Cuma, Aralık 14, 2007

Benan Diker'den Kırklareli'ne bakış


Yerel Futbol Sitesi yazarlarından amatör futbol uzmanı Benan Diker, Kırklareli Süper Amatör Küme'de geride bıraktığımız ilk yarıyı, takımları tarihleri, yaşanan ilginç olaylar ve istatistiklerle ayrıntılı bir şekilde değerlendirdi.

YAZI: BENAN DİKER
Kırklareli’nde 2007-2008 sezonunun ilk yarısı tamamlandı. Lig bu yıl, Lüleburgazspor’un geçen sezon 3.Lig’e yükselmesi neticesinde 9 takımdan oluştu. Genel itibarı ile Trakya’nın belki de en zayıf ligi kabul edebileceğimiz ve açıkçası terfilerde çok da iş yapacağı beklenmeyen Kırklareli’nin süper amatör liginde takımlar ilk yarı bitimi sonunda ikiye ayrılmış vaziyete büründü. Alttakiler ve üstekiler. Üst sıralarda bulunan Kırklarelispor veya Babaeskispor takımlarından birinin ligi şampiyon olarak bitirmesini söylemek için kahin olmaya gerek yok. Ligin statüsü de 2 sezondur değişik bir uygulamaya sahne oluyor. Ligi lider bitiren takım direkt terfilere gidecek. Lig ikincisi lig beşincisi ile, lig üçüncüsü lig dördüncüsü ile oynayacak (tek maç tarafsız saha). Bu maçlarda başarılı olan iki takımın final maçı sonunda (tek maç tarafsız saha) play-off’tan gelen bir takım daha terfilere gitmeye hak kazanacak.
Ligde bu yıl 9 takım olması nedeniyle federasyon ligden sadece bir takım düşürecek. Ligde bu yıl yaşanan ilginç olaylardan bazıları ise; Sakızköyspor’un iç sahadaki Ahmetbey Güven ve Ahmetbey Karşıyaka maçlarına güvenlik güçlerinin gelmemesi ve bu iki maçın da ertelenmesi, ayrıca Vizespor-Evrenspor maçının 65. dakikasında çıkan olaylar yüzünden tatil edilen maçın Vizespor’a pahalıya patlaması alınan 3-0’lık hükmen yenilgi ve birçok futbolcusunun ceza alması oldu. Ayrıca temel sorunlardan biri de ligde yaşanan hakem sıkıntısı ve takımların hakemlerin genel olarak maç yönetimlerinden memnuniyetsizliği idi.Adı üstünde ‘amatör’… Açıkçası çok çok iyi hakemler beklemek yersiz belki ama genel kanı bölgede iyi takımların çıkmadığı gibi hakem kalitesinin de yetersiz olması Trakya’nın futboldaki temel sorunlarından biri olarak göze çarpmakta.
Ligdeki takımların genel olarak ilk yarı performansı ve kanımca ikinci yarı değerlendirmem:

KIRKLARELİSPOR: Evvela bu köklü kulübün tarihini vermeden edemeyeceğim.1969-1970 sezonu alındığı 3. lig ile profesyonel liglere merhaba diyen köklü kulüp 1979-1980 sezonuna kadar bu ligde düşmeden oynadı.80’li yıllarda 3.ligin kaldırılması ile bir anda kendini 2.ligde bulan takım 1980-1981 (Bu sezon Org.Kenan Evren küme düşen bütün takımları affetti.) ve 1981-1982 sezonlarını üst üste iki sezon 2. lig sonuncusu tamamlamış.Ertesi sezon 1982-1983 sezonundaki terfi ligi başarısı takımı yine 1983-1984’ten 1987-1988 sezonuna kadar ( 2.lig sonuncusu olup 3. lige düşmesine kadar) 2.lig serüvenini sürdürmesini sağlamıştı.1988-1989 sezonu ile beraber inişli çıkışlı olarak 1992-1993 sezonuna kadar 3. ligde yer alan yeşil-beyazlılar bu sezonla beraber amatör kümeye düşmüş.1993-1994 sezonunda nefesleri kesen deplasmanlı amatör lig mücadelesinde şampiyon Profilo ve Keşanspor’un arkasında kalarak 3. lig hayalini 1994-1995’te başarılı geçen sezonun sonuna ertelemişti.
1995-1996 sezonundan 1999-2000 sezonun sonuna kadar 3. ligde yer alan ekip en büyük başarılarından birini 1999-2000 sezonunda yaşamış ve Güngören Belediyespor’un önünde 3. lig 8. grubu şampiyon olarak tamamlamıştı. Bu sezondan itibaren artık tamamen başarısızlık yılları başlamıştı. Kulüp 2000-2001 yılında çok başarısız bir sezon geçirmesine rağmen çok gerilerden gelip son maçta Çorluspor’u (transfere yaklaşık o günün parası 1 trilyona yakın para harcamasına rağmen küme düşmüştü sarı-kırmızılılar) geçerek rakibini 3. lige itmiş, kendisini 2. ligde bırakmayı başarmıştı.
2001-2002’de başarısız olup tekrar 3. lige düşen yeşil-beyazlılar Federasyona olan borç nedeniyle transfer yapamadan altyapıları ile girdikleri 2002-2003 sezonu sonunda Türk futbol tarihi literatürüne girmeyi başardı.28 maçlık lig periyodunu sadece 1 beraberlik alarak tamamlayan takım federasyonun 3 puanlarını silmesiyle ligi –2 puanla, evet yanlış duymadınız eksi iki, tamamlamışlardı. Bu bir rekordu.Türkiye profesyonel liglerinde (1,2,3.ligler dahil ) gelmiş geçmiş en az puan toplayan takım oldular. İşte o gün bugün amatör ligde mücadele eden takım terfilere bile gidemedi. Bu yıl takım Mustafa Sarıgül’ün kulübün borçlarının ödenmesinde yardımcı olması sayesinde transfer yapmayı başardı. Marmara TV’ye çıkan kulübün başkanı bu sezon transferde geç kalındığını ve çok iddialı olmadıklarını açıkladı.
Gelelim ligdeki durumlarına… Takım bu sezon fırtına gibi girdiği ligde Babaeskispor’la amansız bir yarış içine girdi. Büyük ihtimalle yarış son haftaya kalır görüntüsünde. Fakat fikstür dezavantajları kendileri için handikap olacaktır.Üst üste zorlu Pınarhisar ve Yıldırım deplasmanları ardından ikinci devrenin dördüncü maçlarındaki Evren deplasmanı takımın ligdeki kaderini belirler. Buradan çıksa terfilerde bir şey olur mu, kulüp başkanı yukarıda anlattığım gibi kimsenin çok umutlanmasını istemiyor bu sezon için.

BABAESKİSPOR: Evet, Babaeskispor için 1984 baharı önemli bir tarihti. Şehirde yapılan anonslar dörtlü terfi gruplarında (lig usülü son maçtı) final maçı için Ayvalık’a giden ilçe temsilcinin Ayvalıkgücü’nü deplasmanda 1-0 yenerek 2. lige çıkışını müjdeliyordu; hemde yakın komşusu Çorlu’da matem havası eserken ... Zira Çorluspor son maçında Karabükspor’u çok büyük olaylar çıkan maçta evinde yenemeyip 2. ligi rakibine kaptırıyordu. Kulüp 1985-1989 yılları arasında tam beş sezon 2. ligde oynadı. 1989-1990 sezonunda 3. ligde sonuncu olan lacivert-kırmızılı ekip eğer federasyon bu sezon küme düşmeyi kaldırmasa amatörün yolunu tutmuştu. Bu şansı iyi kullanan Babaeskispor 1995-1996 sezonun sonuna kadar 3. ligde tam 6 sezon daha tutundu. İşin tuhaf tarafı Babaeskispor 1994-1995 sezonunda 3.ligde şampiyonluğa oynamış, sezonun ilkyarısını lider Lüleburgazspor’la aynı puanda bitirmesine rağmen averajla ikinci sırada kalmış ama ikinci devre yarıştan kopmuştu. Averajla amatöre düştükleri 1995-1996 sezonunda en yakın rakipleri olup 7 gol averajla ligde kalan Edirne DSİ’nin ertesi sezon ligden çekilme kararı alması üzüntülerini bir kat daha arttırdı.
12 yıllık 3.lig özlemleri bu yıl biter mi bence çok zor . Zira o gün bugün terfilerde iş yapmadılar. Önceki sezonlarda daha iyi kadroları olup da evlerine erken döndüler. Bu yıl çok genç kadroları var. Gerçi çok tecrübeli kaptan Eray (Babaeskispor’da 12 yıl önceki 3. ligdeki takımda dahi oynuyordu.) gibi tecrübeli oyuncuları da mevcut. Lige kötü başlamalarına rağmen üst üste alınan 7 galibiyet ilerisi için umut verse de terfilerde işleri zor olacaktır. Kırklareli ve Pınarhisar deplasmanları dışında zor maçları yok. Çünkü içerde hakikaten etkili futbol oynayıp sonuca gidiyorlar. Kırklarelispor ile son maça kadar terfilere direkt katılabilmek için çekişirler.

EVRENSPOR: Mütevazi bir takım olan Evrensekiz kasabasının siyah-beyazlı ekibi geçen yıl yükseldikleri süper amatör ligde parlak bir başarı gösterip ligi ikinci tamamlamış; yapılan play off’larda finalde lig üçüncüsü Babaeski’yi yenerek uzun yıllar sonra terfilere katılma şansı yakalamışlardı. Bu yıl da kadroyu muhafaza ettiler fakat çok kötü başladıkları ligde sonradan toparlayarak tecrübeli rakiplerinin 7 puan gerisinde ilkyarıyı tamamladılar. En kötü ilk beşte kalarak play-off oynarlar. Fakat açıkçası, kanımca terfi maçlarına katılma şansları bu sezon çok fazla değil.

YILDIRIMSPOR: Lüleburgaz’ın temsilcisi Yıldırımspor; Evrenspor gibi geçen sezon süper amatöre yükselmişti. Geçen sezonki kötü performansları ligde kalma şanslarını deplasmandaki son maça taşımış bunu zor da olsa başarmışlardı. Sezona iddaalı Babaeskispor’u iç sahada 1-0 yenerek müthiş şekilde başladılar. Ve açıkçası ligdeki zayıf takımların fazlalığı kendilerini hiçte tahmin edemeyecekleri ilk beş içinde bıraktı. Alttan gelecek bir baskı görmediğim ligde büyük bir ihtimalle sezonu ilk beş içinde tamamlayarak, iddasız olarak play-off oynarlar.

PINARHİSARSPOR: Sahası çimlendiği için ilk yarının tüm maçlarını deplasmanda oynayan ligin yeni ekibi Trakya’da bir ilke sahip. Süper amatör kümeden düşüp de ertesi sezon 1. amatörde şampiyon olarak tekrar süper amatöre yükselen ilk ve tek takım olma özelliğine sahipler. Bu yıl yükseldikleri lige (çok da yabancı olmasalar da) çok iddialı girmelerine rağmen fikstür dezavantajının da etkisiyle biraz geride kaldılar. 9 puan arkadan gelip ligi lider bitiremeseler de iç saha avantajı ile ilk üçte yer bulabilirler. Zaten birinci olamazsan pozisyonunun çok da önemli olmaması işin cabası. Terfi için play-offlar’da şanlarını sonuna kadar zorlayacak olsalar da bu sezon için terfiye katılmaları zor gözüküyor.

AHMETBEY KARŞIYAKASPOR: Ligin yeni ekibi, bir sürü imkansızlığa rağmen Ahmetbey kasabasının ikinci takımı olarak süper ligde bu yıl yerini aldı. Ahmetbey Güven’in süper ligin kurulduğu 2004-2005 sezonundan beri ligde kalmaya oynadığı düşünülürse bu küçük kasabaya iki takım kanaatimce fazla geliyor. Ligde bu yıl tutunsalar dahi gelecek sezonlarda yaşadıkları maddi ve manevi imkansızlıklarla işleri çok zor.

AHMETBEY GÜVENSPOR: Sarı-kırmızılı köklü kulübün tarihteki en büyük başarısı 90’ların başında kurulan deplasmanlı amatör lige katılması oldu. O yıllarda Kırklareli amatöründeki başarısı ile bu ligde yer alan Ahmetbey Güvenspor güçlü İstanbul takımları arasında başarısız olmuş ve küme düşmüştü. O gün bugün açıkçası ismini Trabzonspor’a ve Türk futboluna kazandırılan Orhan Çıkrıkçı dışında pek duyuramayan bu ekip katıldığı bu ligde dördüncü sezonunda yine otoriteleri şaşırtmayarak ligde kalmaya oynuyor. Ve bu sezonki durumu pek de parlak gözükmüyor.

VİZESPOR: Onlar da Ahmetbey Güvenspor’la birlikte aynı sezon deplasmanlı amatör ligde oynamış olup Trakya takımlarının kaderi olarak (Şarköyspor ve Ahmetbey Güvenspor da düşmüştü) o sezon lige veda etmişlerdi.Tarihteki en üst ligdeki mücadelesi o sezon olan sarı-lacivertlilerin bu yılki performansı geçen yıllarda daha başarılı olan bu ekibin geçmişini aramasına neden oluyor. Olaylı geçip tatil edilen Evren maçındaki alınan hükmen mağlubiyet ve cezalı oyuncularının çokluğu ligi dipte bitirmelerine neden oldu. Ama ben yine de zor da olsa Vizespor’un bu yıl ligde kalmayı başaracağını tahmin ediyorum.

SAKIZKÖYSPOR: Amatör ligdeki başarıları ile 2000’li yılların başından itibaren kendinden söz ettiren Sakızköy kasabasının takımı (Her ne kadar terfilerde başarısız olsa dahi) son iki sezondur büyük bir çöküşün içine girdi. Bu sezona kadar küme düşmeye yakın olmadılar. Ama bence, rakiplerinden; Ahmetbey temsilcilerinden en kötü ihtimalle birini geçip ligde tutunacaklardır.

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 3. hafta maç programı

İstanbul Süper Amatör Lig Klasman Grubu'nda 3. hafta maç programı ektedir...