Çarşamba, Temmuz 23, 2008

Köşe yazısı: "Futbol oynamayın"



‘Yaş 35 yolun yarısı eder’ demiş Cahit Sıtkı Tarancı... Ancak artık bu futbolcular için geçerli değil, çoğu yaş 30 olunca yolun sonuna gelecek! Nasıl mı? Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) geçen mayıs ayında aldığı kararlarla. Kararlara göre 3. Lig’deki 51 takımın 30 yaş üstü futbolcularla profesyonel sözleşme imzalamasını yasaklandı. 23-29 yaş arasıysa 6 futbolcuyla sözleşme imzalanabilecek, bunlardan dördü maç kadrosuna alınabilecek.

Bu haber futbol camiasına bomba gibi düşmüştü ancak o ara Euro 2008 vs. vardı arada kaynadı gitti ancak birçok futbolcu için endişeli zamanlar başladı.Bu sefer Amatör İşler Kurulu beklenmeye başlandı. 3. Lig’de yaş sınırına takılan yaşlı(!) oyuncular, maddi durumları 3. Lig’dekilerden pek de aşağı kalmayan amatör kulüplere gidebilirdi. Ancak 19 Temmuz’da toplanan kurul, önceki yıllarda uygulanan sistemin devamına karar verdi, yani amatör kulüpler, 30 yaş üzeri yalnızca iki futbolcu oynatabilecek. Yani şu anda, 30 yaş üstü birçok futbolcu Türkiye’de işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya. Artık bırakın 3. Lig’i, amatör kümeler bile profesyonelleşmeye başladı, bu kararlar, evine bakmak zorunda kalan pek çok insanı zor durumda bırakacak.

Federasyonun görevi insanların futbol oynamasını sağlamak... Haklarını yemeyelim güzel projelere imza atıyorlar. Ancak bu karar, birçok futbolcuyu açlığa götürebilecek türde. Artık futbolcuların 30’una geldiğinde emekli olduğu bir çağda değiliz. İnsan ömrü uzadı, futbolcular 30-35 arası en verimli çağlarını yaşıyorlar. Bu durumda yapılacak tek savunma ‘gençlerin önünü açmak’ olabilir. Hadi diyelim ki Türkiye’deki tüm 30 yaş üstü futbolcuların sayısı, mevcut kotayı doldurmaya yeter (ki hiç olası değil bence) ve kimse ‘aç’ kalmaz, peki ileride ne olacak? Mevcut kalabalık jenerasyon ileride 30 yaş sınırına takılmayacak mı?

30 yaş üstü onca futbolcu ne olacak? 18 tane Süper Lig, 18 tane 1. Lig, 54 tane 2. Lig takımı var. Bu takımlar, boşta kalan birçok tecrübeli ismi haliyle (ama eski fiyatların çok altına. Ee, işlerine gelirse!) kadrolarına katacak.Futbolu gençleştirmek için böyle uygulamaların hiç gereği yok. Zaten iyi bir futbolcu 16-17 yaşında, gerçekten iyiyse ‘üç büyükler’de bile oynuyor, eski önyargılar kalmadı artık. Yeni kararlar, ‘30’a gelince futbol oynama kardeşim’ demekten başka bir şey değil.
------

Bu yazı, 22.07.2008 tarihli Radikal Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

eline ağzına sağlık efkan kardeşim burda mağdur olan yüzlerce insanın sözcüsü oldun tüm yazdıklarına gönülden katılıyor ve desteklioruz saygılarımızla AHMET YÜCER (YELDEĞİRMENİSPORKULÜBÜ)

Benan Diker dedi ki...

Efkan kardeşim ellerine sağlık amatörde yaş sınırlaması gibi bir uygulamanın sanırım sadece bizim ülkemize ait saçma sapan bir şey olduğunu düşünüyorum.Spor yapmanın yaşı olmayacağını sanırım Amatör Genel Kurulu oluşturanların bizden çok daha iyi bildikleri aşina ama madem bu uygulama var yaş sınırı uygulamasının Türk futboluna olan zararlarını kamuoyuna açıklasınlar.

Tuzla Anadoluspor üçer üçer gidiyor

İstanbul 2. Amatör Lig 20. Grup'ta Tuzla Anadoluspor ilk iki maçını da kazanarak iddiasını ortaya koydu.