asalete yakışmıyor dostlarım. Adem Başkanıma başarılar diliyorum.

YAZI: ORHAN BUDAK

6 yorum:

Adsız dedi ki...

DUDULLUSPOR'DAN ADEM BAŞKANA SEVGİLER SAYGILAR ALLAH YARDIMCIN OLSUN.

Adsız dedi ki...

yazıda yanlışlıklar dolu orhan bey.adem kılcı değil Adem Kırcı. Okspor u-17 grubunda lider değil 2 puan farkla maçların bitmesine iki hafta kala ikinci ve üçüncüyle 1 puan var son iki maçı da çok zor grubunu da anca üçüncü bitirecektir.Saha tribün kapasitesi 1000 kişi değil en fazla tıkış tıkış 500 kişi ya alır ya almaz.Doluyor demişsiniz hiç bir zaman dolmaz tribünler.Ayrıca lütfen artık başbakan bu sahada oynardı edebiyatı yapmaktan vazgeçin Adem Bey baygınlık verdi gerçekten bu işler.

Burak Kurtuluş dedi ki...

Okspor ile yorum yapan ziyaretiçimiz; yorumunuzu sildik. Bizleri zor durumda bırakacak yorumları buradan yayınlamamız mümkün değil. Kusura bakmayın.

cevdet kuruçay dedi ki...

Oksporun içini dışını bilmem ama
O sahada çok top koşturduk
mahalle takımımız Özseyhan'dı
O dönemler amatör kulüpler bizimle hazırlık maçları yaparlardı. Okspor fethi, Çıksalın, Darüleceze, sahası
dolar taşardı tiribün yoktu, Dut ağacında maç seyrederdik, zaman geldi bu sahalarda biz top oynadık
Semtin sahası var ise belediyeler bu sahaları Kulüpler için yapmalıdır
Belediyelerin işi AMME HİZMETİ YAPMAKTIR.

Saygılarımla

Cevdet Kuruçay

Adsız dedi ki...

Sevgili Orhan Abi,Beyoğlu kulüplerinin durumları kötüde, Şişlininkiler çok mu iyi. Maalesef bu ilçelerin kaderi. Bugün gidip inceleyin, hiç bir belediyenin spor politikası yoktur, ilçelerindeki spor kulüpleri onların birçoğu için anlam ifade etmez. Şişli bld. bşk. 1999 da göreve geldiğinde Şişlide Feriköy, Ayazağa, Nişantaşı 3 tane Profesyonel takım vardı, ya bugün? Bld. başkanımı düşürdü diyeceksin tabii ki hayır, olmayan spor politikaları düşürdü,sporun içine siyaseti sokanlar,yandaşçılığı, hemşehriciliği sokanlar düşürdü. Sevgi ve saygılarımla Feriköylü.

cevdet kuruçay dedi ki...

O zaman sevgili sporseverler ve AMATÖRLER seçim zamanı geldiğinde bakalım belediyenin spor için projeleri ve yatırımları varmı?? bunu soralım ve isteyelim... iki park yapmakla olmuyor bu işler diyelim.
BEN SPORCUNUN ZEKİ ÇEVİK VE AHLAKLI AYNI ZAMANDA "TESİSİ" OLANINI SEVERİM.

Saygılarımla

Cevdet Kuruçay

Samatyaspor deplasmandan şen döndü

İstanbul 2. Amatör Lig 9. Grup'ta lider Samatyaspor deplasmanda Bağcılar İdman Yurdu Cemspor'u 5-1 yendi.