Salı, Mayıs 22, 2007

Benan Diker'in 2. Tur Yorumları

İlk turda tahminlerinde büyük isabet kaydeden Benan Diker, terfilerde ikinci kademe gruplarını yorumluyor...

1. BÖLGE A-GRUBU BOLU

Bu gruptaki Bursa temsilcileri belki de ilk defa bu yıl bana tecrübe faktörü yüzünden açıkçası 3. lige çıkar görüntüsü vermiyor. Ne Mudanya Burgazspor ne de İnegöl Kurtuluş takımları bu yüzden bence çok da şanslı değiller ama bu şampiyonadaki Bursa faktörü kesinlikle unutulmamalı. Hemen hemen her yıl 3. lige takım çıkartan bu başarılı il yine bir sürpriz yaparsa şaşırmamalı ama bu süprizin de Mudanya Burgaz’dan gelebilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gözardı etmemeli. Grubun favorileri bence İstanbul şampiyonu K. Beylikdüzü ve Tavşanlı Linyit ama açıkçası ben Tavşanlı Linyit'i bir adım önde tutuyorum. Bu yıl hakikaten iyi bir ekip kurup İstanbul'da herkesin zor dediği bir grubu çokta rahat kapattılar ve pek de zorlanmadılar açıkçası; Kavaklı takımı ise kendi seçimi ile gittiği Yalova grubunda zayıf Zonguldak takımlarını çok rahat geçerken en ciddi maçında Çerkezköy Bld (Bu sezon hiç yenilmediği halde elendiler) karşısında rakip ancak 10 kişi kaldığında ceza sahasında pozisyon bulabildi ve bende 2.tur için kafamda soru işaretleri bıraktı. Zira penaltılarla eledikleri Çerkezköy Bld dışında kendi ayarlarında bir ekiple karşılaşmadılar. Tamam oyuncu kalitesi yönünden müthiş bir ekipler ama sert savunma yapan ve presli oynayan ekiplere karşı zorlanırlar. Ama artıları da; o forvetle gol atamayacakları ekip yok gibi.

Favori:Tavşanlı Linyit Plase:Kavaklı Beylikdüzü Sürpriz:Mudanya Burgazspor


1. BÖLGE B-GRUBU ESKİŞEHİR

Bu grupta artık düştüğü yıldan (2001-2002 sezonunda düşmüşlerdi. Öyle ki en iyi averaja sahip olmalarına rağmen rakipleri Dalaman Kağıtspor ve Bergamaspor'a 3’lü averaj uygulandığı için kendi aralarındaki maçlarda en kötüsü olduğu için 3. lige veda etmişlerdi; ama ilahi adalet yerini bulmuş ertesi senede averajla ligde kalan Dalaman Kağıtspor ve Bergama Bld amatörün yolunu tutmuştu) sonra her sene Kocaeli'nin ya şampiyonu ya 2.'cisi olup terfilerdede bir hayli başarılı olsada 3. ligi yakalayamayan Körfez Bld takımı bu grubun tartışmasız en büyük favorisi ve 1. turda zor bir grubu ilk maçta çok zorlansalar da kapatmayı başardılar.
Balıkesir şampiyonu Erdek Bld takımı 2 yıldır üst üste terfilerde (biri iller turnuvası) iyi işler yapıyor. İlk turda Esk.Demir’i ancak uzatmada geçmesi beni bir hayli şaşırtsa da süprize izin vermediler. Burada tabii çok daha ciddi rakiplerle oynayacaklar. Körfez'i çekerlerse erken final olur ama Tuzla tam dişlerine göre. Final şansını sonuna kadar zorlayacakları kesin. Edremit Bld takımı ise Balıkesir’de B.Savaş'ın (eski G.Saraylı) teknik direktörlüğe getirilmesi ile bir hayli atak yapıp önce terfilere katıldı sonra da açıkçası bizlerin hiç şans vermediğimiz bir grubu kapayarak herkesi şok etti (Hala Hadımköyspor'un nasıl elendiği konuşuluyor). Çok genç ve diri bir takım fakat devamlılık sorunu çok büyük sıkıntıları maçın 90 dakikası kesinlikle aynı futbolu sürdüremiyorlar. Vefa ile oynadıkları final maçında beraberlik için bastıran rakiplerine resmen hapsoldular ve ancak golü yedikten sonra kendilerine gelebildiler. Bu futbolla tabii ki 3.lig biraz zor ama biliyosunuz ki bir maçlık izlenimim bu ve açıkçası buradan 3. lige çıkacak havası sezinleyemiyorum ben. Tuzlaspor ise bir sürü İstanbul ekibi evine dönerken onlar İstanbul'u 2.turda temsil etme hakkını elde ettiler ve açıkçası bu bile böyle terfilerde hiç de tecrübesi olmayan bir ekip için açıkçası büyük başarı. Ama burada işleri hiç de kolay olmayacak. Gerçi buraya gelene kadar eledikleri Suadiye ve Ümraniyespor da iyi ekiplerdi ama daha yukarısı bence biraz zor gibi.

Favori:Körfez Bld Plase:Erdek Bld Sürpriz:Edremit Bld ve Tuzla

2.BÖLGE GRUBU MUĞLA

Bu grup yeni sistemle belkide bir ilki gerçekleştirdi ve bir 4’lü grupta 3 İzmir takımını birden görüyoruz. Bence çok da adil değil ve zayıf gruplardan gelen Bergama, Çiğli, Yenimahalle Kültür bence kimseyi aldatmamalı hakikaten zor grubu çok da rahat kapayan ve 2005’te final maçında kendi kalelerine attığı gol ile 3. lig biletini Küçükçekmece'ye kaptıran Torbalı Bld bu grubun kesin favorisi. Diğer ekiplere gelince; yıllarca 3. ligde oynayan hatta 1 sezon da 2. lig'de mücadele eden Bergama Bld bu yıl İzmir'de Süper Amatör'de Çiğli'nin şampiyon olduğu grubu 3. sırada tamamlayıp terfilere katıldı ve ilk grubu (zayıf bir grup da olsa) tecrübesi ile kapattı. Ama burada işleri hakikaten zor olacak. Çiğli Bld son 5 sezonda 2. kez katıldığı terfilerde iyi bir ekip kurup grubunu lider tamamlayıp terfilere geldi ve şanslı bir kura çekip ilk turu kapattı. Yıllar önce İstanbul Beşyüzevler’e finalde İstanbul Ayazağa'ya da yarı finalde kaybedip 3. lig şansını kaçırmışlardı. Ve ilk defa yıllar sonra 2. tur görüyorlar. Denizli temsilcisi Yenimahalle ismi terfilerde fazlada duyduğumuz tecrübeli bir ekip görüntüsünde değil ama bu yıl onlar da Denizli'de hiç yenilmeden şampiyon oldular ve ilk tur finalinde Antalya Şampiyonu Manavgat Bld'yi eleyen Muğla şampiyonu Ören Bld'yi yenerek grubu kapattılar. Burada zorda olsa iki İzmir temsilcisi eleyip 3. lige çıkma süprizini gerçekleştirmek isteyecekler ama açıkçası bence bu sürpriz başka sezona kalacak gibi.

Favori:Torbalı Bld Plase:Çiğli Bld Sürpriz:Yenimahalle Kültür ve Bergama Bld

3.BÖLGE GRUBU AYDIN

Bence terfinin hakikaten de en zor grubu desek yeridir. Bir takım düşünün, 3 yıl 3. ligi son maçta kaçırsın, geçen yıl da yarı finalde kaybetsin... Yazık şanssızlığın böylesine, ama onu bırakalım her sene böyle iddaalı takım yapmak o da işin ekonomik boyutunun göstergesi, emek de tabii ki cabası... bahsettiğim Kozan Bld ilk turu en son 2001-2002’de Kuzey Adanaspor'a elenerek kaybetmişti, o gün bugün bu takım 5 yıldır hep 2.tur görüyor. Bu yıl da ilk tur değerlendirmemde Ankara Şampiyonu olmuş Keçiören Bld eleyerek beni (onları plase göstermiştim) utandırmışlardı. Ama bu yıl da 2. turda işleri hiç kolay değil. Zira rakipleri Kayseri şampiyonu, Konya Şampiyonu, Ankara ikincisi gerisini siz düşünün. Gerçi ilk turda rüştlerini fazlasıyla ispat ettiler. Bence ilk maçta eşlezmezlerse en ciddi rakipleri Konya Şeker olacaktır.
Konya temsilcisi Şekerspor geçen yıl 3. ligden küme düştü. Ligde kalmanın çıkmaktan çok daha kolay olduğu 3. ligden nasıl düştüler hala anlamış değilim zira uzun yıllardır bu takıma büyük paralar harcanıp hep iyi takımlar kuruluyor. Yani geçen yıl düştükleri zayıf Ege grubunda kalmaları bence çok daha kolaydı çıkmaktan ama bence yine de kadrolarını muhafaza edip tekrar 3. ligi isteyen Konya Şeker grubun favorisidir.
Kayseri temsilci Pansu Şeker ise ilk turda aldığı sonuçlarla pek de güven vermedi açıkçası ve burada bence çıkma şanslar yine az. Kazan Bld işte kapalı bir kutu ama açıkçası birazda zayıf bir grupta mücadele edip buraya geldiler ama aldıkları sonuçlar ortada, çok rahattılar ilk grupta. Süprizi ben açıkçası Pansu'dan ziyade Kazandan bekliyorum.

Favori:Konya Şeker Plase:Kozan Bld Sürpriz:Kazan Bld ve Kayseri Pansu Şeker

4.BÖLGE GRUBU ORDU
İşte bence terfinin %50’lik grubu ya Trabzon şampiyonu Yalıspor ya da Samsun şampiyonu Bafra Bld, ben açıkçası diğer iki ekibin 3. lige çıkma ihtimallerini çok düşük görüyorum. Geçen yılda iyi ekipleri olan Yalıspor bunnların maçı izleyen bir arkadaşımın deyimiyle (1. tur finalinde Sürmene'ye 5-0 yenilmişlerdi) bu kadar farklı sonucu haketmemişti. Sürmenespor da 3. lige çıkmıştı geçen yıl zaten. Bu sezon final maçı hariç ilk turu çok rahat kapattılar ve bence grupta bir adım öndeler. Bafra Bld ise her zamanki gibi iyi bir ekip ve çok para harcıyan bir takım ama bunun karşılığını bir türlü alıp da 3. lige yükselemediler. Artık daha kolay gruptalar ve çıkma ihtimalleri de diğer yıllara göre bence daha yüksek.
İller turnuvasında 2 yıldır Niğde temsilcilerine elenip ilk maçta evine dönen ama terfi şampiyonasında geçen yıl 1.tur finalinde Bafra Bld'ye kaybeden, bu yıl da sürpriz bir şekilde üst üste 2 Trabzon takımını eleyip 1.turu kapayıp tüm dikkatleri üstüne çeken Amasya Şeker bu grupta sürpriz peşinde olacak ve Amasya'da profesyonel lig takımı olmaya çalışacak. Ama bence işleri çok zor.
Rize temsilcisi İyiderespor ise sponsor olarak çok uluslu bir şirketin önderliğinde 1.turda çok iyi işler yapıp büyük bir süprizle 2.tura kaldı. Rize'de bile iyi takımlar arasında olmayan bu ilçe ilk yılında terfilerde çok iyi bir iş çıkardı ama burada işleri çok çok zor.

Favori:Yalıspor Plase:Bafra Bld

5. BÖLGE GRUBU HATAY
Bence kolay gruplardan biri tek favorili ve altılı ganyan deyimiyle 'Türkiyenin teki' olabilecek bir takım olan Malatya Bld bence (bir zamanlar 2.lig bile görmüş bu ekip artık) buradan da çıkamazsa bence futbola olan yatırımlarını düşünmeli. Kendi ayarlarında tek ekip burada Elazığ Bld (3. ligden çekilmişlerdi ve 3 sezondur futbola yine ciddi yatırım yapıyorlar). Maraş temsilcisi Ferhuş iyi bir çıkış yakaladı bu yıl ve zayıf grubu kapamayı başardı. Ama inanın burada işleri çok çok zor... Diyarbakır temsilcisi Bağlar Vural da zayıf bir grupta Hatay üçüncüsünü penaltılarda geçerken 2. tur kapısını açtı. Fakat unutmamalı ki Malatya Bld Hatay şampiyonunu 5-0’la geçti.Varın güç farkını kendiniz düşünün.

Favori:Malatya Bld Plase:Elazığ Bld

benand@mynet.com

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.