Perşembe, Ağustos 26, 2010

Köşe: Başbakan'a açık mektup


"İstanbul amatör futbolu kan ağlıyor Başbakanım"
Atletizm Avrupa Şampiyonası’nda Türk atlet Nevin Yanıt’ın birinci olduğu andaki sevinci bizleri nasıl duygulandırmıştı Başbakanım, sizler kendilerini telefonla tebrik ettiğinizde zannederim heyecandan konuşamamıştır. Diğer şampiyon olan atletlerimiz de sevindiler ama kanı Türk olan kızımızın sevinci bizleri ağlatacak derecedeydi. Öyle sevinçten ağlamayı özledik ki sizler de soruyorsunuzdur “Neden sporda başarılar bu kadar ender ve geç gelmekte, neden dünyayı sarsacak sporcularımıza hasretiz?” diye.

Sizler de bilirsiniz ki sporcu amatör liglerde yetişir ve pişer. Sizler amatör futbol oynadığınızda belki de benim düzenlediğim Feriköy Sahası’ndaki futbol turnuvalarında forma giymişsinizdir. Sizin gençliğinizin kulüpleri olan Özenspor ile İlkadım bugün yoklar. Üzülmüşsünüzdür, zira her bir spor kulübü bence Başbakanım, okuldur. Sizin zamanınız amatör futbolun her ortamı bir başka güzeldi. Bugün amatör futbol, hele ki İstanbul’umuzda KAN AĞLAMAKTA.

Ben bir yerden başlamak istiyorum 35 yıla yakındır kurulmuş olan İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ‘amatöre çare olsun, hizmet versin’ diye kuruldu ama ne hikmetse bugün amaçlarına erişememekteler. İçlerinde bölünme oldu, kaça bölündüğünü de kimse bilemiyor, nedenini de bilemiyor ama bugün İASKF ve İSTFİT mahkemelikler. Sizin İstinye’de açmış olduğunuz Orhan Saka Amatörler Evi’ne amatörler giremiyor. Kendilerinin benzetme yaptıkları çanta takımlar gibi amatörleri temsil eden federasyon bir orada bir başka yerde hizmet vermekte.

Amatör futbol dünyasında 30 Yaşına basan futbolcu kardeşlerimiz yaşlı sınıfına girdikleri için standart getirilerek iki futbolcu ancak bir takımda oynarken sporcu başına 3.000 TL verebilenler iki oyuncu daha oynatabiliyorlar. Dünya sporlarında 40 yaşın üzerindeki sporcular Olimpiyatlar dahil her yerde yarışırlarken bizde amatör futbolcunun en olgun çağında bu yasakla spordan kopması doğru mudur? Bu genç sporcular nerelere itiliyorlar Başbakanım. Bu durum insan haklarına saygısızlık değil de, nedir Başbakanım?

Sayın Başbakanım, devletin spora ayırdığı bütçede amatör futbola hiçbir pay ayırmıyor musunuz? İhalelerde isim hakları milyon dolarlar ile ligler satılırken amatör spor can çekişiyor. Para ödensin ama sembolik olsun. Katılım ücreti bir önceki sezon 200 TL olan amatör lig bu sezon 600 TL. Bu katılım bedelini ödemeyen liglere alınmıyor.

Sayın Başbakanım, amatör sporcularımız üvey evlat mıdır? Neden eskiden olduğu gibi amatör futboldan birinci liglere sporcu çıkartamıyoruz? Spor kulüplerini yöneten arkadaşlarımızın yapmış oldukları fedakarlıklar göz ardı edilmekte. Ben inanıyorum futbol muhabbeti yaptığınız zaman ilk hatırladığınız kişiler sizlere ilk topu veren kişilerdir.

Amatör spora hele İstanbul amatör futboluna bir isim hakkı bulunmaz mı? Oradan gelecek yatırım spor kulüplerini rahatlatmaz mı? Kulüplerden masraf istemesinler, sponsorlardan gelecek yatırım onların olsun. Transfer paralarından bahsetmeyeceğim o masraflar herkesin içini zaten yakmakta. Yönetenler kendilerini oraya atayanların direktifleriyle görevlerini yapıyorlar. Doğrudur ama seçme ve seçilme hakları bulunanlar onların hiç mi söz hakları yok? Genç nesil huzursuz, gençler mutsuz. Spor kardeşlik ise sevgi dolu olsun.

Sayın Başbakanım bugün bir gencimizin burnunun kanamasını istemeyiz ama sahalarımızda bir sağlık görevlisi yok. Birçok ilçede belediyeler neden ilgilenmezler? Federasyon başkanı ‘Bu sorun amatör kulüplerin sorunu’ diyor. Öldükten sonra mı değere binecek insanlarımız?

Amatör futbolumuz verimli tarla olmak isteniyorsa sporcularımız ipi göğüsledikleri zaman Nevin Yanıt gibi sevinecekse devletimizin amatör spora planlı ve programlı bir şekilde sahip çıkarak hizmetlerin en güzellerini yöneticilere, sporculara kısacası spor kulüplerine götürmesi şarttır.

Gruplarında başarılı olarak bir üst guruba yükselen kulüpler bedel olarak bir de katılım payları ödemekteler. Bu ödemeler başarının mükafatı olmaktadır Başbakanım. Katılım parası ödeyemeyenler liglere alınmamaktadır. Bugün bir caniye hapishanelerde Baro tarafından avukat veren devlet, sporcusuna, spor kulübüne sahip çıkmıyor.

Sayın Başbakanım bu yazdıklarım şikayet değildir benim ifade edemediğim daha sayısız sorunlar vardır ve giderilmelidir yoksa daha çok dışarıdan yabancı futbolcu ve diğer sporcuları getirir kulüplerimiz. Tarlalarımız olan spor tesislerimiz, spor kulüplerimiz ilgi ve alaka beklemektedir.

Sayın Başbakanım amatör futbolda yangın var ve gittikçe büyümekte. Bu yangın söndürülmeden eğer ligler başlar ise durum vahametini o zaman görürüz. Amatör sporumuz eğer kalkınacaksa gençleri Türk sporuna kazandırabilmek istersek eğer çok çalışmamızın yanında spora teşvik edici unsurları kendilerine sunmak şarttır.

YAZI: ORHAN BUDAK

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 26 Nisan 2024 Cuma Sonuçları

Bölgesel Amatör Lig'de heyecan tüm hızıyla devam ediyor...